ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/ Βολές Πολάκη μέσω του libre: Όταν 4 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση το ποσοστό μειώνεται 14%, κάτι δεν έκανες καθόλου καλά- Τι λέει για τους “11” και το νέο κόμμα

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/ Βολές Πολάκη μέσω του libre: Όταν 4 χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση το ποσοστό μειώνεται 14%, κάτι δεν έκανες καθόλου καλά- Τι λέει για τους “11” και το νέο κόμμα

«Ακόμα δεν μας έχουν εξηγήσει τι είναι αυτό που τους ενώνει και τι είναι αυτό που τους διαχωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», τονίζει στην συνέντευξή του στο libre ο βουλευτής και συντονιστής των Κοινοβουλευτικών Τομέων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα. Το κορυφαίο στέλεχος και στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλά ως γνωστόν σπάνια στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο ξεδιπλώνει στο libre τις απόψεις του σχετικά με όσα έχουν συμβεί τελευταία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην κριτική που δέχεται για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί, απαντάει ότι «τη στιγμή που διάφοροι μιλάνε για Τραμπισμό, παρομοιάζοντας τον Στέφανο με τον Μπέπε Γκρίλο και την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με βούρκο, τοξικός είναι σταθερά ο Πολάκης», ενώ σε άλλο σημείο εξηγεί πως «η κουβέντα για το αν είναι ή όχι αριστερός ο Στέφανος ξεκίνησε την επομένη κιόλας της εκλογής του, προκειμένου οι σημερινοί 11 να χτίσουν αφήγημα για την αποχώρηση τους». Ο πρώην υπουργός διατυπώνει, ωστόσο, έμμεσα και κριτική για την περίοδο της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα μετά την ήττα του 2019. Επισημαίνει χαρακτηριστικά: “...θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν από καιρό ένα κόμμα σε κρίση. Όταν μετά από τέσσερα χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπεις το εκλογικό σου ποσοστό να μειώνεται κατά 14%, τότε είναι σίγουρο ότι κάτι δεν έκανες καθόλου καλά.

Συνέντευξη

-Κύριε Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα που γνωρίζαμε  μέχρι τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Είναι ένα κόμμα σε βαθιά κρίση. Έχει περιθώρια να κερδίσει και πάλι τους ψηφοφόρους ή μέχρι εδώ ήταν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παραμένει σταθερός στις πολιτικές του θέσεις, εκφράζει σταθερά τα συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων και εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τέλος στην παντοκρατορία Μητσοτάκη. Αυτά δεν άλλαξαν, όπως δεν άλλαξε και ο πόλεμος που δέχεται καθημερινά και όχι τυχαία, από τα συστημικά ΜΜΕ. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν από καιρό ένα κόμμα σε κρίση. Όταν μετά από τέσσερα χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπεις το εκλογικό σου ποσοστό να μειώνεται κατά 14%, τότε είναι σίγουρο ότι κάτι δεν έκανες καθόλου καλά. Η εκλογική καθίζηση, έφερε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και τα όσα ζήσαμε από τον Ιούνιο μέχρι και την αποχώρηση των εννιά βουλευτών την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα που μιλάμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν είναι ένα κόμμα σε βαθιά κρίση αλλά ένα κόμμα που βγαίνει επιτέλους από αυτή.

-Μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα γεννιέται μαζί με ένα νέο κόμμα. Πόσες διασπάσεις αντέχει η Αριστερά;

Μέχρι τώρα που μιλάμε νέο κόμμα δεν έχουμε δει. Το μόνο που έχουμε δει είναι ο σχηματισμός μιας νέας ΚΟ, αποτελούμενης από 11 Βουλευτές που εκλέχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οι οποίοι αποχώρησαν στη συνέχεια χωρίς να παραδώσουν τις έδρες τους. Ακόμα δεν μας έχουν εξηγήσει τι είναι αυτό που τους ενώνει και τι είναι αυτό που τους διαχωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όσο δε για τις διασπάσεις, είναι σίγουρο ότι έχουν πληγώσει την Αριστερά πολλές φορές στο παρελθόν. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι αυτή η διάσπαση αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και το σημείο μηδέν στο δρόμο για την πτώση του συστήματος Μητσοτάκη.   

