Εκκλησία στην Παλαιστίνη στόλισε φάτνη με “μπάζα” λόγω των επιθέσεων στη Γάζα

 Εκκλησία στην Παλαιστίνη στόλισε φάτνη με “μπάζα” λόγω των επιθέσεων στη Γάζα

Μια εκκλησία στην ιστορική πόλη της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ετοίμασε για τα φετινά Χριστούγεννα αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο έναν στολισμό από κομμάτια μπάζων λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Ενώ οι δρόμοι του χριστιανικού κόσμου είναι πολύχρωμα στολισμένοι και οι πόλεις λάμπουν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι εκκλησίες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη περιορίζουν τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς τους σε ύμνους και προσευχές και μένουν μακριά από εορταστικές εκδηλώσεις.

Η Ευαγγελική Λουθηρανική Χριστουγεννιάτικη Εκκλησία στη Βηθλεέμ, που πιστεύεται ότι είναι η γενέτειρα του Ιησού Χριστού, περνά φέτος το πνεύμα των Χριστουγέννων στη σκιά των χιλιάδων αθώων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα.

Για το λόγο αυτό, αντί να στολίσει φέτος ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, η εκκλησία παρουσίασε μια φάτνη από μπάζα, που συμβολίζει την καταστροφή στη Γάζα.

Στη διακόσμηση, σχηματίστηκε ένα ύψωμα από κομμάτια σκυροδέματος γύρω από ένα δενδρύλλιο ελιάς και στο κέντρο αυτού του όγκου τοποθετήθηκε μια κούκλα, θυμίζοντας ένα μωρό παγιδευμένο κάτω από τα χαλάσματα συμβολίζοντας και τον νεογέννητο Χριστό.

Γύρω από αυτά τα συντρίμμια τοποθετήθηκαν θρυμματισμένα κλαδιά δέντρων, διάφορες εικόνες και κεριά.

Ο εφημέριος της Λουθηρανικής Εκκλησίας Μουνθέρ Ισαάκ με ανάρτηση του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «X» γράφει: «Χριστούγεννα στην Παλαιστίνη φέτος. Το παιδί κάτω από τα ερείπια. Ο Θεός Εμμανουήλ είναι μαζί μας στον πόνο και τη δυστυχία μας. Ο Θεός είναι αλληλέγγυος με τους καταπιεσμένους. Το παιδί της Βηθλεέμ είναι η ελπίδα μας. Για τα παιδιά της Γάζας και για όλα τα θύματα των πολέμων. Στην Χριστουγεννιάτικη Λουθηρανική Εκκλησία της Βηθλεέμ

Σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης ο λουθηρανός κληρικός σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τη γέννηση του Ιησού Χριστού φέτος, ενώ διαπράττεται γενοκτονία εναντίον του λαού μας στη Γάζα. Δεν έχουμε διάθεση να γιορτάσουμε».

Ο πατέρας Ισαάκ υπενθύμισε ότι η εκκλησία τους στην Ιερουσαλήμ αποφάσισε επίσης να μην διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις φέτος, περιορίζοντας τα Χριστούγεννα σε προσευχές και θρησκευτικές τελετές λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.

Ο Ishak δήλωσε ότι το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν αυτό το διακοσμητικό από συντρίμμια αντί για χριστουγεννιάτικα στολίδια στην εκκλησία ήταν ένα μήνυμα τόσο για τους ίδιους όσο και για τον κόσμο.

«Αυτή είναι η κατάσταση που ζούμε στην Παλαιστίνη, είτε είμαστε χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν γενοκτονικό πόλεμο στον οποίο όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι στο στόχαστρο. Όταν σκεφτόμαστε τη Γέννηση του μικρού Χριστού, δυστυχώς σκεφτόμαστε τα μωρά που σφαγιάζονται με τον πιο βάναυσο τρόπο στη Γάζα» δήλωσε ο κληρικός προσθέτοντας ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «σκοτώνει το πνεύμα των Χριστουγέννων».

Χριστιανοί από όλο τον κόσμο κάνουν προσκύνημα στη Βηθλεέμ, που πιστεύεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του Ιησού Χριστού, στα τέλη Δεκεμβρίου κάθε χρόνο για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Οι χριστιανοί που έρχονται στην πόλη επισκέπτονται την εκκλησία της Γέννησης, που είναι χτισμένη σε μια σπηλιά όπου πιστεύεται ότι η Παναγία γέννησε τον Ιησού.

Σχετικά Άρθρα