COP28: Ειδική αναφορά Μητσοτάκη για τα πολιτιστικά μνημεία

 COP28: Ειδική αναφορά Μητσοτάκη για τα πολιτιστικά μνημεία

Ειδική αναφορά στην ανθεκτικότητα και στην προστασία των πολιτιστικών μνημείων των χωρών απέναντι στα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που διεξάγεται σήμερα και αύριο, στο Ντουμπάι.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην προσπάθεια της ενεργειακής μετάβασης που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στη Σύνοδο, αναμένεται να υποστηρίξει πως η Ελλάδα απο την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ιδιαίτερα του ήλιου και του ανέμου.  

  • Όπως αναμένεται να υπογραμμίσει, η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά αγγίζει και άλλες πτυχές όπως είναι η  ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, η ενίσχυση της βιομηχανίας ώστε να μεταβεί σε τεχνολογίες χαμηλών ρίπτουν, οι θαλάσσιες μεταφορές και άλλα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα John Kerry το Συνέδριο «Our Ocean Conference» – με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος- τη διοργάνωση του οποίου (9th Our Ocean Conference) για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. To Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα. 

Τέλος, η Ελλάδα θα έχει αναβαθμισμένη παρουσία στο Συνέδριο καθώς θα διαθέτει δικό της περίπτερο το οποίο αναμένεται να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ελληνικό περίπτερο αύριο το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός  παρουσία και του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Κλιματική Αλλαγή  Sultan Al Jaber – σύμφωνα με πληροφορίες θα αποκαλύψει το επόμενο ελληνικό νησί GREco που εδράζεται πάνω στο απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα που επιταχύνει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στα νησιά και έχει αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας και την ποιότητα ζωής συμπολιτών μας. 

Σχετικά Άρθρα