Γιώργος Αθανασόπουλος: Η μόδα “κραυγάζει”, ενώ το κλασικό στιλ… ψιθυρίζει
Συζητώντας με τον δημοσιογράφο και μπλόγκερ (monopeto.gr) Γιώργο Αθανασόπουλο, εύκολα κατανοεί κανείς έννοιες όπως η απλότητα και η αφοσίωση σε κάτι ταυτοτικό, ιδιαίτερο και γνήσιο. Η κομψότητα που απορρέει από μιαν ανεπιτήδευτη γνώση και ματιά, η ποιοτική βάση στην έκφραση μιας ιδέας, η διατήρηση ενός προσωπικού στιλ μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών κι επίπλαστων αναγκών είναι μερικές παράμετροι, που ορίζουν την πορεία και τη δράση του Γιώργου Αθανασόπουλου. «Τον Οκτώβριο, διοργανώθηκε το ClassiCon, η πρώτη έκθεση για το κλασικό στιλ στην Ελλάδα. Ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση νέων ανθρώπων, που ήθελαν να γνωρίσουν ράφτες και να πάρουν πληροφορίες για το κλασικό στιλ», αναφέρει. Αν το «το στυλ είναι όλα όσα δεν είναι τεχνική», ο Γιώργος Αθανασόπουλος είναι αισιόδοξος για το μέλλον.
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
Υπάρχουν χιλιάδες σκέψεις και ορισμοί για το τι είναι στιλ. Θα ήθελα και τη δική σου ματιά. Τι μας οδηγεί στο στιλ και πόσο κοντά στο στυλ είναι η πλουραλιστική εποχή που μας περιέχει;
Στιλ είναι απλά μια άλλη λέξη για την προσωπικότητά μας, τον χαρακτήρα μας. Δεδομένου ότι καλύπτουν πάνω από το 90% της όλης παρουσίας μας, τα ρούχα όπως λέει και ο G. Brouce Boyer δεν μιλάνε… φωνάζουν. Το στιλ είναι ένας τρόπος για να πούμε πολλά χωρίς να χρειαστεί να πούμε τίποτα. Όσον αφορά στο τι μας οδηγεί εκεί, υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι. Αυτό της γνώσης και η γνώση αποκτάται με δύο τρόπους: θεωρητικά, διαβάζοντας βιβλία, άρθρα κ.λ.π. και εμπειρικά, δια της δοκιμής και του λάθους.
Μια κλασική ένδυση για έναν άνδρα απαιτεί και μιαν οικονομική ευχέρεια. Σήμερα, που τα πάντα είναι πανάκριβα και οι ανάγκες έχουν αναπροσαρμοστεί, με ποιον τρόπο προσεγγίζουμε ενδυματολογικά το προσωπικό μας ύφος;
Δεν ισχύει ότι χρειάζεται να δώσεις πολλά για να ντυθείς κλασικά. Εφόσον κάποιος εξοπλιστεί με γνώσεις, μπορεί να χτίσει σταδιακά μια κλασική γκαρνταρόμπα και με λίγα. Πρώτα απ’ όλα, ακριβώς επειδή το κλασικό στιλ λέγεται κλασικό, γιατί είναι διαχρονικό και δεν το επηρεάζουν οι μόδες και τα «τρεντς», κάποιος μπορεί να ντυθεί ποιοτικά με λίγα ευρώ μέσα από καταστήματα που πωλούν vintage ενδύματα και υποδήματα. Δεύτερον, καθώς το κλασικό στιλ στηρίζεται στην ποιότητα των υλικών και των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής, διατηρεί μια πολύ υψηλή σχέση κόστους / χρήσης. Δηλαδή, ένα καλό ζευγάρι oxfords με ραφή Goodyear στη σόλα μπορεί να μας κοστίσει πολλά στην αρχή, αλλά με λίγη φροντίδα θα ζήσει για δεκαετίες, εξαλείφοντας την ανάγκη να το αντικαταστήσουμε με ένα καινούριο ζευγάρι παπουτσιών σε λίγα χρόνια. Η φτήνια τρώει τον παρά έλεγαν οι παλαιοί και είχαν απόλυτο δίκιο.
