Ρίσι Σούνακ: Απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – Ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο να εξεταστεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κίρ Στάρμερ αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να θέσει το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ο εκπρόσωπος του Σούνακ ανέφερε ότι είναι σταθερός στην άποψή του ότι τα μάρμαρα αποτελούν «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, έχει «διαφυλάξει» τους θησαυρούς.
«Φροντίζουμε τα μάρμαρα εδώ και γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για την «επανένωση» των γλυπτών του Παρθενώνα σε συνέντευξή του στο BBC το πρωί της Κυριακής, συγκρίνοντας το ζήτημα με την υποθετική περίπτωση να κόψει κανείς τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στα δύο μισά και να εκθέσει το καθένα σε διαφορετικά μουσεία.
Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού. “Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων”.