Φάμελλος: Βιαστικές οι αποχωρήσεις – Να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας
Βιαστικές χαρακτηρίζει τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος σε δηλώσεις του και προσθέτει: «Πρέπει να λύσουμε τα εσωκομματικά μας για να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Όσο εμείς ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης κάνει τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων χειρότερη».
Τα μεγάλα επίδικα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ανοιχτά, λέει ακόμη ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας πως «η μεγάλη ανησυχία μου είναι ότι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο ποια θα είναι η λειτουργία του κόμματος την επόμενη μέρα, ποια η πολιτική του πρόταση και απεύθυνση στην κοινωνία. Αυτά είναι και τα ουσιαστικά ζητήματα που έχουμε να λύσουμε μέχρι το Συνέδριο».
Αναφερόμενος στα αίτια της εσωκομματικής αναταραχής λέει: «Η ένταση και οι διαφωνίες είναι αποτέλεσμα του ότι δεν ήταν αποτελεσματικό το κόμμα μας, δεν είχε σύνδεση με την κοινωνία η οποία και δεν μάς εμπιστεύτηκε. Ξεκαθαρίζω ότι το βασικό πρόβλημα δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ανεπαρκής ήταν η πολιτική παραγωγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτά ήταν τα βασικά αίτια της ήττας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και την προπαγάνδα εναντίον του κόμματος. ‘Αρα πρέπει να δούμε εμείς τι θα αλλάξουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη».
Για τις αποχωρήσεις υποστηρίζει: «Βιάστηκαν οι σύντροφοι και συντρόφισσες μου να αποχωρήσουν γιατί δεν προλάβαμε να συζητήσουμε πολιτικά αλλά, και να περιμένουμε να καταθέσει και τη δική του πολιτική πρόταση ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Δεν υπάρχει ακόμα επιτροπή θέσεων, δεν έχει εκκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος για να διαφωνήσουμε έστω επί πολιτικών θέσεων».
Καταδίκασε επίσης τις τοξικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς από όλες τις πλευρές και υπενθύμισε ότι η ενότητα πρέπει να υπηρετείται από όλες τις πλευρές στην πράξη. «Πρέπει να σταματήσουν οι προσωπικές επιθέσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να συναρτάται σε καμία περίπτωση η alt right πολιτική με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο στην πολιτική μας», ανέφερε ακόμη.
Για τις τάσεις σημείωσε ότι: «οι τάσεις, τα ρεύματα ιδεών εξελίχθηκαν σε κλειστές ομάδες, που δεν βοήθησαν και δεν βοηθάνε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Υπογράμμισε πως οι συνάδελφοι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο των 6+6 είναι πολύτιμοι και πολύτιμες για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, λέγοντας: «Τους χρειαζόμαστε για να συνθέτουμε μαζί».
Σε ερώτημα αν ανησυχεί για καθοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για σημαντική πτώση στις ευρωεκλογές απάντησε: «με ανησυχεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θέλω να είναι ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εκφράζει και να στηρίζει τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι δημοσκοπήσεις είναι ανησυχητικές αλλά δεν χρειαζόμαστε τις δημοσκοπήσεις για να ανησυχήσουμε. Ξέρω ότι όσο εμείς καθυστερούμε να παρουσιάσουμε μία εναλλακτική διέξοδο, η κοινωνία μπορεί να “ψάξει και αλλού”. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση γρήγορα που οφείλει να έχει πολιτικά και όχι προσωπικά χαρακτηριστικά για να είμαστε περισσότεροι, ποσοτικά και ποιοτικά. Θέλουμε προσθέσεις και όχι αφαιρέσεις».
Σχετικά με ερώτημα εάν αισθάνεται επαρκώς αριστερός παραμένοντας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε: «Προφανώς και αισθάνομαι αριστερός».
Επανέλαβε ότι, παρά τις διαφωνίες, η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με υποψηφιότητα που δεν αμφισβητήθηκε, μέσω μίας διαδικασίας που δεν αμφισβητήθηκε, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν πολλοί από όσους αμφισβητούν την εκλογή του. Άρα δεν υπάρχει κάποιο θέμα επ’ αυτού.
Για το εάν υπάρχουν ενορχηστρωμένες επιθέσεις τρολ του διαδικτύου είπε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κέντρο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κανένας συντονισμός τοξικών επιθέσεων.
Για την πρόταση του ΚΚΕ να διεξαχθεί εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών σχολίασε: «νομίζω ότι από την άμεση θετική απόκριση του κυβερνώντος κόμματος, της ΝΔ φάνηκε πως η διαδικασία της πρότασης για εξεταστική του ΚΚΕ μάλλον “βολεύει” την κυβέρνηση. Αυτό καθώς η εξεταστική επιτροπή θέτει την αφετηρία της εξέτασης δεκαετίες πριν από το δυστύχημα. ‘Αρα χάνεται το επίκεντρο της έρευνας που είναι το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τις ζωή σε τόσους πολλούς και μάλιστα στην πλειοψηφία τους νέες και νέους».
Αποσαφήνισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα λέγοντας: «εμείς δεν φοβόμαστε καμία ερευνητική κοινοβουλευτική διαδικασία για τις ευθύνες, δεν φοβόμαστε κανέναν έλεγχο αλλά, κάνουμε και δύο προτάσεις. Πρώτον, η προκαταρκτική για τη σύμβαση 717, που είναι η σύμβαση μόνο για την τηλεδιοίκηση, την οποία υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δε φτάνει έως την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης. Δεν είναι κατανοητό γιατί συμβαίνει αυτό και λέμε ότι πρέπει να προστεθεί η περίοδος υπογραφής της σύμβασης που συμπίπτει χρονικά με την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι το πρόβλημα, ας το απαντήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεύτερον εμείς αύριο θα προτείνουμε και θα καταθέσουμε πρόταση προκαταρκτικής για τη σύμβαση 717 που θα περιλαμβάνει και την περίοδο υπογραφής και ωρίμανσης της σύμβασης, στην κατεύθυνση να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι.
Επιπλέον επειδή πέρα από τη σύμβαση 717 μάς απασχολεί και το δυστύχημα, οι αιτίες και οι ευθύνες, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσουμε άμεσα και πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών. Για να ερευνηθούν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία και οι πραγματικές ευθύνες για αυτό. Δεν θέλουμε να “σβήσει” το θέμα ευθύνης υπουργών και θα φροντίσουμε να προλάβουμε οποιαδήποτε προθεσμία».