Εσύ πώς άρχισες να ασχολείσαι με την ανδρική μόδα;
Η λέξη «μόδα» δεν αντιπροσωπεύει αυτό που κάνω. Μάλλον το αντίθετο. Το κλασικό στιλ στέκεται απέναντι στις μόδες του συρμού και την μανία του καταναλωτισμού, αντιπαραβάλλοντας διαχρονικές αξίες, όπως η διακριτικότητα, η επένδυση σε «λίγα και καλά», τα φυσικά υλικά που δεν πληγώνουν τον πλανήτη, το μεράκι του ράφτη και η απέχθεια προς την επίδειξη. Άρχισα να γράφω για το κλασικό στιλ γιατί, ως δημοσιογράφος με πορεία δεκαετιών σε μεγάλες εφημερίδες, αναζητούσα ένα χόμπι που θα με κάνει να ξεχνάω τις καταστροφές, τους πολέμους, τους φόνους και τα εγκλήματα με τα οποία ασχολούμαι καθημερινά. Πάντα αγαπούσα το κλασικό στιλ, κάποια στιγμή αποφάσισα να γράψω για αυτό.
Ένιωσες ποτέ ότι όλα αυτά έχουν και μιαν αχλή νοσταλγίας για κάτι που τελείωσε; Ο προσωπικός ράφτης, τα πουκάμισα, τα σακάκια για όλους, είναι μια κατάσταση που δε συμβαίνει πια. Από την άλλη, έχουμε δει να αντιμετωπίζεται ως γραφική μια εμφάνιση προσεγμένη και με κλασικές αναφορές.
Το αντίθετο, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Μέσα από το monopeto.gr, χιλιάδες άντρες ανακάλυψαν τι πάει να πει κλασικό στιλ, έμαθαν ότι υπάρχουν ακόμη ράφτες, πουκαμισάδες και υποδηματοποιοί οι οποίοι προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα φτιαγμένα αποκλειστικά για τα μέτρα και την αισθητική του πελάτη τους. Μπορεί το κοστούμι να έχει πεθάνει ως μέσο κοινωνικής αποδοχής, αλλά πλέον η τύχη του έχει περάσει σε καλά χέρια, στα χέρια των αντρών που αγαπούν το κλασικό στιλ πραγματικά και δεν τους το επιβάλλει κανείς. Τον Οκτώβριο, διοργανώθηκε το ClassiCon, η πρώτη έκθεση για το κλασικό στιλ στην Ελλάδα. Ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση νέων ανθρώπων, που ήθελαν να γνωρίσουν ράφτες και να πάρουν πληροφορίες για το κλασικό στιλ. Γραφικός για εμένα είναι ο 50αρης με φόρμες και αθλητικά που προσπαθεί να το παίξει τζόβενο, όχι ένας άντρας που έχει διαμορφώσει προσωπικά τους όρους του παιχνιδιού.
Ποιοι υπήρξαν οι πιο καλοντυμένοι άνδρες στην Ελλάδα και ποιους θαυμάζεις στο παρόν;
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς παλιούς ηθοποιούς, καλλιτέχνες κ.α, αλλά δεν θα το κάνω, πολύ απλά γιατί τότε όλοι ήταν καλοντυμένοι, καθώς τα ρούχα τους ήταν φτιαγμένα για το σώμα τους, από τα χέρια του ράφτη τους. Θα επικεντρωθώ στο σήμερα. Υπάρχουν δεκάδες «ανώνυμοι» άντρες με προσωπικό στιλ. Ο έμπορος υφασμάτων Τάκης Στουρνάρας και ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Γρηγορίου είναι δυο από τους πιο καλοντυμένους άντρες της Αθήνας.
