Ο Βασίλης Βασιλικός με τα δικά του μάτια…

 Ο Βασίλης Βασιλικός με τα δικά του μάτια…

Για ανθρώπους όπως ο Βασίλης Βασιλικός, που με το έργο τους υπήρξαν κεφάλαιο για τον ελληνικό πολιτισμό και συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική και κοινωνική ζωή, πολλοί θα βρεθούν να πουν και να γράψουν πολλά.

Αξία πάντως έχει να δούμε πως μιλούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και το έργο τους, πώς αναλύουν την πολιτική και κοινωνική ζωή. 

Ας δούμε τι έλεγε ο Βασίλης Βασιλικός, που έφυγε στα 89 από τη ζωή, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στη Νόρα Ράλλη το 2019, στη συνέντευξή του με τίτλο «Ο πρωθυπουργός ακολουθεί την παλαιάς κοπής μέθοδο “εκδίκηση του αντιπάλου”».

Σε αυτήν τη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του «Ζ», για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, από το παρακράτος, έλεγε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή:

«Για μένα, η δολοφονία του Παύλου που έφερε τη διάλυση της Χρυσής Αυγής έχει την ίδια βαρύτητα με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Σωτήρη Πέτρουλα και του Τεμπονέρα».

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βασίλης Βασιλικός μεταφέρει με γλαφυρό τρόπο πώς έφτασε στα χέρια του όλη η δικογραφία της δολοφονίας Λαμπράκη και τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη συγγραφή του «Ζ».

Και λίγα χρόνια πιο πριν, μιλώντας επίσης στην «Εφ.Συν.» και στη Βένα Γεωργακοπούλου, έλεγε για το «Σιλό», το πρώτο έργο του: «Δεκαπέντε χρόνων έγραψα το καλύτερο βιβλίο μου»

Εκεί μιλάει για τον φεμινισμό και τονίζει: «Δεν γίνεσαι φεμινιστής από ιδεολογία. Γεννιέσαι τέτοιος. Προπαντός όταν έχεις μια γιαγιά και μια μάνα που τις λατρεύεις. Τα κορίτσια έχουν προβλήματα με τις μάνες τους. Τα αγόρια με τους πατεράδες. Οπότε τα αγόρια ή διαλέγουν τον παππού για να παρακάμψουν τον πατέρα, όπως έκανα εγώ, ή αφοσιώνονται στις μάνες τους, που τους φορούν φουστάνια. Ευτυχώς εγώ είχα μια κατά ένα χρόνο μεγαλύτερη αδελφή και τη γλίτωσα».

Σχετικά Άρθρα