Αυγενάκης στο libre για αποζημιώσεις στη Θεσσαλία: Η μόνη περίπτωση να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα είναι προς το ταχύτερο

 Αυγενάκης στο libre για αποζημιώσεις στη Θεσσαλία: Η μόνη περίπτωση να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα είναι προς το ταχύτερο

Τεράστια είναι η καταστροφή για τους αγρότες στην Θεσσαλία, σύμφωνα με όσα περιγράφει στο libre o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «επλήγησαν 1.204.998 στρέμματα. Έγιναν 33.088 δηλώσεις για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής. Χάθηκαν 83.568 αιγοπρόβατα, 8.001 βοοειδή, 270 κουνέλια, 112.448 μελισσοσμήνη, 63 μόνοπλα και έγιναν 2.035 δηλώσεις».

  • Σ’ αυτό το πλαίσιο περιγράφει και το στο σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο όπως επισημαίνει έχει «ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο για να υλοποιηθεί πρέπει να πάρει την έγκριση της ΕΕ».

Όπως λέει χαρακτηριστικά «η Θεσσαλία μας χρειάζεται όλους. Κι εμείς είμαστε εδώ, εργαζόμαστε με σχέδιο και πρόγραμμα για να πετύχουμε την ταχύτερη δυνατή παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής».

Συνέντευξη

-Κύριε υπουργέ τελικά οι πολίτες της  Θεσσαλίας ψήφισαν  για τη θέση του Περιφερειάρχη τον κ. Κουρέτα. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που είχατε ανακοινώσει; 

Από την πλευρά του ΥπΑΑΤ η μόνη περίπτωση να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα είναι προς το ταχύτερο. Το είδατε και στην καταβολή των αποζημιώσεων. Σε ό,τι αφορά στα λοιπά μέτρα κι εκεί το ΥπΑΑΤ τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. Είμαστε έτοιμοι και για την εφαρμογή του μέτρου 5.2 ( 45 εκατ. ευρώ) που προβλέπει τη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων και την δωρεάν ανακατασκευή και κατασκευή στάβλων, αλλά και για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης (37 εκατ. ευρώ) και για τους επιλαχόντες της Θεσσαλίας. Υπάρχουν μέτρα και αποφάσεις που θα χρειαστεί η συνδρομή της Περιφέρειας. Μένω στη δήλωση που έκανε ο νεοεκλεγμένος περιφερειάρχης ότι θα βιώσουμε πρωτόγνωρες συναινέσεις, θεωρώντας ότι εκφράζει τη βούλησή του για συνεργασία, προς όφελος όλων των πληγέντων. Η Θεσσαλία μας χρειάζεται όλους. Κι εμείς είμαστε εδώ, εργαζόμαστε με σχέδιο και πρόγραμμα για να πετύχουμε την ταχύτερη δυνατή παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

-Ας έρθουμε στο σήμερα. Πόσοι αγρότες έχουν υποβάλλει αιτήσεις για αποζημιώσεις και πόσοι έχουν πάρει έστω ένα μέρος από αυτές;

Ποτέ ξανά δεν πληρώθηκαν τόσα χρήματα, σε τόσους δικαιούχους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις 18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας (20 Οκτωβρίου) για υποβολή δηλώσεων από τους αγρότες, οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν 16,5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου και μόλις 28 μέρες μετά πληρώθηκαν οι γεωργοί 107,5 εκατ. ευρώ, για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Συνολικά πληρώθηκαν 124 εκατ. ευρώ. ενώ η κυβέρνηση ενισχύει τον ΕΛΓΑ για να καταβάλει αποζημιώσεις, με 260 εκατ. ευρώ. Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν είναι κατά πολύ πάνω από τις τιμές βάσεις που προβλέπει ο ΕΛΓΑ και καταβλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, παρά το πλήθος των αιτήσεων και το μέγεθος της καταστροφής. Επλήγησαν 1.204.998 στρέμματα. Έγιναν 33.088 δηλώσεις για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής. Χάθηκαν 83.568 αιγοπρόβατα, 8.001 βοοειδή, 270 κουνέλια, 112.448 μελισσοσμήνη, 63 μόνοπλα και έγιναν 2.035 δηλώσεις. Να θυμίσω ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι εκπρόσωποί τους και οι τοπικοί φορείς ζήτησαν την παράταση των προθεσμιών στην υποβολή δηλώσεων.

-Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσατε ένα πρόγραμμα που θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό. Ποιες περιοχές αφορά και πόσες αγροτικές οικογένειες; Έχετε υπολογίσει το κόστος του προγράμματος;

Ποτέ δεν προχωράμε στη λήψη κάποιου μέτρου αν δεν έχουμε υπολογίσει το κόστος. Κι αυτό γιατί θέλουμε να είμαστε έντιμοι και συνεπείς απέναντι στους πληγέντες. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον πόνο τους και κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλεύεται την αγωνία τους για το αύριο, επιχειρώντας να αποκομίσει κομματικά οφέλη.

Έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο για να υλοποιηθεί πρέπει να πάρει την έγκριση της ΕΕ. Είμαστε βέβαιοι ότι η ΕΕ κατανοεί την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και θα το εγκρίνει.