Η Έλλη Λαμπέτη, λένε, ότι χώρισε τον Δημήτρη Χορν και για την κοκεταρία του. Την ενοχλούσε η εμμονή του. Το Δ.Χ. τυπωμένο σε κάθε του πουκάμισο. Έχει κάτι υπερκείμενο όλο αυτό, δε νομίζεις;
Δεν γνωρίζω την ιστορία, άρα δεν μπορώ να σχολιάσω. Προσωπικά, με ενοχλεί η εικόνα μιας γυναίκας προσεγμένης που έχει σπαταλήσει ώρες να χτενιστεί, να βαφτεί, να ντυθεί και την συνοδεύει ένας μαντράχαλος με βερμούδα και σαγιονάρες. Δείχνει έλλειψη σεβασμού στον/στην σύντροφο σου, πάνω απ’ όλα.
Δίνεις συμβουλές; Ένας που θέλει να κάνει στροφή και να ψαχτεί λίγο παραπάνω πού μπορεί να απευθυνθεί;
Στις ημέρες μας, τα πράγματα είναι εύκολα. Το ίντερνετ είναι γεμάτο πληροφορίες για το θέμα, αρκεί να ψάξει κάποιος και να κατευθυνθεί στην ουσία των πραγμάτων (στα υφάσματα, τις μεθόδους κατασκευής, τα υλικά, την ιστορία) και όχι στους φτηνούς εντυπωσιασμούς των influencers του instagram. Υπάρχουν βιβλία που μπορεί κάποιος να παραγγείλει, σοβαρά sites να διαβάσει εμπεριστατωμένα άρθρα, βίντεο στο YouTube και, φυσικά, το monopeto.gr που προσφέρει γνώσεις και πληροφορίες σε απλά ελληνικά.
Μονοπωλεί τη μέρα σου η ενασχόληση με όλο αυτό; Πόσα ετερόκλητα πράγματα συνυπάρχουν στην εβδομάδα σου;
Τις περισσότερες ώρες της ημέρας, είμαι συντάκτης ύλης στην εφημερίδα. Επίσης, συνεργάζομαι ως υπεύθυνος ροής σε ένα site για το αυτοκίνητο. Παράλληλα, έχω τον νου μου, ως ιδρυτής και διαχειριστής στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται καθημερινά στην ομάδα «Οι κλασικιστές» στο Facebook, η οποία σήμερα αριθμεί 9.000 μέλη και όταν έχω χρόνο, γράφω κείμενα και δημιουργώ βίντεο για το monopeto.gr.
Είναι συναρπαστική η πλοήγηση για έναν αρχάριο μύστη στο monopeto.gr;
Συναρπαστική δεν ξέρω, ενημερωτική σίγουρα καθώς είναι το μοναδικό ψηφιακό περιοδικό στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένο στο κλασικό στιλ. Εκεί έχω δημιουργήσει έναν χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνονται οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όσων ραφτών, υποκαμισοποιών, υποδηματοποιών και εμπόρων υφασμάτων έχω εντοπίσει σε όλη την χώρα, ώστε ο καθένας να κάνει την δική του έρευνα αγοράς. Επίσης, θα βρει χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τους τύπους υφασμάτων, δερμάτων και λοιπών υλικών και αναλυτικούς οδηγούς για το πώς μπορεί κάποιος να ντυθεί κλασικά, εύκολα και απλά.
Είναι η κομψότητα η τέχνη του να μην τραβάς την προσοχή;
Ξεκάθαρα, στις ημέρες μας, εξαιτίας και της τηλεοπτικής σειράς Succession, έχουν έρθει στην επιφάνεια όροι όπως quiet luxury και stealth wealth. Όμως για τους μύστες του κλασικού στιλ αυτά είναι φληναφήματα των περιοδικών μόδας. Ο λάτρης του διαχρονικού ντυσίματος ξέρει καλά ότι η μόδα «κραυγάζει» (με μεγάλα logo εταιρειών κλπ) ενώ το κλασικό στιλ… ψιθυρίζει.