Ο μικρότερος όμηρος της Χαμάς είναι 10 μηνών

 Ο μικρότερος όμηρος της Χαμάς είναι 10 μηνών

Η Χαμάς παρέδωσε τον δέκα μηνών Κφιρ Μπίμπας σε μια χωριστή παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Αβιχάι Αντρέι, δήλωσε ότι τα «μωρά με τα κόκκινα μαλλιά» «κρατούνται τώρα από μια από τις φατρίες» στην περιοχή γύρω από το Χαν Γιουνίς, στη Γάζα, σύμφωνα με μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο X.

Ο μικρός Κφιρ είχε μόλις μάθει να περπατάει όταν μαζί με τον αδερφό του Άριελ, τεσσάρων ετών, και τη μητέρα τους Σίρι, 32 ετών, μεταφέρθηκαν από το σπίτι της οικογένειάς του στο κιμπούτζ Nir Oz κατά τη διάρκεια της εισβολής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας επίθεσης στο Ισραήλ, η Σίρι, ο σύζυγός της Γιάρντεν, 34 ετών, και τα δύο μικρά αγόρια κρύφτηκαν απελπισμένα σε ένα ασφαλές δωμάτιο οπλισμένοι με ένα πιστόλι και βγήκαν έξω καθώς ένοπλοι της Χαμάς έσπασαν την πόρτα τους.

Η εικόνα των δύο νεαρών αγοριών στην αγκαλιά της μητέρας τους που έκλαιγε να βγαίνουν από τα σπίτια τους ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές που δημοσιεύτηκαν στις πρώτες μέρες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η τύχη του Γιάρντεν είναι άγνωστη και πιστεύεται είτε ότι είτε είναι νεκρός είτε οτι είναι ένας από τους περίπου 200 ομήρους που παραμένουν υπό κράτηση της Χαμάς.

Η οικογένειά τους ανέφερε σε σημερινή δήλωση: «Βιώνουμε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας. Η συνειδητοποίηση ότι δεν θα πάρουμε την αγκαλιά που επιθυμούσαμε μας αφήνει άφωνους ». Αν και δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς ομάδα κρατά αυτήν τη στιγμή την οικογένεια, ο στρατιωτικός αναλυτής Michael Horowitz είπε: «Φαίνεται ότι μπορεί να βρίσκονται στα χέρια του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

Η PFLP είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που σχηματίζουν τον πολιτικό συνασπισμό που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος και έχει πιέσει ιστορικά για μια λύση ενός κράτους με την Παλαιστίνη στο τιμόνι. Η ομάδα πιστεύεται ότι κρατά την οικογένεια Μπίμπας στο Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, η οποία το 2017 φιλοξενούσε λίγο περισσότερους από 205.000 ανθρώπους. Αν και μπορεί να κρατούνται από διαφορετική ομάδα, ο εκπρόσωπος του IDF Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι η ευθύνη για τους ομήρους παραμένει στη Χαμάς.

Η πόλη πρόκειται να είναι ο επόμενος στόχος στην αιματηρή επίθεση του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το Ισραήλ προέτρεψε τους Παλαιστίνιους που ζουν στην πόλη να φύγουν λίγο πριν από μια εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι σύντομα θα είναι το νέο θέατρο των συγκρούσεων μόλις ολοκληρωθεί η παρατεταμένη πλέον εκεχειρία.

Ο Mαρκ Ρεγκέβ σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε στο MSNBC νωρίτερα αυτό το μήνα: «Ζητάμε από τους ανθρώπους να μετεγκατασταθούν. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να εγκλωβίζονται στα διασταυρούμενα πυρά. Ο Ρεγκέβ είπε ότι τα στρατεύματα του IDF θα πρέπει να πάνε στην πόλη για να απομακρύνουν τους μαχητές της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες.

Είπε ότι είναι «πολύ σίγουρος» ότι οι Παλαιστίνιοι που έπρεπε να μετεγκατασταθούν από την πόλη «δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν ξανά» εάν κατευθυνθούν δυτικά, προς τη Μεσόγειο Θάλασσα. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα επαναληφθούν οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Χαμάς και το Ισραήλ πλησιάζουν προς το τέλος της εκεχειρίας που έχει παραταθεί από τότε.

Η προσωρινή εκεχειρία, που αρχικά είχε οριστεί για την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, παρατάθηκε λίγες ώρες πριν από τη λήξη της αρχικής συμφωνίας και υποδηλώνει ότι περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα.

Οι όροι της συμφωνίας εκεχειρίας λένε ότι μπορεί να παραταθεί πέρα από την αρχική τετραήμερη διορία της, εφόσον απελευθερώνονται 10 όμηροι για κάθε επιπλέον ημέρα, με τρεις φορές περισσότερους Παλαιστίνιους να ελευθερώνονται σε αντάλλαγμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η εκεχειρία παρατάθηκε για δύο ακόμη ημέρες, υποδηλώνοντας ότι η Χαμάς σκοπεύει να απελευθερώσει άλλους 20 ομήρους πέρα από τους 50 ομήρους που επρόκειτο να απελευθερωθούν τις πρώτες τέσσερις ημέρες.

Άλλοι 11 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς επέστρεψαν στο ισραηλινό έδαφος, μετά την τέταρτη ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων. «Μια επίλεκτη μονάδα του IDF» συνόδευσε την ομάδα, όλα μικρά παιδιά, εφήβους και μητέρες, πίσω στο Ισραήλ, όπου θα υποβληθούν σε ιατρική εξέταση. Και οι 11 όμηροι, αποτελούμενοι από τρεις Γάλλους, δύο Γερμανούς και έξι Αργεντινούς πολίτες, που απελευθερώθηκαν, συνελήφθησαν όλοι από τη Χαμάς από το Κιμπούτς Νιρ Οζ, έναν οικισμό μόλις ενάμισι μίλι μακριά από τα σύνορα της Γάζας με πληθυσμό περίπου 400 ανθρώπων πριν από την εισβολή

Οι όμηροι, οι οποίοι σχεδόν όλοι είναι μικρά παιδιά και έφηβοι, έχουν κατονομαστεί ως: Yuli Cunio, τριών ετών, Emma Cunio, τριών ετών, Sharon Aloni Cunio, 34 ετών, Karina Engelbert, 51 ετών, Yagil Jacob, 12 ετών, Erez Kalderon, 12 ετών, Sahar Kalderon, 16 ετών, Or Jacob, 16 ετών, Yuval Engel, 11 ετών, Mika Engel, 18 ετών, και Eitan Yahalomi, 12 ετών. Ωστόσο, οι φόβοι ότι η Χαμάς θα χωρίσει τις οικογένειες φαίνεται ότι επιβεβαιώθηκαν, καθώς πολλά από τα παιδιά που απελευθερώθηκαν αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους αγαπημένους τους.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είχαν ποτέ επαφή με άλλα μέλη της οικογένειάς τους που επίσης κρατούνταν από τη Χαμάς. Εκπρόσωπος των οικογενειών των ομήρων είπε στη MailOnline: «Κάθε παιδί που έχει απελευθερωθεί επιστρέφει στο Ισραήλ ενώ ο πατέρας τους αφήνεται στην αιχμαλωσία της Χαμάς στη Γάζα. Πολύ δύσκολο να το αντέξεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ απόψε ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι 33 Παλαιστίνιοι πολίτες που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν ως αντάλλαγμα, στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που παρατάθηκε σήμερα κατά δύο ημέρες.

Σχετικά Άρθρα