Νέα παζάρια Ερντογάν με τις ΗΠΑ: Ζητά τα F16 για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 Νέα παζάρια Ερντογάν με τις ΗΠΑ: Ζητά τα  F16 για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την γνωστή τακτική του παζαριού με τη Δύση και ειδικά με τις ΗΠΑ, συνεχίζει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος και επιστρέφοντας από το Κατάρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως περιμένει βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Άγκυρα αφού υπέβαλε προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ως πρόεδρος, έκανα αυτό που μου αναλογούσε, όμως περιμένω και κάτι. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να το περάσουν αυτό (τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία) από το Κογκρέσο τους, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτοχρόνως», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση με την οποία επέστρεψε από το Κατάρ.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του απορρίπτει σχέδια για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Γάζα όταν τελειώσουν οι μάχες στο θύλακα, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά «ασέβεια» προς τους Παλαιστινίους.

Το Ρόιτερς μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει διαβιβάσει σε αρκετά αραβικά κράτη και στην Τουρκία σχέδια για τη ζώνη ασφαλείας.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο θα αποφασισθεί από τον παλαιστινιακό λαό και πως το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που κατέχει. Υποστήριξε ακόμα πως η δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προκαλέσει την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και προειδοποίησε το Ισραήλ να μην καταδιώξει μέλη της Χαμάς στην Τουρκία, λέγοντας πως το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, αν κάνει κάτι τέτοιο.

Σχετικά Άρθρα