Χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι, χιόνια, βροχές και καταιγίδες σε νησιά και βόρεια Ελλάδα – Σταδιακά υποχωρούν τα φαινόμενα – Πολλά προβλήματα

 Χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι, χιόνια, βροχές και καταιγίδες σε νησιά και βόρεια Ελλάδα – Σταδιακά υποχωρούν τα φαινόμενα – Πολλά προβλήματα

Βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, φαινόμενα που τις μεσημεριανές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη. Τοπικές βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλωθούν στη Θράκη μέχρι το ξημέρωμα. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, τόσο από την ΕΜΥ όσο και από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία θα είναι σε αποδρομή την Κυριακή (19/11).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 1 έως 14, στην Ήπειρο από 2 έως 15 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 3 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 15-16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 15, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από 8 έως 14 βαθμούς και στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15-16 βαθμούς Κελσίου.

  • Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, με περαιτέρω εξασθένηση το απόγευμα. Στο Ιόνιο επίσης θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ και προοδευτική εξασθένηση.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις που προοδευτικά θα διαλυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, αλλά σταδιακή θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 2-3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 6-7 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς, με τις ελάχιστες περιφερειακά της πόλης να είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερες.

Θυελλώδεις άνεμοι

  • Ισχυροί άνεμοι πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο.

Λόγω θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε περιοχές της χώρας το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 288 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 270 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 165 κοπές δέντρων και 27 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 8 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κυρίως στα νησιά Σύρο, Ρόδο, Κω και Κάρπαθο, 10 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια – βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην βορειοανατολική ηπειρωτική και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Ένα εξπρές κύμα κακοκαιρίας σάρωσε, το Σάββατο (18/11), πολλές περιοχές της χώρας και, μάλιστα, ορισμένες από αυτές στη βόρεια Ελλάδα «ντύθηκαν» στα λευκά. Συγκεκριμένα, άσπρη ημέρα είδαν στο Νυμφαίο και στο Πισοδέρι της Φλώρινας, με τις υπέροχες φωτογραφίες από το χιονισμένο τοπίο να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Όπως επισημαίνει η τοπική ιστοσελίδα oladeka.com, στα λευκά έχουν «ντυθεί» από τα ξημερώματα το Νυμφαίο και το Πισοδέρι Φλώρινας, αλλά και άλλα ορεινά σημεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Χιόνια, Φλώρινα, Κακοκαιρία, Καιρός
Πηγή φωτογραφίας: oladeka.com

Χιόνια, Φλώρινα, Κακοκαιρία, Καιρός
Πηγή φωτογραφίας: oladeka.com

Χιόνια, Φλώρινα, Κακοκαιρία, Καιρός
Πηγή φωτογραφίας: oladeka.com

Έπεσαν δέντρα στη Θεσσαλονίκη

Ισχυροί βοριάδες έπνευσαν, το Σάββατο (18/11), στη Θεσσαλονίκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί αισθητά. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό έφτασαν τα 9 μποφόρ, κάτι που δημιούργησε προβλήματα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς καταγράφηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, με ορισμένες από αυτές πάνω σε οχήματα, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Κακοκαιρία, Καιρός, Άνεμοι, Θεσσαλονίκη
Πηγή φωτογραφίας: thestival.gr

Κακοκαιρία, Καιρός, Άνεμοι, Θεσσαλονίκη
Πηγή φωτογραφίας: ΙΝΤΙΜΕ | Αλέξανδρος Αβραμίδης

Κακοκαιρία, Καιρός, Άνεμοι, Θεσσαλονίκη
Πηγή φωτογραφίας: ΙΝΤΙΜΕ | Αλέξανδρος Αβραμίδης

Μάλιστα, το αντιτορπιλικό «Βέλος» που έχει ρίξει άγκυρα εδώ και αρκετό καιρό στον Θερμαϊκό, δοκιμάστηκε από τα ισχυρά κύματα, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Μάχη με τα κύματα για το πλοίο «Αχαιός»

Στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας (8 με 9 μποφόρ) αποδίδει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Αχαιός» τη μη αποβίβαση όλων των επιβατών στο λιμάνι αλλά και τη θραύση υαλοπίνακα που σημειώθηκε, το πρωί του Σαββάτου (18/11), στο σαλόνι του πλοίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ναυτιλίας, το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά για την Αίγινα με 330 επιβάτες, 38 Ι.Χ. αυτοκίνητα, έξι φορτηγά, οκτώ δίκυκλα και τρία λεωφορεία . Κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Αίγινας έγιναν πολλαπλές προσπάθειες προσέγγισης και όταν κατάφερε να προσδέσει, πραγματοποιήθηκε η αποβίβαση 50 επιβατών.

Στη συνέχεια, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή (8 με 9 μποφόρ), κρίθηκε επισφαλής η παραμονή του πλοίου το οποίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες του. Κατά τη διάρκεια του πλου προς το λιμάνι της Αίγινας έσπασε ένας υαλοπίνακας, λόγω των κραδασμών, στον χώρο επιβατών του πλοίου χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα οι ριπές του ανέμου

Θυελλώδεις άνεμοι βορειοδυτικών διευθύνσεων επικράτησαν το Σάββατο (18/11) σε αρκετά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, στις Σποράδες, στη Μακεδονία και στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 114 χλμ/ώρα στην Ανάφη, ενώ πλησίασαν ή ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα σε πολλές ακόμα περιοχές. Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες ριπές του ανέμου έως τις 18:00 το απόγευμα.

Πότε θα παρουσιάσει ύφεση η κακοκαιρία

Ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, μίλησε το Σάββατο (18/11) για το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε ιδίως την πόλη της Θεσσαλονίκης και είπε πότε θα παρουσιάσουν ύφεση τα έντονα φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στην ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Σιούτας είπε: «Οι άνεμοι, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (19/11), θα παρουσιάσουν ύφεση και κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, οπότε και αναμένεται να εξασθενήσουν».

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Βροχές ή καταιγίδες στο Αιγαίο με βελτίωση από το μεσημέρι περιλαμβάνει το σκηνικό του καιρού για την Κυριακή (19/11). Ακόμα, θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι, με σταδιακή εξασθένηση. Επίσης, αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ημερήσια πρόγνωση από την ΕΜΥ, στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, στο Ιόνιο και στην Εύβοια, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κατά τις πρωινές ώρες. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στη Θράκη, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Ακόμα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση απο τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί – κατά τόπους – παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) τις πρωινές ώρες. Συγκεκριμένα, στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη χώρα από 5 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟΤΗΝ ΕΜΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες, στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία βελτίωση – Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στην κεντρική Μακεδονία έως 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένιση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στην Εύβοια τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 5 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές – Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες, από το απόγευμα ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινες ώρες έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες – Ο καιρός αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα