Πηγές Μαξίμου:“Ο Σούνακ έκανε ό,τι καλύτερο για να ακουστεί ηχηρά το θέμα των Γλυπτών” – Κατηγορηματική διάψευση ότι υπήρχε δέσμευση να μην τεθεί το θέμα
Ως ένα αναπάντεχο δώρο του Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη την άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Υποστηρίζουν πως η διάσταση που πήρε το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση των ελληνικών θέσεων. “Ο Σούνακ έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο για να ακουστεί παντού και ηχηρά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα”.
Έτσι σχολίαζε χθες κυβερνητικό στέλεχος την πρωτόγνωρη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την ύστατη ώρα την επίσημη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απο το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι η κυβέρνηση με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες κατάφερε, στην πρώτη θητεία της, όχι μόνο την επαναφορά στο προσκήνιο του ζητήματος της επανένωσης των Γλυπτών αλλά και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό.
- “Ο Σουνάκ με την ενέργειά του, που είναι εντελώς απαράδεκτη, προκάλεσε αρνητικά σχόλια διεθνώς κι αυτό που πέτυχε είναι να γίνει ακόμη πιο γνωστό το ελληνικό αίτημα. Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα τίθεται διαρκώς από την ελληνική πλευρά. Το ίδιο έγινε και τώρα” δήλωνε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.
Η ερμηνεία που δίνουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον για τη στάση του Ρίσι Σούνακ είναι ότι πιεσμένος τόσο από τους σκληρούς συντηρητικούς της παράταξής του όσο και από τις απογοητευτικές για τον ίδιο δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του 2024, δεν είχε επιχειρήματα για να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημειώνουν μάλιστα ότι η επίσκεψη στο Λονδίνο προφανώς δεν έγινε για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τους διεθνείς επενδυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και η επανένωσή τους στο “φυσικό περιβάλλον” τους, στην Αθήνα, αποτελεί πάγια, εθνική, στάση της Ελληνικής Δημοκρατίας.
- “Πρόκειται για στάση που τήρησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία δε θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί στο “ζύγι” οποιασδήποτε συνεννόησης για την ατζέντα της συνάντησης μεταξύ της Ελληνικής και της Βρετανικής πλευράς” υπογραμμίζουν.
«Προφανώς και θα το έθετε και το γνώριζαν αυτό και οι Βρετανοί», λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που διαψεύδουν τις διαρροές της άλλης πλευράς περί συμφωνίας να μην τεθεί το θέμα από τον κ. Μητσοτάκη, σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. «Δεν ισχύει και δεν θα μπορούσε να ισχύει», τονίζουν.