NYT: Ισραήλ και Χαμάς διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων – Τι απαντά ο IDF

 NYT: Ισραήλ και Χαμάς διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων – Τι απαντά ο IDF

Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για να ελευθερωθούν οι άμαχοι που βρίσκονται στα Γάζα σύμφωνα με τους New York Times. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους NYT το Ισραήλ και οι Χαμάς διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Κύριος διαμεσολαβητής στις συνομιλίες φέρεται να είναι το ΚΑΤΑΡ ενώ συμμετέχουν και ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι δύο προτάσεις:

  1. Σε μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους με αντάλλαγμα μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλοι 100.
  2. Η Χαμάς από την πλευρά της ζητά σύντομα παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα για τα νοσοκομεία καθώς και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ εμφανίζεται αβέβαιο αναφορικά με την απελευθέρωση κρατουμένων από τις φυλακές.

Τι απαντά ο εκπρόσωπος των IDF στα δημοσιεύματα περί συμφωνίας για του ομήρους

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Daniel Hagari σχολίασε διάφορες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για πιθανές συμφωνίες με τη Χαμάς, σύμφωνα με τις οποίες η τρομοκρατική οργάνωση θα απελευθερώσει ορισμένους από τους ομήρους που κρατάει.

«Εργαζόμαστε διαρκώς για την επιστροφή των ομήρων», λέει ο Hagari σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου.

«Αυτές οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες, θα χρειαστούν ακόμη χρόνο. Δεν θα χάσουμε ούτε μία ευκαιρία για να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους», λέει.

Ο Hagari προτρέπει το κοινό να μην βασίζεται σε αναφορές σχετικά με συμφωνίες για ομήρους που δεν προέρχονται απευθείας από τις IDF, που θα ενημερώσει πρώτα τις οικογένειες των ομήρων εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη και στη συνέχεια θα ενημερώσει το κοινό.

Σχετικά Άρθρα