…Ο πόλεμος που δέχομαι έχει να κάνει καθαρά με τα όσα γράφω και όχι με το πως τα γράφω και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχω σκοπό να σταματήσω να “ενοχλώ”.

-Είστε μεταξύ των ανθρώπων που στήριξαν και βοήθησαν τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να κερδίσει την εσωκομματική μάχη και να αναδειχτεί στην ηγεσία του κόμματος. Τελικά, ποιος είναι ο ρόλος σας; Είστε ο πολιτικός μέντορας του κ. Κασσελάκη; Είστε ο άνθρωπος που τον συμβουλεύει για το πως θα κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή;

Είναι γνωστό πως στήριξα τον Στέφανο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το τελικό αποτέλεσμα και το έκανα δημόσια, χωρίς καμιά παρασκηνιακή διαβούλευση. Από εκεί και πέρα, όπως έχει ανακοινωθεί και επίσημα, ο ρόλος που έχω αναλάβει είναι αυτός του συντονιστή των Κοινοβουλευτικών Τομέων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και αυτόν θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρετε είναι για να γίνεται κουβέντα και δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες που παλεύουν να βγάλουν το μήνα.

-Ο κ. Κασσελάκης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη, όταν πριν από λίγα χρόνια εκθείαζε την πολιτική του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν; Είναι εν τέλει αριστερός;

Η κουβέντα για το αν είναι ή όχι αριστερός ο Στέφανος ξεκίνησε την επομένη κιόλας της εκλογής του, προκειμένου οι σημερινοί 11 να χτίσουν αφήγημα για την αποχώρηση τους. Στη χώρα που ότι δηλώσεις είσαι, για εμένα δεν έχει σημασία αν ο Στέφανος δηλώνει αριστερός, που δηλώνει, σημασία έχει να το αποδείξει με την πορεία του, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο που σήμερα νιώθει να πνίγεται από το 41%.

Είναι γνωστό πως στήριξα τον Στέφανο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το τελικό αποτέλεσμα και το έκανα δημόσια, χωρίς καμιά παρασκηνιακή διαβούλευση.

…για εμένα δεν έχει σημασία αν ο Στέφανος δηλώνει αριστερός, που δηλώνει, σημασία έχει να το αποδείξει με την πορεία του, έτσι ώστε όλοι μαζί να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο που σήμερα νιώθει να πνίγεται από το 41%.

-Συχνά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα εμφανίζεστε συγκρουσιακός. Επιλέγετε να υψώσετε τους τόνους. Αυτό γίνεται αυθόρμητα; Είναι κομμάτι του χαρακτήρα σας; Σας ρωτώ γιατί όταν υψώνετε τόσο πολύ τους τόνους μπορεί κάποιος να εστιάζει όχι στο αν έχετε δίκιο αλλά στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεστε.

Οι δικές μου πρόσφατες παρεμβάσεις, μπροστά στα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τους τελευταίους δυο μήνες, ήταν το λιγότερο ήπιες. Τη στιγμή που διάφοροι μιλάνε για Τραμπισμό, παρομοιάζοντας το Στέφανο με τον Μπέπε Γκρίλο και την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με βούρκο, τοξικός είναι σταθερά ο Πολάκης.

Από τη στιγμή που ανέλαβα τον Τομέα Διαφάνειας, δουλέψαμε σκληρά προκειμένου να αναδείξουμε τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοίρασε σε γνωστούς και φίλους, μέσω απευθείας αναθέσεων, πάνω από 4,5 δισ. €. Όσα δημοσιοποιήσαμε, οδήγησαν στη διαγραφή βουλευτών (Πάτσης) ή τον αποκλεισμό άλλων από τα ψηφοδέλτια (Νικολάου), ενώ ανέδειξαν σειρά άλλων σκανδάλων όπως αυτά των Μαραβέγια, Χειμάρα, Καππάτου, Μαντά, Κουτούπη, Μηταράκη, αλλά και του ΙΦΕΤ, των ΕΛΤΑ, του Υπ. Αμύνης κ.α.

