Το φορολογικό “τσιτώνει” τους γαλάζιους βουλευτές – Γίνονται αποδέκτες δυσαρέσκειας στις περιφέρειες – Έρχονται αλλαγές χωρίς να επηρεάζουν την κεντρική φιλοσοφία

 Το φορολογικό “τσιτώνει” τους γαλάζιους βουλευτές – Γίνονται αποδέκτες δυσαρέσκειας στις περιφέρειες – Έρχονται αλλαγές χωρίς να επηρεάζουν την κεντρική φιλοσοφία

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών. Ανυσυχία και προβληματισμός επικρατούσε στους κόλπους της γαλάζιας κοινοβουλευτικές ομάδας κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ο λόγος δεν ήταν η τραγωδία των Τεμπών εφόσον ήταν βέβαιο πως η πρόταση του ΚΚΕ θα συγκέντρωνε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως και έγινε με 266 θετικές ψήφους και θα προχωρήσει η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Ο προβληματισμός των γαλάζιων βουλευτών εστιάζονταν στις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευσή και ήδη έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε διάφορους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών. 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη νομοθέτηση αλλά ταυτόχρονα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου χωρίς όμως να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία του.

Όπως σημειώνουν πηγές απο το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πριν κατατεθεί στη Βουλή θα αξιολογηθούν όλα τα σχόλια των πολιτών. Αυτό σημαίνει πως στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί προς επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή ενδεχομένως να συμπεριληφθούν ορισμένες προτάσεις απο τη δημόσια διαβούλευση και να υπάρξουν βελτιώσεις. Επίσης, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες νομοθετικές βελτιώσεις κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ύστερα απο την ακρόαση των φορέων ή και νομοτεχνικές ρυθμίσεις κατά την ψήφιση του στην Ολομέλεια. 

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους γαλάζιους βουλευτές είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπολογίζεται πως 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν, να πληρώσουν επιπλέον φόρο στο κράτος.

Όπως σχολιάζουν στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους “το γεγονός πως περίπου μισό εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο σε συνδυασμό μάλιστα με το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας δημιουργεί τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβερνώσα παράταξη”. Το θέμα συζητείται αρκετά στα γαλάζια πηγαδάκια και προβληματίζει πολλούς βουλευτές που ακούνε παράπονα απο τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές περιφέρειες για τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα είναι το γεγονός πως ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως έχει λάβει διαβεβαίωση απο τον αρμόδιο υπουργό πως θα υπάρξουν διορθώσεις. 

Απο την άλλη μεριά, το βασικό επιχείρημα που προτάσσει η κυβέρνηση είναι ότι πρόκειται για μία «δίκαιη μεταρρύθμιση» και για ένα «δικαιότερο σύστημα φορολόγησης», μέσα από παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων από την φοροδιαφυγή, «μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά». Οι συνέπειές της, όπως λένε, θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρατικών διαθεσίμων που θα προοριστούν προς σημαντικές πρωτοβουλίες για την κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα