Κυβέρνηση: Θέση μάχης για τη σύγκρουση στη Βουλή επί του φορολογικού και του προϋπολογισμού – Οι 4 άξονες απέναντι στις αντιδράσεις

 Κυβέρνηση: Θέση μάχης για τη σύγκρουση στη Βουλή επί του φορολογικού και του προϋπολογισμού – Οι 4 άξονες απέναντι στις αντιδράσεις

Στο πεδίο της οικονομίας ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση με την ψήφιση δύο κρίσιμων νομοσχεδίων. Την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις 17 του μήνα ψηφίζεται ο νέος κρατικός προυπολογισμός. Με αιχμή του δόρατος την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του θα επιδιώξουν να ισορροπήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία με την κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη. 

«Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά τόσο το πλεόνασμα θα επιστρέφεται στην κοινωνία και κυρίως σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν.

  • Αύριο Τετάρτη κατά την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να τοποθετηθούν απο το βήμα της Βουλής όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις κάνοντας λόγο για ένα «τολμηρό και μεταρρυθμιστικό» νομοσχέδιο που στόχο έχει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να επιστρέψει στους πολίτες μεγαλύτερο κοινωνικό μέρισμα. 

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στη συζήτηση και ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού, όπου επενδύει πολλά ο πρωθυπουργός. «Θα είναι μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξουμε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η οικονομία μας έχει αλλάξει σελίδα και οι προοπτικές είναι πλέον ιδιαίτερα ευοίωνες», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας. Υπογραμμίζει δε ότι «ο προϋπολογισμός και του επόμενου έτους στηρίζει το εισόδημα των πολιτών, αυξάνει τα έσοδα χωρίς όμως νέους φόρους, εξασφαλίζει νέους επενδυτικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αυξάνει τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση έχει εστιάσει στους 4 άξονες: 

– Τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, με την αύξηση των μισθών του δημοσίου τομέα, την αύξηση των συντάξεων κατά 3%, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

– Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη, η κατάργηση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς και η κατάργηση της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους.

– Την μόνιμη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.

– Την αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία και την Παιδεία 

Σχετικά Άρθρα