Σήμερα, όμως, αντί να συζητάμε γιατί δεν έχει επέμβει η Δικαιοσύνη για να δει που πήγε όλο αυτό το χρήμα, συζητάμε ξανά για το ύφος μου. Βολεύει άλλωστε πολλούς αυτό.

Δεν είναι τόσο γνωστό πως, τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ δεχόμουν πόλεμο εντός και εκτός των τειχών για το ύφος μου, απαλλάχθηκα αμετάκλητα για τις κατηγορίες της “συκοφαντικής δυσφήμησης” και “εξύβρισης” που τάχα διέπραξα εναντίον του κ. Κουρτάκη καθώς η εισαγγελέας εφετών δέχθηκε ότι όσα είχα καταγγείλει για τα χρήματα που πήραν “αέρα” εταιρείες του από το ΚΕΕΛΠΝΟ (2012-2014), ήταν απολύτως αληθή. Πέρα από νομική, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν για εμένα και μια προσωπική/ηθική δικαίωση καθώς ένας ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός δέχθηκε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι όταν πρόκειται για τη διαφύλαξη του Δημοσίου Συμφέροντος/Δημοσίου Χρήματος, οι οξείες εκφράσεις και οι δυσμενείς χαρακτηρισμοί επιτρέπονται και δικαιολογούνται.

Τη στιγμή που διάφοροι μιλάνε για Τραμπισμό, παρομοιάζοντας το Στέφανο με τον Μπέπε Γκρίλο και την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με βούρκο, τοξικός είναι σταθερά ο Πολάκης.

Για να κλείσουμε το θέμα, θα σας το πω ευθέως: ο πόλεμος που δέχομαι έχει να κάνει καθαρά με τα όσα γράφω και όχι με το πως τα γράφω και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχω σκοπό να σταματήσω να “ενοχλώ”.

-Πως θα πολιτευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το επόμενο διάστημα; Τι είδους πρωτοβουλίες θα λάβει σε θεσμικό επίπεδο και στο πλαίσιο της Βουλής;

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην πολιτική επικαιρότητα θα κυριαρχήσει η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 που όπως ήταν αναμενόμενο δεν περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (π.χ. μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα) ή για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το τσουνάμι πλειστηριασμών που έχει ξεκινήσει. Θεωρώ πως υπάρχει περιθώριο για μια εναλλακτική πολιτική πρόταση στο πρόβλημα της ακρίβειας και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να την φέρει στη δημόσια κουβέντα.

Επιπλέον, θα πρέπει άμεσα να αναδείξουμε θέματα όπως είναι:

1. Η απόφαση του ΤΧΣ για αποεπένδυση από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική που σημαίνει απώλεια άνω των 40 δις € για το Δημόσιο, τη στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικά κέρδη.

2. Η κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, καθώς τα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης. Λυπάμαι που το λέω, αλλά το ΕΣΥ ξαναζεί σήμερα τις πιο σκοτεινές μέρες της κυβέρνησης Σαμαρά, με τον Άδωνι Γεωργιάδη τότε υπουργό υγείας. 

3. Η ανάγκη τροποποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023-2027 καθώς κατά το πρώτο χρόνο εφαρμογής του παρατηρήθηκε αναίτια και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση μείωση των ενισχύσεων που έλαβαν οι αγρότες.  

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναδείξει τις τραγικές παραλείψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει αφήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο “να πηγαίνει και όπου βγει”.

-Είστε αισιόδοξος για τον μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Μπορεί το κόμμα να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να αποκτήσει και πάλι μεγάλη επιρροή στους ψηφοφόρους;

Η ανάγκη για ένα ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πηγάζει από τα κομματικά γραφεία, αλλά από την ίδια την κοινωνία η οποία ζει μια αβάσταχτη καθημερινότητα και που έστω και αργά έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με βάση αυτό, παραμένω σταθερά αισιόδοξος για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  και θεωρώ πως άμεσα θα κερδίσει το χαμένο έδαφος, αρκεί να σταματήσει άμεσα ο κύκλος της εσωστρέφειας ώστε συντεταγμένα και δυναμικά να απευθυνθούμε στην κοινωνία αναδεικνύοντας με πειστικό τρόπο θέματα όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.


Σχετικά Άρθρα