ΠΟΕΔΗΝ: Κίνδυνος για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών – Συνεχείς διακομιδές από την Δυτική Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη

 ΠΟΕΔΗΝ: Κίνδυνος για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών – Συνεχείς διακομιδές από την Δυτική Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη

Τoν κώδωνα του κινδύνου να ξαναδούμε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψη κλινών κρούει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως επισημαίνει συνεχώς περιορίζεται το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που θα φιλοξενήσουν ασθενείς, εξαιτίας της έλλειψης εντατικολόγων, ιατρών και νοσηλευτών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ στη Δυτική Μακεδονία.

«Λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ για όλη τη Δυτική Μακεδονία. 4 στο νοσοκομείο Κοζάνης και 4 στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. 8 κλίνες για 250.000 πληθυσμό.Για αυτό και έχουμε συνεχείς διακομιδές  διασωληνωμένων στη  Θεσσαλονίκη.  Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης έχει 2 εντατικολόγους και έναν με μετακίνηση. Εαν είχαν έναν γιατρό ακόμη και νοσηλευτικό προσωπικό  θα μπορούσαν να ανοίξουν 2 κλίνες ΜΕΘ ακόμη που είναι  πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές.

Στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας συμβαίνει το εξής παράδοξο. Λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ. Αρκετές  ημέρες κάθε  μήνα δεν υπάρχει εντατικολόγος να εφημερεύσει. Έτσι οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τη ΜΕΘ  του νοσοκομείου  Πτολεμαΐδας διακομίζονται σε άλλες ΜΕΘ νοσοκομείων που είναι κενές στη  Κοζάνη ή  Κεντρική Μακεδονία»

Σχετικά με την εικόνα που υπάρχει συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας σημειώνει «Σήμερα  οι κλίνες ΜΕΘ  στα δημόσια νοσοκομεία ( μαζί με στρατιωτικά)  που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς  είναι 895. Νοικιάζει το σύστημα ακόμη 171  κλίνες ΜΕΘ  από τον ιδιωτικό τομέα. Σύνολο σήμερα  1.066 κλίνες ΜΕΘ  που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς. Επίσημα στοιχεία.

Σήμερα  νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 854 ασθενείς. Σε σχέση με πέρυσι τέτοια περίοδο λιγόστεψαν περί τις  100 οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς.

Την περίοδο της πανδημίας έφθασαν να λειτουργούν  1.250 κλίνες ΜΕΘ  στο σύνολο σε  δημόσια νοσοκομεία και ενοικιαζόμενες από τον ιδιωτικό τομέα.

Από τον ιδιωτικό τομέα  ο αριθμός των ενοικιαζόμενων κλινών ΜΕΘ  είναι σταθερός στις 171 κλίνες».

«Μειώνεται  όμως συνεχώς ο αριθμός των  κλινών  ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων λόγω έλλειψης εντατικολόγων ιατρών και νοσηλευτών», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «στις 14/3/2023 λειτουργούσαν 978 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία και 171 ενοικιαζόμενες από  τον  ιδιωτικό τομέα σύνολο 1.149 κλίνες ΜΕΘ.

 Από  τον Μάρτιο έως σήμερα μέσα σε 8 μήνες ανέστειλαν τη λειτουργία  83 κλίνες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία».

«Είναι κρίμα να υπάρχει ο εξοπλισμός και μάλιστα υπερσύγχρονος κυρίως από δωρεές και να μην αξιοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την ώρα που στη χώρα μας με βάσει τα νοσοκομειακά μας κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ», επισημαίνει και συμπληρώνει «Χρειαζόμαστε προσλήψεις προσωπικού. Και για να προσελκύσουμε προσωπικό χρειαζόμαστε αυξήσεις μισθών, ένταξη στα βαε, μονιμοποίηση συμβασιούχων και κίνητρα.

Σχετικά Άρθρα