Στη Γερμανία ο Μητσοτάκης: Το μήνυμα για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Σολτς

 Στη Γερμανία ο Μητσοτάκης: Το μήνυμα για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Σολτς

Με πλούσια ατζέντα συνομιλιών για το μεταναστευτικό, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και την δημοσιονομικά  μεταβαίνει ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο των συναντήσεων του κατά την διήμερη επίσκεψη του αναμένεται να εκπέμψει θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.  

Όπως επισημαίνουν απο το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη του πρωθυπουργού  πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου – επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης. 

Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Norbert Lammert. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη- Ένα νέο κεφάλαιο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δείπνο ηγετών που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Charles Michel, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. 

Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz, στην Καγκελαρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ψηλά στην αντζέντα των συζητήσεων του τα ζητήματα της οικονομίας εκπέμποντας το μήμυμα πως οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο καθώς η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης. 

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το Μεταναστευτικό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και τα ενεργειακά ζητήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάζει στην γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και στο ρόλο της Ελλάδας ως  κόμβο μεταφοράς ενέργειας. 

Το Μεταναστευτικό θα βρεθεί επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων και ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως το θέμα είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, την ώρα που η ανάγκη προστασίας των συνόρων αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. 

Σχετικά Άρθρα