Άγκυρα: Η ΝΟΤΑΜ που διχοτομεί το Αιγαίο όταν ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αθήνα
Η νέα αμφισβήτηση των “συνόρων” στο Αιγαίο γίνεται με «ήπιο τρόπο», μέσω δηλαδή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης. Η Αγκυρα έχει εκδώσει «νόταμ» η οποία αφενός μπλοκάρει, αφετέρου διχοτομεί το Αιγαίο από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 17 Δεκεμβρίου. Δηλ. όταν θα πργματοποιείται και η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα με τους συνειρμούς για ένα νέο τουρκικό μήνυμα να είναι αναπόφευκτοι.
Η δέσμευση περιοχών με «νόταμ» ξεπερνά ακόμη και τον 25ο μεσημβρινό με το μισό Αιγαίο να είναι…. τουρκικό!
Παράλληλα από την περασμένη Δευτέρα έχει βγάει τον στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της άσκησης «Doğu Akdeniz» (Ανατολική Μεσόγειος 2023). Η τουρκική κυβέρνηση φόρεσε στην άσκηση διεθνή, πολυεθνικό χαρακτήρα, αφού σε αυτή συμμετείχαν 9 κράτη, καθώς και στην περιοχή μας, σε θάλασσα κυρίως και αέρα, τουρκικό φέσι.
Τέλος έχει δεσμεύσει περιοχές στα βόρεια της Κύπρου που εμπίπτουν στην κατεχόμενη Κυπριακή ΑΟΖ. Η άσκηση, που άρχισε στις 18 Νοεμβρίου και περατώθηκε στις 25 του μήνα, τελούσε υπό τη διοίκηση του αρχηγείου TURMARFOR (Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας).
Σ’ αυτή συμμετείχαν 24 πλοία, 10 ελικόπτερα, 5 UAV, 3 αεροπλάνα θαλάσσης και δη περιπολίας, 4 υποβρύχια, 1 ομάδα CBRN, 2 ομάδες Υποβρύχιας Αμυνας (SAS), 1 Τάγμα Αμφίβιων Πεζοναυτών, 3 Υποβρύχια (SAT), Χερσαίες Δυνάμεις Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, 3 ελικόπτερα από τη Διοίκηση Ναυτικού, 3 αεροπλάνα Αερομεταφερόμενης Προειδοποίησης και Ελέγχου (HIK) της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας, 20 F-16, σκάφη ακτοφυλακής από τη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας.
Ακόμη, στην άσκηση:
Α) Ενεπλάκησαν το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών, της Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτακτης Ανάγκης (AFAD), του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.
Β) Εκτός της Τουρκίας συμμετείχαν ακόμη 9 κράτη, ενώ την παρακολούθησαν 59 ξένοι παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Αζερμπαϊτζάν, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Βραζιλίας, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.
Ταυτόχρονα διενεργούσε και διενεργεί έρευνες στα βόρεια της Κύπρου. Και παραβιάζει τα όρια της κατεχόμενης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περιοχή 561 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αναλογεί περίπου σε μια έκταση από την ελεύθερη Αμμόχωστο ως τη Λάρνακα
Το μικρό αεροπλανοφόρο Αναντολού είχε την τιμητική του, καθότι είχε συμμετάσχει σε αποβατικές ασκήσεις στην περιοχή της Αττάλειας. Αποβιβάστηκαν τα τουρκικής κατασκευής αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα τύπου ZAHA, τα όποια έφεραν προσωπικό των ειδικών δυνάμεων.
Από το κατάστρωμά του απογειώθηκαν επιθετικά ελικόπτερα τύπου «Κόμπρα», τα οποία συμμετείχαν στην υποστήριξη των χερσαίων αποβατικών τμημάτων σε σενάριο άσκησης για την εκκένωση πληθυσμού σε εμπόλεμη ζώνη.
Τα σενάρια της άσκησης επικεντρώθηκαν στα εξής: 1) Της ανθρωπιστικής βοήθειας και σενάρια υποστήριξης φυσικών καταστροφών. 2) Της ασύμμετρης απειλής. 3) Του περιφερειακού ελέγχου της θάλασσας. 4) Εκκένωσης αμάχων και ανθρωπιστικής βοήθειας. 5) Υποστήριξης φυσικών καταστροφών. 6) Καταπολέμησης πειρατείας και τρομοκρατίας στη θάλασσα και συνεργασίας για τις θαλάσσιες μεταφορές και δραστηριότητες καθοδήγησης.
- Η άσκηση διενεργήθηκε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, κατά την οποία η περιοχή της Μέσης Ανατολής φλέγεται από τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς.
Η περιφερειακή ασφάλεια είναι σημαντική και η Τουρκία έχει αποτύχει στον διαμεσολαβητικό ρόλο που επεδίωκε τόσο στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων όσο και σ’ εκείνο της κατάπαυσης του πυρός και γενικότερα του ηγεμόνα της περιοχής.
Μάλιστα, τη στιγμή κατά την οποία η άσκηση βρισκόταν σε εξέλιξη, η Αγκυρα διενεργούσε έρευνες, χωρίς να εξηγεί ποιες είναι αυτές, σε θαλάσσια περιοχή στα βόρεια της Κύπρου, εντός της λεγόμενης «τουρκικής λίμνης».
Οι έρευνες αυτές πραγματοποιούνται εντός τμήματος των κατεχόμενων θαλασσών της Κυπριακής Δημοκρατίας και δη της ΑΟΖ της, σε μια έκταση 561 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αναλογεί σε περιοχή από την ελεύθερη Αμμόχωστο ως τη Λάρνακα. Γ) Σε περιοχές προς τα νότια της Κύπρου και από τη Ρόδο ως την Κύπρο.
Κάθε κίνηση της Τουρκίας είναι προσεγμένη. Και δη οι ασκήσεις της που έχουν γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χαρακτήρα. Είναι δε ενταγμένες στην αναθεωρητική της πολιτική, που σημαίνει τον επανακαθορισμό των σχέσεών της με γειτονικές χώρες, όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, τι επιδιώκει η Άγκυρα;
Να μετατρέψει όσα είναι σήμερα παράνομα σε νόμιμα, εξυπηρετώντας τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα. Και αυτό προσδοκά να το πετύχει διά της ισχύος της ή της σκιάς της ισχύος της.