Επικοινωνία Ερντογάν – Γκουτέρες για τον πόλεμο στη Γάζα

 Επικοινωνία Ερντογάν – Γκουτέρες για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα που θα πραγματοποιηθεί αύριο και στην οποία θα συμμετέχει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας, συζητήθηκαν οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις παράνομες επιθέσεις του Ισραήλ, οι λύσεις στην ανθρωπιστική κρίση και οι προσπάθειες για μια διαρκή ειρήνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει θρασύτατα το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο του πολέμου και το ανθρωπιστικό δίκαιο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και ότι πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε ενώπιον του διεθνούς δικαίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μετέφερε τα συλλυπητήριά του στον Γκουτέρες για τους περισσότερους από 100 υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών που έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και δήλωσε ότι η προσωπική επίσκεψη του Γκουτέρες στη συνοριακή πύλη της Ράφα ήταν χρήσιμη για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ μέρους της Τουρκίας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Φιντάν θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου 2023, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο Χακάν Φιντάν θα πραγματοποιήσει επίσης σειρά συναντήσεων με άλλα μέλη της ομάδας που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας – Αραβικού Συνδέσμου στις 11 Νοεμβρίου 2023.

Σχετικά Άρθρα