Αιχμές Φάμελλου: Βιάστηκαν κάποιοι να αποχωρήσουν πριν καν ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος

 Αιχμές Φάμελλου: Βιάστηκαν κάποιοι να αποχωρήσουν πριν καν ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος

«Τα σημαντικά πολιτικά επίδικα που αφορούν την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή τα όσα συμβαίνουν εντός της Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα.

«Η συζήτηση που γίνεται είναι μάλλον περισσότερο μία έμμεση κριτική στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, χωρίς κάποιος/α να αμφισβητεί τη διαδικασία εκλογής. Θεωρώ ότι βιάστηκαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες μου να αποχωρήσουν αφού δεν έχει ξεκινήσει καν ο προσυνεδριακός διάλογος. Αλλά αντίθετα έχει ξεκινήσει μία συζήτηση με προσωπικούς όρους, με τοξικότητα, με αντεγκλήσεις, εντός και εκτός διαδικτύου με επιθετικό τρόπο από πολλές πλευρές. Αυτό δεν συνάδει με την αριστερά και σίγουρα δεν βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και δεν βοηθάει τα προβλήματα του κόσμου γιατί την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χειροτερεύει τη ζωή της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV.

Ο Σωκράτης Φάμελλος παραδέχτηκε πως τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιέζει η αγωνία των πολιτών για το μέλλον τους που αν δεν λάβουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα «ψάξουν αλλού»: «ξέρουμε ότι τα προβλήματα δεν περιμένουν και για αυτό συνεχίζουμε το κοινοβουλευτικό μας έργο παράλληλα με τη συζήτηση για τα εσωκομματικά. Βέβαια είναι αλήθεια ότι η εσωκομματική συζήτηση «κρύβει» το κοινοβουλευτικό έργο».

Για πιθανές αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε: «δεν υποθέτω τίποτα, δεν έχω εκλεγεί για αυτό, ούτε είναι αυτός ο ρόλος μου. Διεκδικώ όμως να είναι ενιαία και δυνατή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όλοι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες μου να δουλεύουμε μαζί για αυτό. Δεν κινούμαι και δεν με κινητοποιεί ο φόβος. Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη φοβούνται οι πολίτες, την ακρίβεια, τα κόκκινα δάνεια, τα κενά στη δημόσια υγεία κτλ. Η αφετηρία μας είναι κοινή. Καλύτεροι μισθοί, συλλογικές συμβάσεις, καλύτερα νοσοκομεία και σχολεία, δημόσια αγαθά και δημοκρατία, καθώς και κοινός ο στόχος μας για μία προοδευτική κυβέρνηση».

Τέμπη

«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή ξαναγυρίζει στο μυαλό μας η τραγωδία των Τεμπών τον περασμένο Μάρτιο όπου ο χρόνος σταμάτησε για πολλές οικογένειες αλλά και έχει αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε ανθρώπινο λάθος την επόμενη μέρα μετά το δυστύχημα ήταν προκλητική για τους οικείους των θυμάτων αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Εμείς είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε έρευνα μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποκαλυφθεί ακόμη και ένα μικρό μέρος της αλήθειας. Φυσικά και δεν αρνούμαστε τη διερεύνηση της περιόδου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια”, δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά.

«Γύρω από το έγκλημα, όπως σωστά έχει χαρακτηριστεί, των Τεμπών όπου έχασαν τη ζωή τους 57 επί των πλείστων νέοι άνθρωποι, έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις», πρόσθεσε, «η πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση επιτροπής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σύμβαση 717».

Ξεκαθάρισε ότι η σύμβαση 717 είναι μεν σημαντική αλλά δεν είναι αυτή που συνδέεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, με το δυστύχημα: «αυτό γιατί είχαν βρεθεί άλλοι τρόποι, εκτός της 717, για να διασφαλίζεται η ασφάλεια του σιδηροδρόμου, όπως είναι το τοπικό σύστημα τηλε-ελέγχου στη Λάρισα που σταμάτησε να λειτουργεί μετά τον Ιούλιο του 2019. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν περιλαμβάνει επίσης την περίοδο υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου».

Αποσαφήνισε ακόμη ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και η περίοδος υπογραφής και ωρίμανσης της σύμβασης 717, η οποία είχε πολλά προβληματικά σημεία την τροποποίηση των οποίων είχε ζητήσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όμως τόνισε ότι «η έρευνα για τη σύμβαση 717 δεν απαντάει στο τι έγινε με το σταθμάρχη, τι έγινε τη μοιραία νύχτα, τι έγινε με τα έγγραφα που έστελναν οι μηχανοδηγοί στον Υπουργό, κ. Καραμανλή, τι έγινε με την επιστολή παραίτησης του προέδρου της επιτροπής ETCS της ΕΡΓΟΣΕ, υπεύθυνη για τα έργα σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου, τι έγινε με το τοπικό σύστημα τηλε-διοίκησης, με το δευτεροβάθμιο σύστημα στην Αθήνα. Δεν μπορούν να απαντηθούν όλα αυτά από τη σύμβαση 717».

