Ελεύθερος ο διάσημος παλαιστίνιος ποιητής Mosab Abu Toha

 Ελεύθερος ο διάσημος παλαιστίνιος ποιητής Mosab Abu Toha

Ένας βραβευμένος Παλαιστίνιος ποιητής στη Λωρίδα της Γάζας αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του από τις IDF και τη σύντομη μεταφορά του για ανάκριση στο Ισραήλ.

Η σύλληψη του Mosab Abu Toha προκάλεσε γρήγορα την προσοχή των δυτικών μέσων ενημέρωσης, καθώς ο ίδιος είχε συνεισφέρει κομμάτια στο The New Yorker και σε άλλα μεγάλα έντυπα από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ζωγραφίζοντας μια φρικτή εικόνα για το τίμημά του στους αμάχους μέσα από την προσωπική του εμπειρία.

Ο αδελφός του Αμπού Τόχα, Χαμζά, δημοσίευσε στο Χ ότι συνελήφθη ενώ εκκενώνονταν προς τη νότια Γάζα. Ο Χάμζα είπε ότι η γυναίκα και τα παιδιά του αδελφού του είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν νότια, αλλά «ο στρατός συνέλαβε τον αδελφό μου».

Η απελευθέρωση του Abu Toha αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον συντάκτη του New Yorker Michael Luo, ο οποίος έγραψε στο Twitter την Τρίτη ότι ο ποιητής είχε συλληφθεί «χωρίς προφανή λόγο» και μεταφέρθηκε στο νότιο Ισραήλ για ανάκριση. Ο Luo είπε ότι δύο Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησε είπαν ότι ο Abu Toha «θα επιστρέψει στη Γάζα το αργότερο μέχρι το τέλος της ημέρας. Ελπίζουμε ότι ο Μοζάμπ θα μπορέσει να επανενωθεί με την οικογένειά του και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα νέα του».

Οι IDF εξέδωσαν στη συνέχεια μια ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσαν την απελευθέρωσή του και έδωσαν μια εξήγηση για την αρχική σύλληψή του.
«Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των IDF στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρχαν πληροφορίες που έδειχναν μια σειρά από αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων πολιτών και τρομοκρατικών οργανώσεων εντός της Λωρίδας της Γάζας. Οι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ο Mosab Abu Toha, συνελήφθησαν για ανάκριση. Μετά την ανάκριση αφέθηκε ελεύθερος», ανέφεραν οι IDF.

Σχετικά Άρθρα