Βουλή: Σε θέση μάχης κυβέρνηση και κόμματα για τα Τέμπη – Ψηφίζεται η προανακριτική του ΚΚΕ, άλλες δύο προτάσεις από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

 Βουλή: Σε θέση μάχης κυβέρνηση και κόμματα για τα Τέμπη – Ψηφίζεται η προανακριτική του ΚΚΕ, άλλες δύο προτάσεις από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Θέση μάχης λαμβάνουν τα κόμματα για τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλή όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ειδικότερα, στην πρόταση που κατέθεσαν 21 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέρεται πως «είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές που σχετίζονται με το έγκλημα των Τεμπών, σε συνδυασμό και με την παράλληλη διερεύνηση από την ποινική Δικαιοσύνη καθώς και τη μήνυση που έχει υποβληθεί από τους συγγενείς των θυμάτων, στην οποία περιέχονται σημαντικά στοιχεία».

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει στην Βουλή πρόταση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών βάζοντας στο «κάδρο» και τον πρώην υπουργό Χρήστος Σπίρτζη ενώ σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές σήμερα αναμένεται να κατεθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ήδη υπερ της πρόταση του ΚΚΕ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής έχει ταχθεί η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Πλεύση Ελευθερίας.  

Η ΝΔ μετά το σάλο που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη πως «οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το δυστήχημα των Τεμπών» – που όπως είπε ο ίδιος παρερμηνεύτηκαν  – ξεκαθάρισε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής χωρίς όμως να «προσυπογράφει το κείμενο της πρότασης». 

 Όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές «η ΝΔ απο την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει την ανάγκη να πέσει φως και να διερευνηθούν οι δομικές συνθήκες που οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση».

Όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ απο την Πειραιώς σχολιάζουν πως η είναι αβάσιμη διότι « δεν προκύπτει καμία απολύτως ένδειξη για τα περιγραφόμενα δήθεν αδικήματα». «Πως είναι δυνατόν να μιλά κάποιος για τυχόν ποινικές ευθύνες, όταν δεν έχουν καν εξεταστεί πρώτα οι πραγματικές και διαχρονικές συνθήκες που οδήγησαν τον ελληνικό σιδηρόδρομο στη συγκεκριμένη κατάσταση» επισημαίνουν.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θεωρείται βέβαιο πως η πρόταση του ΚΚΕ θα υπερψηφιστεί και η Βουλή θα προχωρήσει στην συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής.  

Σχετικά Άρθρα