Παρασκήνιο: Η αριθμητική πίσω από το κείμενο-“βόμβα” των 1300 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Η συμβολική κίνηση του πειθαρχικού και οι νέες πυροσβεστικές παρεμβάσεις
Με δύο σημαντικές εξελίξεις κύλησε η σημερινή μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κορυφώνεται η αγωνία ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος κατά την οποία αναμένεται πιθανώς να καταγραφούν και οι πρώτες ηχηρές αποχωρήσεις. Η πρώτη αφορά ακριβώς την κρίσιμη συνεδρίαση και την αφορμή για την έναρξη της σφοδρής σύγκρουσης με την παραπομπή για διαγραφή των Φίλη, Τζουμάκα, Σκουρλέτη και Βίτσα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας τελικά δεν καταθέτει αίτημα για γνωμοδότησή επί της προσωρινής ή οριστικής διαγραφής των τεσσάρων.
Και ενώ η κίνηση χαρακτηρίζεται ως κατευναστική ή αναγκαστική κατ΄άλλους, καθώς έχουν προδιαγραφεί σχεδόν οι αποχωρήσεις τους, μια άλλη εξέλιξη “βόμβα” έρχεται να προστεθεί στο ήδη εκρηκτικό τοπίο. Ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Διέξοδος Αριστερά» κατακεραυνώνει τον νέο πρόεδρο και το στενό του περιβάλλον, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Αλέξη Τσίπρα κυρίως για τις αλλαγές στο καταστατικό που επέτρεψαν σε έναν εκτός κόμματος μέχρι πρότινος να διεκδικήσει την ηγεσία, φαίνεται πως δεν βρήκε την απήχηση που ευελπιστούσαν οι βασικοί του εμπνευστές.
Το ερώτημα είναι τι δυναμική έχει αυτό το κύμα διαφωνούντων μέσα στις νέες συνθήκες που έφερε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη μένει να αποκρυσταλλωθεί το Σαββατοκύριακο.
Για να αντιληφθούμε τη σημασία και την επιρροή του:
Ο αρχικός στόχος για 10.000 υπογραφές, έπεσε πριν από περίπου λίγες ημέρες στις 2.500 και σήμερα έγινε γνωστό ότι το υπέγραψαν 1.300 μέλη του κόμματος. Όμως δεν φαίνεται να κερδίζει υπολογίσιμο έδαφος στην Κεντρική Επιτροπή, ποσό δε μάλλον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο έχουν υπογράψει 45 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που συνολικά αριθμεί 302 άτομα.
Αξιοσημείωτο είναι δε πως το κείμενο υπογράφει μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τους βουλευτές που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα», ενώ απ’ την ομάδα που κινείται γύρω απ’ τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, το υπογράφει μόνο ένα στέλεχος.
Το κείμενο, ανάμεσα σε άλλους, υπογράφουν στελέχη όπως: Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Κώστας Αθανασίου, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία, Πάνος Λάμπρου.
«ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”» αναφέρεται με νόημα στο κείμενο, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός πολιτικού χώρου «ικανού να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, αύριο, Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει πανελλαδική τηλεδιάσκεψη όσων σκέφτονται να αποχωρήσουν απ’ το κόμμα.
- Μετά τη χθεσινή «πυροσβεστική» παρέμβαση του ιστορικού στελέχους Γιάννη Δραγασάκη, σήμερα ήρθε και αυτή του προέδρου της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλου. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» απηύθυνε νέα έκκληση ενότητας.
«Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχουμε μπροστά μας πρέπει να συζητήσουμε για την ειλικρινή αγωνία και ανησυχία του κόσμου για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπάρχει αγωνία για το εάν θα υπάρχει ένα προοδευτικό, αριστερό, ευρωπαϊκό, σύγχρονο, οικολογικό κόμμα που μπορεί να προσφέρει κυβερνητική λύση, γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα. Μάς ενώνει όλες και όλους η ευθύνη που έχουμε απέναντι στην κοινωνία. Τώρα λοιπόν πρέπει να διαμορφώσουμε αυτήν την πολιτική πρόταση. Υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος η κοινωνία να απομακρυνθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λόγω του εσωκομματικού κλίματος. Χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε απαντήσεις για τη χώρα και για το πώς οι πολίτες θα ζουν καλύτερα. Πολλοί έχουν προσφέρει επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους. Αυτή είναι η δεύτερη αιτία ανησυχίας πολλών συντρόφων/ισσων μας. Υπάρχει το συναίσθημα μίας μεγάλης οικογένειας που δεν μπορείς να βλέπεις να ταλανίζεται ακόμη και εξαιτίας ενδοοικογενειακών καυγάδων», είπε μεταξύ άλλων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της Ομπρέλας θα αποχωρήσουν έως την Κυριακή
Τα μέλη της «Ομπρέλας» θα φύγουν στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην συμμετέχουν καν στην κομματική διαδικασία.
Αυτό δεν αποτυπώνεται, πάντως, σε διάσπαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως φαίνεται ως τώρα, από τους βουλευτές μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται ανάμεσα στα στελέχη που θα αποχωρήσουν.
Οι λόγοι της αποχώρησης
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λόγοι της διάσπασης είναι αυτοί που μέχρι τώρα έχουν εκφραστεί: η ιδεολογική μετατόπιση, η αντικαταστατική δράση του Στέφανου Κασσελάκη, ο λαϊκισμός, το τοξικό κλίμα.
«Η συγγνώμη της Θεοδώρας Τζάκρη για όσα η Αριστερά έπραξε το 2011-2015. Η αντικατάσταση της ριζοσπαστικής με την «πατριωτική» Αριστερά (…) η αντικατάσταση της πολιτικής με την κοινωνία και τον τακτικισμό», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Επιμένουν δε ότι οι ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράνε, με ευθύνη της σημερινής ηγεσίας που φρόντισε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού», όπως σημειώνουν οι ίδιοι,
Δεν αποχωρεί η τάση της Αχτσιόγλου
Από την πλευρά όσων στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου, πάντως, δεν υπάρχει η πρόθεση αποχωρήσουν μαζί με την «Ομπρέλα».