Βία ανηλίκων: Η τυφλή εκδίκηση της γενιάς των κρίσεων

 Βία ανηλίκων: Η τυφλή εκδίκηση της γενιάς των κρίσεων

Βία ανηλίκων. Η τυφλή εκδίκηση της γενιάς των κρίσεων. Από την οικονομική κρίση στην κλιματική, από τη μεταναστευτική κρίση στην πανδημία, από αβεβαιότητα σε αβεβαιότητα, με μόνη κανονικότητα τις ανατροπές.

Αγγελική Κολοκοτσά

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια 

Κέντρο Ημέρας Αμαρουσίου ”Franco Basaglia”

Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ)

Βία και ανήλικοι, η επόμενη ενήλικη γενιά..

Αν το σκεφτούμε έτσι, φέρνουμε τους ανήλικους πιο κοντά μας, τους τοποθετούμε εκεί που χρειάζεται, εκεί που είναι η θέση τους, στην επόμενη ενήλικη γενιά, και βλέπουμε στον καθρέφτη που είναι ανάμεσα μας, πόσο έχουμε συμβάλλει σαν κοινωνία, σαν γονείς, σαν ενήλικη γενιά με τα πρότυπά μας, στις αποκλίνουσες παραβατικές συμπεριφορές των νεαρών ανηλίκων..

Είναι πιο εύκολο και πιο παρήγορο ψυχικά  να μιλάμε για χάσμα γενεών, για απουσία ευθυνών και να παρατηρούμε τις παραβατικές πράξεις των νεαρών ανηλίκων σαν να βλέπουμε μια ακατανόητη ταινία, ζητώντας  υπότιτλους για βοήθεια στο να κατανοήσουμε την έξαρση του φαινομένου της παραβατικήςσυμπεριφοράς τους .. σαν να μην είναι κάποιοι από εμάς, να μην είναι κομμάτι μας,  να μην ανήκουν στην κοινωνία μας..

Ενώ η κατανόηση του φαινομένου βρίσκεται στην καθημερινότητας μας, σε ερεθίσματα που βλέπουμε διαρκώς μέσα στην ημέρα και προσπαθούμε να κατανοήσουμε. Από την κυκλοφορία στους δρόμους, που η επιθετική συμπεριφορά των ενηλίκων, που έχουν συνεπιβάτες νεαρούς ανηλίκους,  είναι καθημερινά  και σε μεγαλύτερη έξαρση.. Προσπαθούν να περάσουν  μεταφορικά και κυριολεκτικά πολλές φορές ‘’ο ένας πάνω από τον άλλον’’ στους αυτοκινητόδρομους, μην αντέχοντας την ανελέητη κίνηση και τον αποκλεισμό στους δρόμους, τρακάρουν και εγκαταλείπουν ο ένας τον άλλον, ενώ παρόμοιες εικόνες παρατηρούμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που μάχονται για μια θέση να καθίσουν, και οδηγούνται σε καυγάδες καθημερινά.. η καθημερινή σκέψη για όποιον κινείται στους δρόμους είναι φτάσαμε και σήμερα ασφαλείς στον προορισμό μας..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Anatropinews

Σχετικά Άρθρα