Ο Σ.Φάμελλος επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι αρνητικός στην πρόταση για εξεταστική που έχει καταθέσει το ΚΚΕ: «αν και κατά τη γνώμη μας κακώς πηγαίνει σχεδόν 25 χρόνια πίσω, μπλέκει την ιδιωτικοποίηση και του ΟΣΕ αποκρύπτοντας όμως με αυτό τον τρόπο ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί».

Στάθηκε στις δύο, όπως σημείωσε, προτάσεις που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «η πρώτη πρόταση αφορά στην έρευνα της σύμβασης 717 που θα ζητήσουμε να ξεκινάει από την ωρίμανση της σύμβασης. Η δεύτερη πρόταση αφορά το δυστύχημα δηλαδή όσα είπα για τον σταθμάρχη, το μοιραίο βράδυ κτλ. Η εξεταστική επιτροπή διατυπώνει και διαπιστώνει τα γεγονότα. Μπορεί να μαζέψει «πρώτη ύλη» για να διαβιβάσει στη δικαιοσύνη. Η ειδική επιτροπή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αφορά στη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων που έχουν τελέσει μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εμείς λοιπόν δεν θα καταψηφίσουμε αλλά και δεν θα μείνουμε μόνο στην εξεταστική. Το θέμα είναι εάν τα υπόλοιπα κόμματα θα ψηφίσουν τη δική μας πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που εξετάζει όλα τα σχετικά ζητήματα».

Στο ερώτημα τηλεθεατών γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών απάντησε: «αρχικά το κάθε κόμμα δικαιούται να παίρνει πολιτικές πρωτοβουλίες. Όταν ο κος Ανδρουλάκης ανήγγειλε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για διενέργεια προκαταρκτικής για την τραγωδία των Τεμπών τού απάντησα από το βήμα της Βουλής ότι καλό είναι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προσέξουμε να μην αμνηστευτούν πολιτικές ευθύνες, ευθύνες Υπουργών με κανέναν τρόπο και να μην μείνει κάποιο μέρος της τραγωδίας χωρίς διερεύνηση. Πρακτικά αυτό σήμαινε να δώσουν λίγο χρόνο ώστε να υπάρξει συνεννόηση, όχι άτυπη. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέλεξε να κινηθεί γρήγορα και να χρησιμοποιήσει την ποινική δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή από την Ευρωπαία Εισαγγελία. Η πρόταση εξεταστικής εκ μέρους του ΚΚΕ συνδέεται νομίζω περισσότερο με τη δική του πολιτική ανάγνωση, με την οποία διαφωνούμε. Υπάρχει λοιπόν πολιτική αφετηρία στην προσέγγιση και στην πρόταση κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Επισήμανε επιπλέον ότι: «παρότι όταν η κοινωνία ακούει για εξεταστική, επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης τρέφει προσδοκίες για ολική διερεύνηση, οφείλω να πω ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές φορές μπαίνει το κομματικό «φίλτρο» σε αυτές τις διαδικασίες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι δεν αντικαθιστούν αυτά τα εργαλεία -και δεν πρέπει- το ρόλο της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη πρέπει να δρα ως ανεξάρτητος ισχυρός πυλώνας της δημοκρατίας και για αυτό πρέπει να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά και να μη φοβηθεί να φτάσει στις πολιτικές ευθύνες».Συνάντηση με Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αναφέρθηκε τέλος στην πρόσφατη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού: «θέσαμε 4 βασικά θέματα: Τι γίνεται με το ρεύμα και τις εταιρείες ρεύματος; τι γίνεται με τις τράπεζες, με τα επιτόκια δανεισμού και τα κέρδη που σωρεύουν τέσσερις τράπεζες στην Ελλάδα; Τι γίνεται με τα δύο διυλιστήρια που έχουν το 2022 3 δισ. ευρώ κέρδη; Αυτή δεν είναι μία στρέβλωση της αγοράς; Το ίδιο και με τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα με τα τρόφιμα, το λάδι, τα απορρυπαντικά, το γάλα, τα τυριά κλπ;»

«Εμείς θέσαμε αυτά τα ζητήματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί η κυβέρνηση καλύπτει αντί να αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Για αυτό απευθυνόμαστε στις Ανεξάρτητες Αρχές. Το να ελέγξεις το περιθώριο κέρδους στη διύλιση είναι κάτι που μπορεί να κάνει το κράτος αλλά δεν το κάνει!».

Σχετικά Άρθρα