Το μήνυμα που εκπέμπει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη- Διαρροές

 Το μήνυμα που εκπέμπει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη- Διαρροές

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τη δεύτερη σε έξι μήνες από την παραίτησή του από την Προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας εθεάθη να γευματίζει με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σε μια στιγμή που η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δοκιμάζεται με τελευταία εστία έντασης το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ, το «ιερό δισκοπότηρο» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους πιο μυημένους, το χθεσινό δείπνο, το οποίο προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και δεκάδες τηλεφωνήματα πυροδοτώντας θεωρίες και εκτιμήσεις για τη χρονική συγκυρία της συνάντησης, στέλνει νέα έμμεσα μηνύματα.

Διαρροές από πηγές που αποδίδονται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν σύμφωνα με το newsit.gr:

«Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα», αναφέρουν άνθρωποι κοντά στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τήρησε ουδετερότητα στη διάρκεια της μάχης για τη διαδοχή του. Όμως δημιουργεί νέα δεδομένα η έμμεση παρέμβασή του την περασμένη Παρασκευή μέσω των πλέον στενών συνομιλητών του, του Αλέκου Φλαμπουράρη και της Όλγας Γεροβασίλη, λίγες ώρες αφότου ο διάδοχός του, Στέφανος Κασσελάκης πυροδότησε μπαράζ εσωκομματικών αντιδράσεων εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα για τις διαγραφές ιστορικών στελεχών. Ήταν το πρώτο σήμα από πλευράς του προκατόχου του απέναντι σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου και αμφιβόλου -όπως αποδείχθηκε από την απόσυρσή του- αποτελέσματος ως προς την αποκλιμάκωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα αγωνίας και ανησυχίας του κ. Τσίπρα για την τύχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι «προεδρικοί» διαμήνυσαν την περασμένη Παρασκευή υπό μορφή «τελεσίγραφου» στον νέο Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν προτίθενται να το υπερψηφίσουν, ζητώντας την απόσυρση του.

Ακολούθησαν τα πολιτικά γεγονότα, με αποκορύφωμα την αποχώρηση της «Ομπρέλας», αλλά και την σκληρή κριτική της ομάδας Αχτσιόγλου απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για ακροδεξιά ρητορική, έθεσαν σε τροχιά εξόδου ακόμη περισσότερα -νέα και έμπειρα- στελέχη του κόμματος, εντείνοντας την εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

  • Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας παραμένει ο εγγυητής της ενότητας, γεγονός που ερμηνεύει τη σιωπή του, αλλά και τη δημόσια παρουσία του στο πλευρό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ιδίως όταν στο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου βάρυναν την ατμόσφαιρα, τη στιγμή που η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν ίσως ο μόνος παράγοντας αναχαίτισης του κύματος παραιτήσεων στελεχών, που ετοιμάζονται μαζικά στο παρασκήνιο.

Δεν είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι τυχόν αποχώρηση της τάσης «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου θα εμπεδώσει την εικόνα διάλυσης του χώρου, γεγονός που ερμηνεύει τη χθεσινή, δημόσια έκκληση του Στέφανου Κασσελάκη.

Παράλληλα, το φορτισμένο κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εντείνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που φέρεται να υπάρχει μεταξύ ηγετικής ομάδας και τάσεων, ενώ το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης εναντίον της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, χαρακτηρίζοντας το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ ως «την πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» εκτόξευσε τα επίπεδα έντασης και αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος στα ύψη, καθώς για αρκετούς από τους πρωταγωνιστές της περιόδου ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα «πέρασε την κόκκινη γραμμή, προκαλώντας δεύτερο σοκ, μετά το… Pummaro», όπως περιγράφουν, αναζητώντας «την σκοπιμότητα» της επιλογής αυτής, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε εγκωμιάσει την παραπάνω πρωτοβουλία της διακυβέρνησης Τσίπρα λίγες εβδομάδες πριν.

Σχετικά Άρθρα