Μεσανατολικό: Εντείνονται οι μάχες Χαμάς – Ισραήλ γύρω απ΄ το νοσοκομείο αλ Σίφα – Τραυματίστηκαν άμαχοι από πύραυλο στα σύνορα με Λίβανο – Την ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων τονίζει ο Μπορέλ

 Μεσανατολικό: Εντείνονται οι μάχες Χαμάς – Ισραήλ γύρω απ΄ το νοσοκομείο αλ Σίφα – Τραυματίστηκαν άμαχοι από πύραυλο στα σύνορα με Λίβανο – Την ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων τονίζει ο Μπορέλ

Σφίγγει αρκετά ο κλοιός στη Γάζα καθώς οι μάχες μεταξύ Χαμάς και IDF δίνονται στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά από το μεγαλύτερο νοσοκομείο. Πυκνώνουν στον βορρά οι εχθροπραξίες της Χεζμπολάχ μετά τις ρουκέτες που εξαπέλυσε η λιβανέζικη οργάνωση. Την αναγκαιότητα να ανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι τόνισε και πάλι ο Ζοζέπ Μπορέλ. Στους 11.180 οι νεκροί στη Γάζα.

Εντείνονται οι μάχες των Ισραηλινών με τη Χαμάς γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τρόφιμα, το νοσοκομείο Αλ Σίφα σταμάτησε να λειτουργεί. Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι το καρδιολογικό τμήμα καταστράφηκε ολοσχερώς από ισραηλινή επιδρομή, την ώρα που το BBC δημοσιεύει φωτογραφία με δεκάδες νεογέννητα να στοιβάζονται στα χειρουργεία.

Παιδιά, μωρά και νεογέννητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας είναι αντιμέτωπα με τον θάνατο εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Σαράντα ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας κινδυνεύουν επίσης να πεθάνουν άμεσα. Τις επιθέσεις στο νοσοκομείο αρνείται ο ισραηλινός στρατός και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεογνών ενώ ανακοινώνει ότι η Χαμάς αρνήθηκε να παραλάβει καύσιμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου

Την ίδια ώρα, την ανησυχία του για τους ασθενείς και τους αμάχους, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο, εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με το Αλ Σίφα. Γιατροί μιλάνε ακόμη και για ελεύθερους σκοπευτές που ανοίγουν πυρ εναντίον Παλαιστινίων μέσα στο νοσοκομείο.

Για συνεχείς βομβαρδισμούς και στο δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Κουντς, κάνει λόγο ο παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός. Τα χειρουργεία γίνονται στο σκοτάδι λόγω των συνεχών μπλακ άουτ. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν ένα μωρό.

Πυκνώνουν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το IDF επιτρέπει τη διέλευση από τα νοσοκομεία Shifa, Rantisi και Nasser στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και άνοιξε μια πρόσθετη δίοδο για να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό να εκκενωθεί προς τα νότια για την ασφάλειά του

Τις τελευταίες ημέρες, ένας ανώτερος αξιωματικός στη Διοίκηση Συντονισμού και Συνδέσμου του Ισραήλ στη Γάζα μίλησε με τον διευθυντή του Νοσοκομείου Σίφα πολλές φορές και του παρουσίασε πιθανά περάσματα από το νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι επιθέσεις απο τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Τις μεσημεριανές ώρες 7 στρατιώτες τραυματίστηκαν μετά από την επίθεση με 15 ρουκέτες από τη Λιβανική οργάνωση.

Από το πρωί της Κυριακής έχουν καταγράφει δεκάδες επιθέσεις από τη Χεζμπολαχ, με το Ισραήλ να απαντά στο πεδίο αλλά και ρητορικά με προειδοποιήσεις ότι το πλήγμα για τον Λίβανο θα είναι πολύ σοβαρό.

Μπορέλ: Ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα

Την «σοβαρή ανησυχία» της ΕΕ για την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ συμμερίζεται τις εκκλήσεις για άμεσες παύσεις των εχθροπραξιών και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χωρητικότητας στα συνοριακά περάσματα και μέσω μιας ειδικής θαλάσσιας οδού, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας» τονίζει ο κ. Μπορέλ στη δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ.

Τονίζει επίσης ότι η ΕΕ επισημαίνει εκ νέου το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα «την έκκληση για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και των παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες». Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΕΕ χαιρετίζει τα αποτελέσματα της ανθρωπιστικής διάσκεψης της 9ης Νοεμβρίου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ είναι κρίσιμο να παραχωρηθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) πρόσβαση στους ομήρους, αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι η ΕΕ καταδικάζει τη χρήση νοσοκομείων και αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς.

«Πρέπει να επιτραπεί στους πολίτες να εγκαταλείψουν τη ζώνη μάχης. Αυτές οι εχθροπραξίες πλήττουν σοβαρά τα νοσοκομεία και έχουν φρικτό τίμημα σε πολίτες και ιατρικό προσωπικό. Η ΕΕ τονίζει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ορίζει ότι τα νοσοκομεία, οι ιατρικές προμήθειες και οι πολίτες εντός των νοσοκομείων πρέπει να προστατεύονται.

Τα νοσοκομεία πρέπει επίσης να εφοδιάζονται αμέσως με τις πιο επείγουσες ιατρικές προμήθειες και οι ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα πρέπει να απομακρύονται με ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, προτρέπουμε το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, αναφέρει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τους διεθνείς εταίρους, τον ΟΗΕ και άλλους φορείς καθώς και με χώρες της περιοχής για την παροχή συνεχούς ροής βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και στέγαση».

Στους 11.180 οι νεκροί στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι 11.180 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αυτόν τον νεότερο απολογισμό, μεταξύ των νεκρών είναι 4.609 παιδιά και 3.100 γυναίκες.

Οι τραυματίες Παλαιστίνοι ανέρχονται σε 28.200.

Σχετικά Άρθρα