Μητσοτάκης με Σολτς: “Διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον υποδεχθούμε – Η Ελλάδα από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη”

 Μητσοτάκης με Σολτς: “Διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον υποδεχθούμε – Η Ελλάδα από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη”

Tο ότι διαφωνούμε με τον κ. Ερντογάν δεν σημαίνει πως δεν θα τον προσκαλέσουμε στην Αθήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «με την Τουρκία έχουμε κάνει βήματα προόδου αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης». Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο καγκελάριος. «Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα γραφεί νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Διαθέτει μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στην ευρωζώνη και διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βασικά κλειδιά σε αυτή την πορεία είναι ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα την οποία επιβεβαίωσε η ανανεωμένη λαϊκή εντολή», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο.

«Γράφουμε νέο κεφάλαιο στην ιστορία»

«Οι σχέσεις μας ισχυροποιούνται μέσω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον. Είχα έρθει τον Μάρτιο του 2020, πριν παγώσει όλη η ήπειρος για τον εφιάλτη του κορονοϊού. 

Κλειδί είναι ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον η πολιτική σταθερότητα, ενώ εθνική πρόοδος η επενδυτική βαθμίδα. Φέτος αναμένεται να κάνουμε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων με τους Γερμανούς τουρίστες να προτιμούν το χρέος ενώ το χρέος μειώνεται.

Τα νέα που σας φέρνω από την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα. Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη

Η πατρίδα μου διαθέτει πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη, στηρίζει διαθέσιμο εισόδημα πολιτών. Αναμένεται να καταρρίψουμε ρεκόρ επισκεπτών, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την 1η θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως. 

Ακλόνητος ο προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα. 

Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων- 

Κινούμαστε στην πράσινη μετάβαση. Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας οι πάνω από μισό εκατ. πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά.

Αρκετές σελίδες γράφει και η διμερής μας συνεργασία σε πολλούς τομείς αλλά και στο εμπόριο, καθώς η Γερμανία θα είναι και η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ όπου προσκάλεσα επίσημα και τον κ. Σολτς.

Στις συζητήσεις μας καίρια θέση είχε και το ενεργειακό και δη οι ΑΠΕ, για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Μας απασχόλησε και η αναθεώρηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η Αθήνα επιμενει ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό και οι δυο χώρες αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά με τους κανόνες του πολέμου, ενώ στηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις. Διαχωρίζουμε τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και υποστηρίζουμε κάθε βοήθεια προς τους αμάχους με ανθρωπιστικές παύσεις.

Η Χαμάς κρατά ομήρους παιδιά χωρίς τις μητέρες τους και αυτό είναι μια σκληρή πράξη που κάνει ένοχη την Χαμάς. Απαιτούμε την πλήρη απελευθέρωση των ομήρων.

Συζητήσαμε και το Κυπριακό, κοινός στόχος να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στη βάση των προτάσεων του ΟΗΕ. Ελλάδα και Γερμανία μπορούν να πετύχουν περισσότερα με πιο στενή συνεργασία.

Σολτς: Ευελπιστώ σε ακόμα ευρύτερη συνεργασία

«Ένα απο τα θέμα τα που μας απασχόλησε είναι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και το Ισραήλ εχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα ενώ κύριο θέμα είναι και η απελευθέρωση των ομήρων, απαιτούμε την ανευ όρων απελευθέρωσή τους.

Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Λύση μόνο η δημιουργία των δύο κρατών.

Φυσικά, συζητήσαμε και για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον πόλεμο, συμφωνήσαμε πως οι δύο χώρες θα στηρίξουμε την Ουκρανία.Παράλληλα, συζητήσαμε και για τη διεύρυνση της ΕΕ με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες.Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.»

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.

«Οι σχέσεις μας είναι καλές και ευελπιστώ να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά», κατέληξε.

Για τον Ερντογάν και τη Χαμάς, ο Σολτς απάντησε πως «κατ’ αρχάς συμφωνούμε και οι δύο πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ο κόσμος υποφέρει, παιδιά και γυναίκες, ήταν μια ωμή πράξη βαρβαρότητας. Αυτό αντιμετωπίζεται στη Γερμανία με όλα τα μέσα.

Προσπαθήσαμε πάντα να βοηθήσουμε και παρακολουθώ τις καλές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Μητσοτάκης: Οι πράξεις της Χαμάς καταδικάζονται από την κυβέρνηση και το γεγονός πως διαφωνούμε με τον κ. Ερντογάν, δεν σημαίνει πως δεν θα τον ακούσουμε και αυτή την πρόοδο θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 7/12. Το ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν δεν σημαίνει πως δεν θα τον προσκαλέσουμε στην Αθήνα. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκιά με βάσει το διεθνές Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας».

Σολτς για μεταναστευτικό: Πρέπει γρήγορα να βρούμε πρακτικές απαντήσεις και είμαι αισιόδοξος. Για τα Βαλκάνια δόθηκε μια προοπτική για την ένταξη και είμαι υπέρ αυτών των κρατών και της ένταξης τους. Συζητήσαμε για τις σχέσεις και η συνεργασία μας σημαίνει πως και για το Κόσοβο θα βρεθεί η κατάλληλη λύση.

Για την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών μετά τα σύννεφα που υπήρχαν στις σχέσεις, ο κ. Σολτς είπε πως «είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η οικονομία της Ελλάδας είναι σε σωστή πορεία και ήμουν παρών όταν η Ελλάδα ξέφυγε από τους περιορισμούς. Ο πληθωρισμός θα αντιμετωπιστεί με τα μέτρα της ΕΚΤ.

Μητσοτάκης: Με τον καγκελάριο συζητήσαμε ελάχιστα για την οικονομία και αυτό είναι πρόοδος. Να αλλάξουμε το αφήγημα των ελληνογερμανικών σχέσεων σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων. Για τον πληθωρισμό στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες ομάδες σχετικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Μητσοτάκης: «Με την Τουρκία έχουμε κάνει βήματα προόδου αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Πρέπει όμως με τους κατάλληλους πόρους για το μεταναστευτικό να βοηθηθούμε και εμείς και η Τουρκία και έργα όπως ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να χρηματοδοτηθούν»

Σχετικά Άρθρα