Ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα με αμφιβολίες αν θα τηρηθούν οι όροι – Πότε και πώς θα γίνει η απελευθέρωση ομήρων

 Ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα με αμφιβολίες αν θα τηρηθούν οι όροι – Πότε και πώς θα γίνει η απελευθέρωση ομήρων

Πρώτο θετικό βήμα η ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που είναι σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή ενώ λίγη ώρα πριν το Ισραήλ συνέχιζε τους βομβαδισμούς. Εχθροπραξίες σημειώνονται στα σύνορα με τον Λίβανο ανάμεσα σε IDF και Χεζμπολάχ. Οι βομβαρδισμοί ολόκληρων γειτονιών στην Λωρίδα της Γάζας έγινε με την μέθοδο του Carpet Bombing.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 07:00 το πρωί. Σύμφωνα με το Κατάρ, οι πρώτοι όμηροι θα απελευθερωθούν στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι έλαβε μια προκαταρκτική λίστα με τους ομήρους που αναμένεται να απελευθερωθούν αύριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διορισμένοι υπάλληλοι έκαναν έλεγχο στα στοιχεία της λίστας και ήρθαν σε επαφή με όλες τις οικογένειες.

Λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια των ομήρων, ο Καταριανός εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες στη δημοσιότητα σχετικά με το πού και το πώς θα παραδωθούν οι όμηροι πίσω στο Ισραήλ, ωστόσο τόνισε ότι θα γίνει με μέριμνα του Ερυθρού Σταυρού.

Την εφαρμογή της συμφωνίας επιβεβαίωσε και η Χαμάς. «Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογράμμισαν στην ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας των ισλαμιστών.

Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Τουλάχιστον 14.854 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Σοβαρές αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να τηρηθούν οι όροι της συμφωνίας που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια, εξαιτίας των εξονυχιστικών διπλών ελέγχων.

Οι νεκροί έφτασαν τους 14.854 με τους αγνοούμενους να φτάνουν τους 7.000 και τους τραυματίες τις 36.000. Ως μέτρο σύγκρισης υπολογσίστε πως η Ελλάδα έχει περίπου τον τετραπλάσιο πληθυσμό από την Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους IDF, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το Al Jazeera.

Ο Αμπού Ουμπέιντα χαιρέτισε τους «αδελφούς στην Υεμένη, στον Λίβανο, στο Ιράκ και αλλού» και απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σε όλα τα μέτωπα.

Παράλληλα, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ ενέτεινε σήμερα τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, όπου έχασε 7 μαχητές της από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, μεταξύ των οποίων και μέλη της μονάδας ειδικών δυνάμεων.

«Σε απάντηση για τα πυρά προς το Ισραήλ (…) ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη του Τσαχάλ έπληξαν τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολάχ και θέσεις εκτόξευσης ρουκετών στον Λίβανο» ανέφερε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ προχώρησε επίσης σε βομβαρδισμούς σε μεθοριακά χωριά στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο της χώρας (ANI), χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους

Οι επιθέσεις με drones ή ρουκέτες εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού συνεχίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στο Ιράκ και στη Συρία, δήλωσε χθες Πέμπτη αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, μετά τις φονικές αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών προσκείμενων στο Ιράν.

Προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη το πρωί, drones επιτέθηκαν «σε δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού» σε βάση στο διεθνές αεροδρόμιο της Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Χθες Πέμπτη, drones έβαλαν εξάλλου στο στόχαστρο στρατεύματα των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη βάση Αιν αλ Ασαντ, στο δυτικό τμήμα του Ιράκ, και σ’ αυτή την περίπτωση χωρίς να υπάρξουν θύματα ούτε ζημιές.

Επίσης χθες εκτοξεύθηκαν «ρουκέτες» εναντίον βάσης των ΗΠΑ και του συνασπισμού στη γειτονική Συρία, χωρίς θύματα ή ζημιές, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αμερικανό αξιωματούχο.

Για ορισμένες από τις ενέργειες αυτές την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα προσκείμενο σε φιλοϊρανικές οργανώσεις, που εξήραν τη δράση της μέσω Telegram.

Σχετικά Άρθρα