Παρασκήνιο:Η επεισοδιακή ΠΓ, η αποχώρηση Κασσελάκη την ώρα ομιλίας Τεμπονέρα και το γεύμα με βουλευτές του κόμματος

 Παρασκήνιο:Η επεισοδιακή ΠΓ, η αποχώρηση Κασσελάκη την ώρα ομιλίας Τεμπονέρα και το γεύμα με βουλευτές του κόμματος

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσπεράσει την πολιτική κρίση με τις διαρκείς αποχωρήσεις στελεχών ωστόσο και η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στιγματίστηκε από εντάσεις. Στην εισήγησή του ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε μια επικοινωνιακή εικόνα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως μόλις 3.000 μέλη έχουν αποχωρήσει και επέμεινε στον «οδικό χάρτη» για την διενέργεια του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Φλεβάρη του 2024.

Όπως ανέφερε «το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του», ζητώντας «να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και η συγκρότηση  των ομάδων εργασίας, καθώς  και ο σχεδιασμός της διπλής  καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια».

Αντικείμενο της συνεδρίασης υπήρξε επί της αρχής ο προγραμματισμός δράσεων του κόμματος προς αποκατάσταση των «πληγών» της διάσπασης, εντούτοις τα πράγματα δεν κύλησαν ανέμελα, καθώς τοποθετήσεις σειράς στελεχών εμπεριείχαν έντονα στοιχεία κριτικής αναφορικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια συζήτηση που περιγράφεται ως «χαλαρή» μέχρι εκείνη τη στιγμή από τους παρόντες.

Ωστόσο, την ώρα της τοποθέτησης του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ασκούσε κριτική ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να ζήτησε συγγνώμη και να αποχώρησε από την συνεδρίαση, χωρίς να ακούσει όλη την παρέμβαση του ομιλητή. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη η αποχώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκλήφθηκε ως «απρέπεια», αλλά και ως «ευτελισμός του οργάνου».

Στελέχη που ήταν παρόντα ζήτησαν, κατά πληροφορίες, να πληροφορηθούν αν είχε όντως αποχωρήσει οριστικά ο κ. Κασσελάκης. Τελικά οι Γραμματείς του κόμματος ενημέρωσαν τα στελέχη που βρισκόταν στην αίθουσα πως ο κ. Κασσελάκης είχε αποχωρήσει οριστικά. Τότε, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε, εμφανώς ενοχλημένος, πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί στο όργανο, ζητώντας να σβηστεί το όνομά του από τον κατάλογο των ομιλητών, ενώ ανάλογη στάση κράτησαν και οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία σύμφωνα με την οποία, ενστάσεις σε σειρά ζητημάτων φέρεται να εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Δίχως πάντως να αμφισβητήσει το συνολικό αφήγημα της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Κατόπιν αυτών και με τους «Προεδρικούς» να παραμένουν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, το κλίμα βάρυνε εξαιρετικά πολύ, με πολλά από τα παρόντα στελέχη να κάνουν λόγο για «απαξιωτική συμπεριφορά» από πλευράς της νέας ηγεσίας.

Όσον αφορά στο Συνέδριο (ακόμη δεν είναι σαφές αν θα διατηρηθεί ο χαρακτήρας του) στελέχη παρατηρούσαν πως υπάρχει εμμονή των «Νεοπροεδρικών» να μεταθέσουν το  Συνέδριο  (τοποθετήσεις Σκορίνη, Τζάκρη) χωρίς να λείπουν οι φωνές για προσπάθεια ελέγχου των οργάνων του κόμματος και των συσχετισμών σε Νομαρχιακές Επιτροπές.

Κορυφαία στελέχη αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα περιοδείες ανά την επικράτεια, με στόχο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχουν επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες των νομών, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις τοπικές οργανώσεις όπου σημειώθηκαν μαζικές αποχωρήσεις, όπως στην Α’ Αθήνας και τον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Οι περιοδείες θα εστιάσουν ακόμη στις περιφέρειες, που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μετά την αποχώρηση των «6 συν 6» και της «Ομπρέλας».

  • · Α’ Αθήνας
  • · Ξάνθη
  • · Ροδόπη
  • · Φλώρινα
  • · Ιωάνννινα
  • · Μεσσηνία,

Το επόμενο διάστημα θα αναπληρωθούν στα τοπικά κομματικά όργανα και όσα στελέχη αποχώρησαν, με βάση τους αναπληρωματικούς.

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πήγε σε γνωστό εστιατόριο στο Παγκράτι για να βρεθεί με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα