Ούτε βήμα πίσω στις βασικές διατάξεις του φορολογικού παρά τις αντιδράσεις – Προβληματισμός και σε γαλάζιους βουλευτές – Πώς απαντά το Υπ. Οικονομικών

 Ούτε βήμα πίσω στις βασικές διατάξεις του φορολογικού παρά τις αντιδράσεις – Προβληματισμός και σε γαλάζιους βουλευτές – Πώς απαντά το Υπ. Οικονομικών

Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στη θεσμοθέτηση του νέου φορολογικού συστήματος δηλώνει η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις  των ελεύθερων επαγγελματιών.   Ο πρωθυπουργός χαρακτήριζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ως μια δίκαιη, τολμηρή και μεταρρυθμιστική παρέμβαση.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μόνο “σημειακές αλλαγές” επι του νομοσχεδίου κατά την κατάθεση του στην Βουλή αλλά αυτές οι αλλαγές δεν θα επηρεάζουν την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου.  

  • Υπο αυτά τα δεδομένα,  ότι αρκετά γαλάζια στελέχη και βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για ενδεχόμενη φθορά στην κυβέρνηση αν το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν καταφέρει να πατάξει την φοροδιαφυγή αποφέρροντας στα δημόσια ταμεία τα αναμενόμενα έσοδα. 

Απο το Υπουργείο Οικονομικών απαντούν στις επιφυλάξεις των γαλάζιων στελεχών παραπέμποντας στο νέο κρατικό προυπολογισμό για το 2024 όπου μεταξύ άλλων προβλέπει δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής:

  • σύνδεση των POS  με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024,
  • υποχρεωτικότητα του συστήματος my Data,
  • γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης,
  • νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις,
  • μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και
  • νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επισημαίνει ότι η στόχευση για το 2024 είναι η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής επισημαίνοντας ότι  τα χρήματα που χάνει το κράτος από την είσπραξη του ΦΠΑ έχουν περιοριστεί από το 23% το 2018 στο 15% φέτος. Στόχος είναι να περιοριστεί περισσότερο το κενό αυτό και να φτάσουμε στο 9% το 2026.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, “χαιδεύει” τους μεγάλους φοροφυγάδες και “σκοτώνει” τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες.

«Είναι άδικο να κρύβεστε πίσω από λίγους μεγάλους που θα τους αντιμετωπίσουμε με περαιτέρω παρεμβάσεις για να καλύψετε ή να χαϊδέψετε κάποιο άλλο κοινό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρότασή του για το φορολογικό και ξεκαθαρίζοντας όμως πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, φοβούμενη το πολιτικό κόστος.

Σχετικά Άρθρα