Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ με θερμή χειραψία – Τι προσδοκούν οι δύο πλευρές από την συνάντηση κορυφής

 Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ με θερμή χειραψία – Τι προσδοκούν οι δύο πλευρές από την συνάντηση κορυφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής τους στην Καλιφόρνια. Η οπτική της συνόδου κορυφής αποτέλεσε αντικείμενο προσεκτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών και η επίσημη υποδοχή στην έπαυλη ήταν εξαιρετικά σχεδιασμένη. Ως οικοδεσπότης της συνάντησης, ο Τζο Μπάιντεν βγήκε πρώτος από το κτίριο για να καλωσορίσει τον Σι. Είχε στρωθεί ένα κόκκινο χαλί, με πεζοναύτες και σημαίες και από τις δύο χώρες.

Το μαύρο σεντάν του Σι σταμάτησε και σταμάτησε στο τέλος του χαλιού. Ο Κινέζος ηγέτης βγήκε χαμογελαστός και οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια, πιάνοντας ο ένας τους καρπούς του άλλου.

Οι ηγέτες μπήκαν μέσα και δεν απάντησαν σε καμία ερώτηση.

Τζο Μπάιντεν, Σι Τζινπίνγκ

Μπάιντεν: Ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να μετατραπεί σε σύγκρουση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι απαραίτητο ο ίδιος και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ να έχουν ειλικρινή κατανόηση ο ένας του άλλου, καθώς ξεκινούν μια σύνοδο κορυφής με υψηλούς στόχους στην Καλιφόρνια.

Νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον από ηγέτη σε ηγέτη με σαφήνεια, χωρίς παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις», είπε ο Μπάιντεν στον Σι κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δεν μπορεί να γέρνει προς τη σύγκρουση και πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις του με τον Σι ήταν «ειλικρινείς, ευθείες και χρήσιμες».

«Όπως πάντα, δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο στις συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Πάντα έβρισκα τις συζητήσεις μας ευθείες και ειλικρινείς», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ηγέτες έχουν την ευθύνη απέναντι στους πληθυσμούς τους να συνεργαστούν, μεταξύ άλλων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών και προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνη.

Σι: Σύγκρουση και αντιπαράθεση θα έχουν τρομερές συνέπειες

Ο Σι είπε στις παρατηρήσεις του προς τον Μπάιντεν και την αμερικανική αντιπροσωπεία ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον Μπάιντεν στο Μπαλί πριν από ένα χρόνο. «Ο κόσμος έχει βγει από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται τις τεράστιες επιπτώσεις της. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά η δυναμική της παραμένει υποτονική», δήλωσε ο Σι.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι η σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ «δεν ήταν ποτέ ομαλή» τα τελευταία 50 χρόνια, «ωστόσο συνέχισε να προχωράει μπροστά».

«Είναι μη ρεαλιστικό για τη μία πλευρά να αναδιαμορφώσει την άλλη και η σύγκρουση και η αντιπαράθεση έχει τρομερές συνέπειες και για τις δύο πλευρές», είπε. «Ο κόσμος στο σύνολό του είναι αρκετά μεγάλος για να πετύχουν οι δύο χώρες».

Ο Σι δήλωσε ότι προσβλέπει στην ανταλλαγή απόψεων για διάφορα παγκόσμια ζητήματα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

biden-xi-gallery_f3c1f.jpg
biden-xi-gallery2_7712c.jpg
biden-xi-gallery3_4acd3.jpg

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ περιλαμβάνει:

  • Antony Blinken, Υπουργός Εξωτερικών
  • Janet Yellen, Υπουργός Οικονομικών
  • Gina Raimondo, Υπουργός Εμπορίου
  • Jake Sullivan, βοηθός του Προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας
  • Lael Brainard, Βοηθός του Προέδρου και Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου
  • John Kerry, ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα
  • Kurt Campbell, αναπληρωτής βοηθός του Προέδρου και συντονιστής για τον Ινδο-Ειρηνικό, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας
  • Nicholas Burns, Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
  • Daniel Kritenbrink, βοηθός υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού
  • Sarah Beran, ειδική βοηθός του Προέδρου και ανώτερη διευθύντρια για την Κίνα, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
  • Rush Doshi, Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής για την Κίνα, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
  • Pierce Davis, Διευθυντής για την Κίνα, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Σχετικά Άρθρα