Ερντογάν στην “Καθημερινή”: “Ναι” σε Χάγη με απευθείας διάλογο και …για όλα- Μιλά για “αλληλένδετα θέματα” και όχι μόνο υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ- Καλές προθέσεις για “ήρεμα νερά”
Με καλές διαθέσεις για συμφωνίες χαμηλής πολιτικής αλλά και βούληση για “ήρεμα νερά” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταφθάνει στην Αθήνα αύριο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους και διατηρεί μειωμένες προσδοκίες για την επίσκεψη, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος διατυπώνει, λίγο πριν αφιχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, μέσω συνέντευξής του στην “Καθημερινή” πρόσκληση διαλόγου με προοπτική, εφόσον καταστεί εφικτό, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ωστόσο, ο Ερντογάν είναι σαφές ότι θέτει δύο προϋποθέσεις που εν τέλει “ναρκοθετούν” την σαφή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την μετάβασή τους σε μία ουσιαστικότερη φάση. Κι αυτό διότι δηλώνει πως είναι έτοιμος για να παραπεμφθούν στην διεθνή δικαιοσύνη (ΔΔΧ) όχι μόνο η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) αλλά περισσότερα “αλληλένδετα” -όπως τα χαρακτηριζει- θέματα.
Είναι σαφές, παρότι δεν διευκρινίζεται επαρκώς, ότι ο Τούρκος πρόεδρος με το “αλληλένδετα θέματα” εννοεί ολόκληρο το εύρος των τουρκικών διεκδικήσεων, από τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο μέχρι ακόμα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο Ερντογάν προτείνει έναν διπλωματικό διάδρομο διαλόγου για τα παραπάνω που είναι αναβαθμισμένος μεν, διαφορετικός και επικίνδυνος δε. Κι αυτό διότι ζητάει ο ελληνοτουρκικός διάλογος να γίνει απευθείας, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις ή διαμεσολαβήσεις, άρα επιχειρεί να εξαιρέσει τυχόν διαιτησία ή εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας (που έχει προσφερθεί) ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρωτοσέλιδο της “Καθημερινής”
H θέση της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής.
Την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.
“Στη διεθνή δικαιοσύνη για όλα τα προβλήματα”
“Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη” αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά και τον Μανώλη Κωστίδη.
Ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων “είναι ισχυρή” και ζητεί “παρόμοια προσέγγιση” και χωρίς “εξωτερικές παρεμβάσεις και από την ελληνική πλευρά”.
Ο Τούρκος πρόεδρος λέει επίσης ότι η δήλωσή του “μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά” αφορούσε “τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας” και υπογραμμίζει ότι “η δομική ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά”.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ζητεί την αρωγή της Ε.Ε. αλλά και της διεθνούς κοινότητας.
“Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε”
“Κυριάκο φίλε μου! Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε” λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα.
Ο Ερντογάν λέει: “Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κύριο Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής: Κυριάκο, φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία.
Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης”.