Ωστόσο θέλοντας να είμαστε τυπικοί και σωστοί απέναντι στους εταίρους μας, αλλά και για να μη επαναληφθούν ατυχή φαινόμενα του παρελθόντος, αναμένουμε την τελική έγκριση του προγράμματος για να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις.

-Το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς πότε θα ξεκινήσει; Και στο ζήτημα του «καθαρισμού» των χωραφιών από τα φερτά υλικά υπάρχει κάποια πρόβλεψη;

Κι αυτό το πρόγραμμα εμπίπτει στην ίδια λογική. Αναμένουμε την τελική έγκριση της ΕΕ. Είναι αλήθεια ότι ένας αριθμός χωραφιών έχει καλυφθεί από φερτά υλικά (πέτρες, κορμούς, λάσπη) και είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν.

Τα υλικά αυτά θα απομακρυνθούν με ευθύνη των υπουργείων Πολιτικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μέχρι την απομάκρυνσή τους οι συγκεκριμένοι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Είναι εύλογο ότι για τους γεωργούς αυτούς πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη στοιχειώδη κάλυψη του εισοδήματος που χάνουν στην περίοδο αυτή.

-Κύριε υπουργέ, υπάρχει κι ένα θέμα που αφορά την παραγωγή ελαιόλαδου. Προβλέπεται μειωμένη η παραγωγή ελαιόλαδου φέτος; Και αν «ναι» που μπορεί να φτάσει η τιμή του ανά κιλό; Σας ρωτώ καθώς υπάρχει τεράστιος φόβος, εκτός από την αισχροκέρδεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ να δούμε και αισχροκέρδεια και στην τιμή στους τενεκέδες του ελαιόλαδου. 

Η παραγωγή ελαιολάδου, όπως γνωρίζετε, έχει ιδιαιτερότητες και περιοδικότητα. Πολύ περισσότερο όταν επιδρούν και φυσικά φαινόμενα όπως καύσωνες, λειψυδρία, ασθένειες και μια σειρά άλλοι παράγοντες. Η ποσότητα παραγωγής λοιπόν δεν είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί. Όσον αφορά στην τιμή, διαμορφώνεται από τους νόμους της αγοράς, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα το ΥπΑΑΤ. Οι τιμές αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ειδικά και γενικά.

-Υπήρξαν δημοσιεύματα για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, ότι δικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από τη στιγμή που δεν έχουν καλύψει το 50% του τζίρου που έχουν δηλώσει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το 2021, στην προσπάθεια για είσοδο επαγγελματικών γεωργών με πραγματικές εκμεταλλεύσεις στη Γεωργία διπλασιάστηκε το πριμ της πρώτης εγκατάστασης στα 35.000 έως 40.000 ευρώ.

 Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για δημιουργία πραγματικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων από επαγγελματίες γεωργούς, αποφάσισε την ένταξη του συνόλου των αιτούντων που κρίθηκαν επιλέξιμοι με αποτέλεσμα την ένταξη 15.800 δικαιούχων οι οποίοι χρηματοδοτούνται με το, χωρίς προηγούμενο, ποσό των 591 εκ. ευρώ.

  •  Ωστόσο προκειμένου να διαφυλαχθεί ο προϋπολογισμός του μέτρου από υποψήφιους με εικονικές εκμεταλλεύσεις οι οποίοι θα είχαν ως στόχο την προσωπική καιροσκοπική ενίσχυσή τους σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων και όχι την άσκηση της γεωργίας, η ένταξη στο μέτρο συνοδεύτηκε από αυξημένες δεσμεύσεις. Μία από αυτές της δεσμεύσεις είναι η υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι νέοι αγρότες της πρόσκλησης του έτους 2021 να πετύχουν κύκλο εργασιών (τζίρο) τουλάχιστον ίσο με τον μισό της τυπικής απόδοσης που έχουν δηλώσει. Μάλιστα η δήλωση επίτευξης αυξημένης τυπικής απόδοσης είναι στοιχείο που έχει βαθμολογηθεί.

 Το μέτρο πλέον βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων των δικαιούχων. Καθώς στόχος της δέσμευσης είναι η πραγματική άσκηση της γεωργίας και επειδή η τήρησή του δεν αποτελεί αυτοσκοπό, κατά την εξέταση της υποχρέωσης θα λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στον ΕΛΓΑ από φυσικά φαινόμενα όσο και οι αναφορές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών σχετικά με εμφάνιση ακαρπίας ή άλλων προβλημάτων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες προκειμένου αγροτεμάχια με καλλιέργειες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα να εξαιρούνται από την υποχρέωση απόδειξης κύκλου εργασιών. Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη και η παρενιαυτοφορία. Οι σχετικές οδηγίες θα δοθούν εντός του Δεκεμβρίου.

 Να σημειώσουμε ότι για τα έτη 2023 και 2024, λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού και των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου θα εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου το σύνολο των δικαιούχων στην Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τον Έβρο και την Ρόδο.

Σχετικά Άρθρα