“F@@@@ng hell but this is pathetic” – Θύελλα στη Βρετανία για το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε ο Σούνακ – Τρεις οι πιθανοί λόγοι

 “F@@@@ng hell but this is pathetic” – Θύελλα στη Βρετανία για το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε ο Σούνακ – Τρεις οι πιθανοί λόγοι

Ο Ρίσι Σούνακ είναι στριμωγμένος πολιτικά. Πρόσφατα προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό ανάγκης και στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται τουλάχιστον 16 μονάδες πίσω από τον πρωθυπουργό εν αναμονή και ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Παρά το γεγονός ότι ο 43χρονος πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά παρά τα όποια μικρά και μεγάλα σκάνδαλα αποκαλύφθηκαν τώρα, όμως κατά πολλούς, με την χθεσινή του συμπεριφορά όχι μόνο προκάλεσε ένα διπλωματικό επεισόδιο με μια χώρα – σύμμαχο αλλά αντιμετώπισε με περιφρόνηση έναν εκλεγμένο ηγέτη μιας δημοκρατικής χώρας – σε αντίθεση με τον ίδιο που επί της ουσίας διορίστηκε πρωθυπουργός. 

Μάλιστα κάποιοι θεωρούν μεγαλύτερο φάουλ από την ματαίωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ανακοίνωση της Downing Street σύμφωνα με την οποία ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Όλιβερ Ντάουντεν είναι διαθέσιμος να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

«Αυτό είναι ένα λάθος το οποίο αργά ή γρήγορα θα το βρει μπροστά του», σχολίαζε κυβερνητική πηγή από την Αθήνα.

Βέβαια ο Ρίσι Σούνακ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο με την Ελλάδα. Μια χώρα σύμμαχο της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ και με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας.  Από την περασμένη Άνοιξη διαμήνυε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα Γλυπτά να πάρουν την θέση τους στο Μουσείο της Ακρόπολης καθώς όπως υποστήριζε αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. 

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με αναλύσεις υπάρχουν ακόμη τρεις πιθανοί λόγοι:

  • Η αμυντική συμφωνία με την Τουρκία η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην πώληση Eurofighter στον Ερντογάν ο οποίος έχει βγει στη γύρα για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών μετά το ναυάγιο με τις ΗΠΑ για τα F16.
  • Να συσπειρώσει γύρω του εκείνους που δεν θέλουν να ακούνε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και να αποκομίσει πολιτικό όφελος. 
  • Ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας αδύναμος επικοινωνιακά πολιτικός, ο οποίος δεν θα ήθελε να βρεθεί μπροστά στις κάμερες μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να χρειαστεί να αντικρούσει επιχειρήματα για το δίκαιο αίτημα της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών στην χώρα μας. 

Πολλοί Βρετανοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζοντας με σκωπτικό τρόπο την παράλογη στάση του πρωθυπουργού της χώρας τους και την ακραία αντίδρασή του απέναντι στην Ελλάδα δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν την έκφραση που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί και ταιριάζει γάντι στην προκειμένη περίπτωση: «RishiSunak has lost his Marbles» (σ.σ. όπου Marbles τα Μάρμαρα). Ενώ οι “The Times” γράφουν ” Rishi Sunak is a man with no plan, that’s the problem” ( Ο Σούνακ είναι ένας άνθρωπος χωρίς σχέδιο, αυτό είναι το πρόβλημα).

Βρετανοί φαίνεται πως δεν έχουν την ίδια άποψη και δεν συμμερίζονται τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά, υποστηρίζοντας να επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Τι ερασιτέχνης είναι ο Σουνάκ! Μεγάλα τμήματα της βρετανικής κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Τόρις υποστηρίζουν την άνευ όρων επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Κάντε το σωστό και κάντε μια συμμαχία. Δώστε τα πίσω!» δηλώνει ο δημοσιογράφος Paul Mason.

tweet

«Αυτό είναι αξιολύπητο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ο δικός μας πρωθυπουργός πετάει τα ”παιχνίδια” του από το καροτσάκι σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των ξενοφοβικών συντακτών σε ταμπλόιντ. Τι μικρή, θλιβερή χώρα» τονίζει άλλος χρήστης.

«Τι έχει συμβεί στη Βρετανία; Ο Σουνάκ ακυρώνει μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις αιώνιες απαιτήσεις για τα Ελγίνεια Μάρμαρα ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο. Εν μέσω πολέμου στην Ήπειρο και κρίσης στη Μέση Ανατολή, σε αυτό εστιάζει ο Σουνάκ;» γράφει ο Stanley Pignal.

Σχετικά Άρθρα