Ρωσικά αντίποινα για τον βομβαρδισμό στο Μπέλγκοροντ – Σφοδρό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

 Ρωσικά αντίποινα για τον βομβαρδισμό στο Μπέλγκοροντ – Σφοδρό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Όπως μεταδίδουν ουκρανικά και διεθνή δίκτυα, ρωσική επίθεση με ρουκέτες έπληξε ιατρικό ίδρυμα, συγκροτήματα κατοικιών, το ξενοδοχείο Kharkiv Palace Hotel και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους στο κέντρο του Χαρκόβου, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 19 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, Ολεγκ Σινεχούμποφ, μεταξύ των τραυματιών και βρίσκονται και δύο παιδιά.

«Οι κατοχικές δυνάμεις έπληξαν στον κεντρικό τομέα του Χαρκόβου, χτύπησαν αποκλειστικά μη στρατιωτικές υποδομές. Σε αυτές περιλαμβάνονται ένα ιατρικό ίδρυμα, συγκροτήματα κατοικιών, καταστήματα και δημόσιοι χώροι» έγραψε ο κυβερνήτης.

  • Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από το Kharkiv Palace Hotel, στο κέντρο της πόλης, που έχει υποστεί ζημίες.

Η νέα επίθεση της Μόσχας έρχεται ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα στο Μπέλγκοροντ, όπου ο νεότερος απολογισμός είναι 18 νεκροί και 111 τραυματίες.

Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι η επίθεση στο Μπέλγκοροντ είναι η χειρότερη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. «Σήμερα, ο βομβαρδισμός από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είχε τις πιο σοβαρές συνέπειες των τελευταίων δύο ετών» έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 100 οχήματα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και 22 οικίες, καταστήματα και εμπορικά κέντρα υπέστησαν ζημιές. Με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, δε, η Μόσχα προειδοποίησε ότι η επίθεση δεν θα μείνει «ατιμώρητη».

Σύμφωνα με το BBC, μια πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι πίσω από τη σημερινή επίθεση στην πόλη Μπέλγκοροντ βρίσκονται οι δυνάμεις του Κιέβου.

Η πηγή επεσήμανε ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει 70 drones στη Ρωσία το Σάββατο ως απάντηση στο τεράστιο κύμα ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία, την Παρασκευή. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ουκρανία στόχευε αυστηρά τις στρατιωτικές υποδομές και κατηγόρησε τη ρωσική αεράμυνα για τις απώλειες αμάχων.

  • Σημειώνεται πως έντονοι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν την Παρασκευή πολλούς στόχους αμάχων σε ολόκληρη την Ουκρανία, με περισσότερους από 150 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν στο Κίεβο, το Λβιβ, την Οδησσό, τη Ζαπορίζια, το Ντνίπρο και το Χάρκοβο.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι δεν είχε δεχτεί ποτέ τόσα πυραυλικά χτυπήματα, ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές της Παρασκευής, ενώ τουλάχιστον 159 άλλοι τραυματίστηκαν.

«Πρόκειται για την πιο μαζική πυραυλική επίθεση», μετά από εκείνες των πρώτων ημερών του πολέμου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ιγκνάτ.

Σχετικά Άρθρα