Πότε θα επανεξεταστούν τα όρια συνταξιοδότησης – Αλέξης Μητρόπουλος: Είναι μνημονιακή υποχρέωση
Για τη επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μίλησε στο Action 24 ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος. Αφορμή ήταν η δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου για το θέμα και η σχετική ανάρτηση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι «η διάταξη υπάρχει για την επανεξέταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έχει ψηφισθεί με τον πρώτο μνημόνιο το 2010 και παρελήφθη με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διαρκής διάταξη, ισχύει μέχρι το 2060 και αναφέρει ότι ανά τριετία πρέπει να αναθεωρούνται τα όρια ηλικίας ανάλογα με το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού. Ο υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου είπε ότι θα αυξάνονταν λόγω υποχρέωσης από το νόμο τα όρια ηλικίας από 1/1/2024 αλλά λόγω κορονοϊού, μνημονίων και μείωσης του αριθμού γεννήσεων, δεν θα γίνει».
Ο κ. Μητρόπουλος πρόσθεσε ότι «στην Ευρώπη προσπαθούν να αλλάξουν τα όρια ηλικίας (βλ. Μακρόν) παρακολουθώντας το δημογραφικό. Οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις που έχουν τώρα την εξουσία, προσπαθούν να στείλουν το λογαριασμό του δημογραφικού στους ασφαλισμένους, κυρίως στους νέους, γυναίκες και άνδρες».
Τόνισε επίσης ότι με ανάρτησή του ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση αλλά το 2027 πρέπει να επανεξετασθεί αυτό, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν και τα τρία κόμματα, ορίζεται ότι ανά τριετία θα επανεξετάζονται τα όρια ηλικίας. «Ας την καταργήσει λοιπόν τη διάταξη ο κ. Γεωργιάδης. Όμως είπε ότι το 2027 θα επανεξετασθεί αυτό γιατί γνωρίζει ότι η ρύθμιση είναι ισχυρή και δεσμεύει το κράτος έως το 2060».
Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σημειώθηκαν 400.000 λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα στην περίοδο των μνημονίων και του κορονοϊού επειδή οι γυναίκες χάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης, δεν κάνουν παιδιά. «Μιλάμε περί πραγματικής κατάρρευσης», είπε χαρακτηριστικά.
Η ανάρτηση Γεωργιάδη
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «ο νόμος που συνέδεσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και που περιγράφει και τον μηχανισμό επανυπολογισμού ανά τριετία είναι νόμος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου».
Όπως τονίζει δεν τίθεται τώρα ζήτημα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
«Επί της ουσίας, κανένα ζήτημα αναπροσαρμογής ορίων ηλικίας δεν υφίσταται σήμερα και έως το 2027. Τότε, οι αρμόδιοι υπουργοί θα αποφασίσουν το πώς και το εάν θα εφαρμοστεί η σχετική πρόβλεψη, εάν συντρέχουν τότε οι σχετικές προϋποθέσεις κλπ», προσθέτει.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνει τα εξής:
«Την Κυριακή, ευρισκόμενος σε τηλεοπτική συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, σε ερώτηση, εάν προβλέπεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ανέφερε ότι δεν τίθεται τώρα τέτοιο ζήτημα, καθώς δεν υφίσταται τέτοια αύξηση, αλλά αυτό θα επανεξεταστεί με τα νέα δεδομένα το 2027…βασικά ανέφερε τις προβλέψεις του νόμου για τη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, μετά τα 65 έτη.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε μία σκληρή ανακοίνωση κατά των δηλώσεων αυτών, μιλώντας για “κρυφή αντικοινωνική ατζέντα της κυβερνήσεως κλπ”, μόνον που το ΠΑΣΟΚ μάλλον έχει ασθενή μνήμη. Ο νόμος που συνέδεσε τα όρια ηλικίας με το προσδόκιμο ζωής και που περιγράφει και τον μηχανισμό επανυπολογισμού ανά τριετία είναι το άρθρο 11, παρ. 3 του νόμου 3863/2010, δηλαδή νόμος του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, της κυβερνήσεως του Γιώργου Παπανδρέου, με αρμόδιο υφυπουργό τότε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, της τελευταίας, δηλαδή, κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα, το πώς γίνεται να κατηγορεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ τον κ. Τσακλόγλου, διότι επανέλαβε δημοσίως το τι προβλέπει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ και αυτό μάλιστα να είναι και “η κρυφή αντικοινωνική ατζέντα της ΝΔ” τι να σας πω, εμένα πάντως με ξεπερνά.
Το ΠΑΣΟΚ έδωσε μεγάλη μάχη και πλήρωσε μεγάλο κόστος, για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και θα το πω -για άλλη μία φορά- είναι κρίμα να προσπαθεί να μοιάζει στον πρώιμο αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα, μάλιστα, που αυτός εξαφανίστηκε.
Επί της ουσίας, κανένα ζήτημα αναπροσαρμογής ορίων ηλικίας δεν υφίσταται σήμερα και έως το 2027. Τότε, οι αρμόδιοι υπουργοί θα αποφασίσουν το πώς και το εάν θα εφαρμοστεί η σχετική πρόβλεψη, εάν συντρέχουν τότε οι σχετικές προϋποθέσεις κλπ.
Ας αφήσουμε τον λαϊκισμό μακριά από το ασφαλιστικό μας σύστημα, τον πληρώσαμε πανάκριβα στο παρελθόν