Φαραωνική γκάφα για τα 37 δισ.- Θέλουν να “ξυπνήσουν” τον Τσίπρα;
Αποφασισμένος να παραμείνει εκτός της τρέχουσας εκτός ορίων, πιά, αντιπαράθεσης σχετικά με τα ιμάτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει δηλώσει, ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας. Και, αν και σφόδρα ανήσυχος για τις εξελίξεις, το τηρεί.
Όμως, η εσωτερική σύγκρουση εξελίσσεται απερίσκεπτα και φαίνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν λαμβάνει υπόψη του σοβαρά ότι η αποστασιοποίηση του Αλέξη Τσίπρα φτάνει έως εκεί που ο …θόρυβος αγγίζει (και υπονομεύει) την πολιτική του παρακαταθήκη.
Για να εξηγηθούμε: ο κ. Τσίπρας αναμετράται πλέον με δύο βασικά αποτυπώματα, πρώτον, το γεγονός ότι υλοποίησε την στρατηγική της κυβερνώσας αριστεράς και μετέτρεψε ένα συμπαθητικό πλην περιθωριακό κόμμα σε κεντρικό πόλο του πολιτικού συστήματος και σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή αριστερά, και, δεύτερον, με την κυβερνητική θητεία 2015-19.
Ως προς το δεύτερο, η υστεροφημία Τσίπρα εδράζεται κατά βάση στην έξοδο από τα μνημόνια, την προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η κοινωνία μέσα στα μνημόνια, και την εξωτερική πολιτική με έμβλημα την Συμφωνία των Πρεσπών. Καλώς ή κακώς, αυτό πιστεύει και αυτό πιστεύουν οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η μομφή του Στέφανου Κασσελάκη για το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ως “την πιό μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, μπορεί ο ίδιος να θεωρεί πως στρέφεται κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά κάτι τέτοιο συνιστά νηπιακή πολιτική ανάλυση γιατί πρωτίστως προσβάλλει τον πρώην πρωθυπουργό.
Απουσίαζε ο Αλέξης Τσίπρας όταν αποφασιζόταν η πολιτική του “μαξιλαριού”; Χειραγωγήθηκε, παραπλανήθηκε, έπασχε από έλλειμμα κατανόησης; Αλλά, ακόμα κι αν υποθέτει κανείς (εντελώς αβάσιμα) πως τον είχαν πείσει, τότε, ο Τσακαλώτος,ο Δραγασάκης, ο Λιάκος κ.ά, γιατί εφεξής έχει προβάλλει την συγκεκριμένη πολιτική ως κωρωνίδα του στέμματος για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και ως ζώνη ασφαλείας (buffer zone, το έχει αποκαλέσει) που κληρονομήθηκε στην χώρα και στην κυβέρνηση της Ν.Δ;
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει λόγο να επιτίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, περιφερόμενος συνοδεία τηλεοπτικής κάμερας στο κέντρο της Αθήνας. Για τον απλούστατο λόγο πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν βρίσκεται πιά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι εσωκομματικός αντίπαλός του ή διεκδικητής του θρόνου. Δεν θα έπρεπε να είναι πιά συνομιλητής του. Δεν ψηφίστηκε από την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσει τον Τσακαλώτο (που τον …νίκησε), ούτε την Αχτσιόγλου, ψηφίστηκε για να νικήσει τον Μητσοτάκη. Και δη σε ορατό χρόνο, όχι στην …Δευτέρα Παρουσία.
Ως εκ τούτου, η μομφή για τα 37 δισ. δεν στρέφεται εναντίον του Τσακαλώτου αλλά κατά του Τσίπρα. Δεν μπορείς να ομνύεις στον “Αλέξη” (επιμονή αναφοράς του μικρού μόνο ονόματος ως ένδειξη (;) στενής φιλικής σχέσης…) και να αποκαθηλώνεις αυτά που ο ίδιος και το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως ένα από τα θεμέλια επιτεύγματα της κυβερνητικής περιόδου. Ακόμα περισσότερο όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε τα εντελώς αντίθετα για το “μαξιλάρι” στο συνέδριο του Economist.
Εκεί παράθεσε ως θετικό το ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα»!
Τι πιστεύει, τελικά;
Επίσης, γενίκευσε την κριτική απέναντι στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η βάση εκφράστηκε στις περασμένες εκλογές. Χάσαμε κόσμο. Χάσαμε 600.000 ψήφους, 600.000 συμπολίτες μας στην αποχή. Αυτό κάποιοι πρέπει να το πάρουν χαμπάρι. Εγώ δεν ήμουν στέλεχος πρώτης γραμμής τότε. Αλλά προφανώς κάποιοι ήταν μέρος μιας στρατηγικής. Κάποιας πολιτικής στρατηγικής που έλαβε την απάντησή της από τον Έλληνα και την Ελληνίδα, στις περασμένες εκλογές». Σαφείς οι αιχμές προς τον προκάτοχό του…
Χρειάζεται συναίσθηση και ενσυναίσθηση. Διότι εάν συνεχίσει τέτοια ολισθήματα, οσονούπω θα του ξεφύγει κάτι για την …”αχρείαστη Συμφωνία των Πρεσπών”.
Εν κατακλείδι, όταν έχεις στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την άνοδό σου κατηγορώντας τους αντιπάλους ότι υπονόμευαν τον Τσίπρα, δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι πως με όσα λες υπονομεύεις την υστεροφημία του Τσίπρα. Κι αυτό μπορεί να τον αναγκάσει να “ξυπνήσει”…
Y.Γ Ενδιαφέρον έχει επ΄ αυτού η αναλυτική εξήγηση του Γιάννη Δραγασάκη, εκ των βασικών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα που (συν)αποφάσισαν την στρατηγική των 37 δισ.