Γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί ανταγωνισμοί το 2024 – Η όξυνση της πλανητικής σύγκρουση ΗΠΑ Κίνας δίνει το ρυθμό

 Γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί ανταγωνισμοί το 2024 – Η όξυνση της πλανητικής σύγκρουση ΗΠΑ Κίνας δίνει το ρυθμό

Οι σύγχρονες πλανητικές εξελίξεις θα μπορούσαν να ενταχθούν εντός ενός πλαισίου υπό την ονομασία «θερμή ειρήνη». Πρόκειται για μια περίοδο όξυνσης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών  ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αλλά η μεγάλη  οικονομική αλληλεξάρτηση, που ενυπάρχει στην παγκόσμια οικονομία λειτουργεί ακόμη αποτρεπτικά στην περαιτέρω όξυνση και στο πέρασμα ενός νέου ψυχρού πολέμου.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν σοβαροί. Η δεκαετία της  στασιμότητας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ανάπτυξη της συνολικής ζήτησης, μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες αποταμιεύσεις και χαμηλά ποσοστά επενδύσεων.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του στο libre ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Κώστας Μελάς ο οποίος επισημαίνει ότι η αντιπαράθεση  ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί το μεγάλο πλαίσιο το οποίο δίνει τον τόνο σε όλες τις πλανητικές εξελίξεις προσθέτοντας: Η δεδομένη υποχώρηση της ισχύος των ΗΠΑ εξαναγκάζει  τη μεγάλη δύναμη της Δύσης, να οξύνει την αντιπαράθεσή της με την Κίνα σε μια προσπάθεια διατήρησης των κεκτημένων της και της παγκόσμιας τάξης που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του της ΕΣΣΔ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα