“Πόλεμο μέχρι τέλους” ζήτησε ο Νετανιάχου – Με πενθήμερη κατάπαυση του πυρός απάντησε η Χαμάς

 “Πόλεμο μέχρι τέλους” ζήτησε ο Νετανιάχου – Με πενθήμερη κατάπαυση του πυρός απάντησε η Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε τη Δευτέρα νέο μήνυμα για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «πόλεμο μέχρι τέλους».

«Δεν πρόκειται ούτε για «επιχείρηση» ούτε για «γύρο», αλλά για πόλεμο μέχρι τέλους. Είναι σημαντικό για μένα να το γνωρίζετε αυτό. Αυτό δεν είναι λόγια, αλλά από την καρδιά και το μυαλό. Αν δεν τους τελειώσουμε, θα επιστρέψει», δήλωσε ο Νετανιάχου στους στρατιώτες του τάγματος Caracal του Ισραήλ κατά τη διάρκεια επίσκεψης.

Ο Νετανιάχου την Κυριακή αρνήθηκε να απαντήσει αν θα αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία του να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, λέγοντας ότι θα υπάρξει χρόνος για τέτοιες «δύσκολες» ερωτήσεις όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Σε συνέντευξή του στην Ντάνα Μπας στο CNN, ο Νετανιάχου αναγνώρισε ότι είναι «ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί», αλλά ότι η χώρα προς το παρόν πρέπει να ενωθεί γύρω από τον στόχο της ήττας της Χαμάς – της μαχητικής ομάδας που ελέγχει τη Γάζα και εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ.

«Θα απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενώσουμε τη χώρα για έναν σκοπό- να επιτύχουμε τη νίκη».

gaza 5a8d6

Πενθήμερη κατάπαυση ζητά η Χαμάς

Την ίδια ώρα η Χαμάς εμφανίζεται πρόθυμη να απελευθερώσει 70 ομήρους (κυρίως γυναίκες και παιδιά) με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει 5 ημέρες.

Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης την πρόθεση της Χαμάς για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων εξέφρασε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας των ισλαμιστών, o Αμπού Ομπέιντα, στους μεσολαβητές των διαπραγματεύεσεων για τις ζωές των εκατοντάδων απαχθέντων.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό αν αυτή η εξέλιξη είναι απόρροια της κατάληψης του κοινοβουλίου της Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ και τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, συνεχίζονται μεταξύ της Χαμάς και των δυτικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σύμφωνα με τη Haaretz, o Αμπού Ομπέιντα κατηγόρησε ξανά το Ισραήλ ότι ματαίωσε μια προσπάθεια του Κατάρ να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Σύμφωνα με τον Αμπού Ομπέιντα, το Ισραήλ ζήτησε την απελευθέρωση 100 ομήρων με αντάλλαγμα την παράδοση 200 παιδιών από την Παλαιστίνη.

«Ενημερώσαμε τους διαμεσολαβητές ότι χρειαζόμαστε πέντε ημέρες ηρεμίας, κατάπαυση του πυρός και εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα, αλλά το Ισραήλ το ανέβαλε», είπε ο Ομπέιντα και μεταδίδει η Haaretz.

Σχετικά Άρθρα