Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα: Έφθασε στην Ευρώπη ο νέος υγειονομικός εφιάλτης από την Κίνα – Συναγερμός και στην Ελλάδα – Τι λένε οι επιστήμονες- Πού οφείλεται, ποια είναι η θεραπεία

 Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα: Έφθασε στην Ευρώπη ο νέος υγειονομικός εφιάλτης από την Κίνα – Συναγερμός και στην Ελλάδα – Τι λένε οι επιστήμονες- Πού οφείλεται, ποια είναι η θεραπεία

Οι εικόνες από τα νοσοκομεία στην Κίνα επαναφέρουν μνήμες του κροοναϊού. Εκατοντάδες μικρά παιδιά και έφηβοι σχηματίζουν ατελείωτες ουρές με σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα με το “Σύνδρομο Λευκού Πνεύμονα”, να αποτελεί τον νέο υγειονομικός εφιάλτη που έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.

«Είναι μια πνευμονία που προσβάλει κυρίως παιδιά μεταξύ 3-10 ετών αλλά και νεαρούς εφήβους και φαίνεται να οφείλεται σε ένα κοινό μικρόβιο, το μυκόπλασμα. Προκαλεί πονόλαιμο, παρατεταμένο βήχα και καταρροή. Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά το μικρόβιο μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα με αντιβιοτικά που έχουμε» ανέφερε στο OPEN, ο καθηγητής πνευμονολόγιας, Nίκος Τζανάκης

Αυξημένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Με τον επιδημιολόγο, Γκίκα Μαγιορκίνη να καθησυχάζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να προκαλούν ανησυχία ότι έχουμε νέα πανδημία. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η πνευμονία μεταδίδεται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας, του τραγουδιού αλλά και της αναπνοής.

  • Τους πιθανούς λόγους για τους οποίους προέκυψε έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, και έχει θορυβήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, επιχείρησε να εξηγήσει μιλώντας στο πρακτορείο FM το μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Όταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί», σημείωσε αρχικά.

  • Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2.

Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα, διευκρινίζει, είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το Φθινόπωρο του 2022. «Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα, τα προηγούμενα δύο έτη».

Ωστόσο ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει ο ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο Open είπε πως οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση και «δεν μιλάμε για νέα πανδημία».

Τι είναι το σύνδρομο

Η κλινική εικόνα σε μία απλή ακτινογραφία δείχνει λευκές κηλίδες στους πνεύμονες των ασθενών που υποδεικνύουν περιοχές φλεγμονής. Αυτές με τη σειρά τους προκαλούν υπερβολική συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Για το λόγο αυτό το σύνδρομο της πνευμονίας απέκτησε αυτό το όνομα. Ο όρος περιλαμβάνει διάφορες αναπνευστικές ασθένειες όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, την πνευμονική κυψελιδική μικρολιθίαση και καταστάσεις που σχετίζονται με το πυρίτιο.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) είναι ένας τύπος αναπνευστικής ανεπάρκειας, εξαιρετικά επικίνδυνης για τη ζωή, που χαρακτηρίζεται από ταχεία εμφάνιση ευρείας φλεγμονής στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα του περιλαμβάνουν δύσπνοια, γρήγορη αναπνοή και μπλε χρώμα του δέρματος. Το ARDS μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η πνευμονία, η σήψη και το τραύμα.

Η πνευμονική κυψελιδική μικρολιθίαση (PAM) είναι μια σπάνια πνευμονοπάθεια που προκαλείται από εναποθέσεις ασβεστίου στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και πόνο στο στήθος.

Η πυριτίαση είναι μια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης πυριτίου. Η σκόνη πυριτίου βρίσκεται στην άμμο, την πέτρα, στον χαλαζία και άλλα υλικά. Η πυριτίαση μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και πόνο στο στήθος.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου λευκού πνεύμονα διαφέρουν ανάλογα με την αιτία, αλλά τα πιο συχνά σημάδια περιλαμβάνουν δύσπνοια, βήχα, πόνο στο στήθος, πυρετό και κόπωση.

Που οφείλεται η εμφάνιση του συνδρόμου

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου του λευκού πνεύμονα εξακολουθεί να διερευνάται, αλλά πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό βακτηριακών, ιικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ιοί, όπως η γρίπη ή η COVID-19, μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο του λευκού πνεύμονα καταστρέφοντας τους αερόσακους των πνευμόνων. Τα βακτήρια, όπως το Mycoplasma pneumoniae, μπορούν να το προκαλέσουν, δημιουργώντας λοίμωξη στους πνεύμονες. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η εισπνοή σκόνης πυριτίου ή άλλων ρύπων, ερεθίζουν τους πνεύμονες και τους καθιστούν πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Ποια είναι η θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου του λευκού πνεύμονα ποικίλλει ανάλογα με την αιτία του, με επιλογές όπως αντιβιοτικά, αντιιικά φάρμακα, οξυγονοθεραπεία, μηχανικός αερισμός και κορτιζόνη. Η προσέγγιση εξαρτάται από τη σοβαρότητα και τη γενική υγεία, με αποτελέσματα που κυμαίνονται από την πλήρη ανάρρωση έως πιθανή μακροπρόθεσμη βλάβη των πνευμόνων.

Σχετικά Άρθρα