Ανάλυση/Politico: Η “Μαύρη Κυριακή” του ΣΥΡΙΖΑ – Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τσακίζεται

 Ανάλυση/Politico: Η “Μαύρη Κυριακή” του ΣΥΡΙΖΑ  – Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τσακίζεται

Το Politico, σε κείμενο του σχολιάζει τα όσα συνέβησαν χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «Μαύρη Κυριακή». Αναφέρει: Συντετριμμένο από την οριστική εκλογική νίκη του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο, η οποία πυροδότησε την παραίτηση του χαρισματικού ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ τσακίζεται τώρα, με μια έξοδο δεκάδων μελών το Σαββατοκύριακο.

Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα απέκτησε πανευρωπαϊκή φήμη στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης το 2015, όταν φαινόταν ότι ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, επρόκειτο να οδηγήσουν την Αθήνα έξω από την ευρωζώνη σε ένα παιχνίδι υψηλού διακυβεύματος στην ΕΕ.

Οκτώ χρόνια μετά, το κόμμα φαίνεται τώρα να είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Η απίθανη εκλογή του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, Στέφανου Κασσελάκη, ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοργίσει ένα μεγάλο τμήμα του κομματικού πυρήνα, που τον θεωρεί εκτός επαφής με την Ελλάδα και την Αριστερά της. Η μετέωρη άνοδός του από την αφάνεια., η έλλειψη πολιτικής ατζέντας, η κουβέντα των Μέσων Ενημέρωσης γύρω από τον Αμερικανό νοσοκόμο σύζυγό του, τα δαχτυλίδια Cartier του ζευγαριού και οι εμφανίσεις του στο γυμναστήριο δίνουν τροφή στους επικριτές του μέσα στο κόμμα.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως κύριας αντιπολίτευσης ήδη υπονομεύεται, οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό στην αντιπολίτευση και ενισχύει το κυρίαρχο κομματικό σύστημα», δήλωσε ο Κώστας Ελευθερίου, επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Ο Κασελάκης δεν είναι η αιτία της τρέχουσας κρίσης, είναι ένα σύμπτωμα μιας μακροχρόνιας κρίσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, όταν ήρθε στην εξουσία και μεταμορφώθηκε», πρόσθεσε.

  • Μετά από αρκετές εβδομάδες εντάσεων, μια αριστερή παράταξη εντός του κόμματος (επονομαζόμενη ως «Ομπρέλα») ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποχωρεί, κατηγορώντας τον Κασσελάκη για «πρακτικές Τραμπ… δεξιόστροφο λαϊκισμό, φωνές, φανατισμό και μίσος για την ιστορική τροχιά της Αριστεράς».

Η «Ομπρέλα» έχει ως επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον οικονομολόγο που κατέληξε να διεκπεραιώσει περίπλοκες διαπραγματεύσεις για την κρίση χρέους με την ΕΕ μετά την αιφνίδια παραίτηση του Βαρουφάκη και τα θεατρικά του το 2015. Ο Τσακαλώτος ήταν αντίπαλος του Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος.

«Αισθανόμαστε την ιστορική μας ευθύνη. Επιμένουμε (να είμαστε στην αριστερά) και το όραμά μας είναι ένας σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία», ανέφερε η παράταξη Ομπρέλα στην αποχαιρετιστήρια ανακοίνωσή της.

Η αποχώρηση της «Ομπρέλας» έγινε όλο και πιο πιθανή αφού ο Κασελάκης προσπάθησε να εκδιώξει εξέχοντες διαφωνούντες από το κόμμα. Όταν έγινε σαφές ότι οι προτεινόμενες διαγραφές του ενδέχεται να μην εγκριθούν από τις αρχές του κόμματος, τότε ζήτησε δημοψήφισμα μεταξύ όλων των μελών του κόμματος.

  • Αρκετά στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δύο από τους σημερινούς βουλευτές του, είναι μεταξύ των 46 υπογραφόντων της δήλωσης της «Ομπρέλας», μετά από μια διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αμαυρώθηκε από φωνές και πικρές κατηγορίες.

Ένα ανώτερο στέλεχος που στοχοποιήθηκε για διαγραφή, ο Στέφανος Τζουμάκας, ανακοίνωσε επίσης ότι παραιτείται την Κυριακή, ενώ ένα άλλο μέλος της γραμμής «βολής» παραιτήθηκε την Παρασκευή.

Άλλοι υπαινίχθηκαν ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σύντομα.

«Ο Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά τον δρόμο της οικοδόμησης του «εσωτερικού εχθρού» αντί του μονοπατιού της σύνθεσης», αναφέρεται σε δήλωση παράταξης με επικεφαλής την Έφη Αχτσιόγλου, την κύρια αντίπαλό του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος. «Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την πολιτική, τη δημοκρατία και την αριστερά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στην έξοδο της Κυριακής, ο Κασσελάκης είπε: «Δεν υπάρχουν πλέον διαγραφές. Άρα, δεν έχουμε πλέον λόγο για δημοψήφισμα».

Ζήτησε επίσης από τους εν ενεργεία βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα να παραδώσουν τις έδρες τους σε πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απροσδόκητη εκλογή του Κασσελάκη αποδόθηκε κυρίως στην απελπισμένη ανάγκη που νιώθουν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ για νέο αίμα και ανανέωση μετά τη μανιώδη ήττα του κόμματος.

  • Ο 35χρονος επιχειρηματίας με καλές εμφανίσεις σταρ του κινηματογράφου ονομάστηκε «το χρυσό αγόρι» λόγω του παρελθόντος του στο επενδυτικό τραπεζικό και μέχρι αυτή την άνοιξη είχε την έδρα του στις ΗΠΑ. Τον Μάιο ήταν ένας από τους υποψήφιους βουλευτές, αν και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα φάνηκε ότι θα αποτύχει λόγω της χαμηλής του κατάταξης στη λίστα. Στα τέλη Αυγούστου παρουσιάστηκε στο κοινό, μέσω μιας καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενος το αμερικανικό όνειρο, ή τουλάχιστον μια ελληνική εκδοχή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει εκ νέου την υποστήριξη για το κόμμα. Η δημοσκόπηση του Politico δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαραζώνει στο 16% , μίλια πίσω από τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη στο 39%.

  • Αλλά αν τελικά θα αποτελέσει δύναμη ανανέωσης ή καταλύτη για την κατάρρευση ενός κόμματος σε κρίση, μένει να φανεί.

Σύμφωνα με τον Νικ Μαλκουτζή, συντάκτη και συνιδρυτή του ιστότοπου οικονομικής ανάλυσης MacroPolis, ο Κασσελάκης ελπίζει να κάνει το κόμμα ισχυρότερο, διώχνοντας τους διαφωνούντες, κάτι που θα του επιτρέψει να το διαμορφώσει στο όραμά του.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι υψηλοί.

«Η αναταραχή εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ωφελήσει το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, το κεντροαριστερό κόμμα είναι αρκετά αδύναμο και απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει πλήρως την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και να αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη», είπε ο Μαλκουτζής. «Η ελληνική κεντροαριστερά αντιμετωπίζει έναν ανηφορικό αγώνα για να κερδίσει ξανά έδαφος στην πολιτική της χώρας», συμπλήρωσε».

Σχετικά Άρθρα