Νετανιάχου: Όχι στην κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση ομήρων

 Νετανιάχου: Όχι στην κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τη συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις.

Οι πηγές ανέφεραν στον Guardian ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τη συμφωνία ευθέως στις πρώτες διαπραγματεύσεις, αφού μαχητές της Χαμάς πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου εισβολή στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά μετά την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιδρομών στις 27 Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου συνέχισε να διατηρεί σκληρή στάση σε προτάσεις που αφορούν εκεχειρίες οποιασδήποτε διάρκειας με αντάλλαγμα συγκεκριμένο αριθμό ομήρων.
Άλλοι, ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις επιθέσεις εντός της Γάζας, αφορούσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων, με τη Χαμάς να προτείνει την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων αιχμάλωτων στη Γάζα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού κλήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία, αλλά δεν είχε δώσει απάντηση μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 9/11.

Υπολογίζεται ότι 240 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι όταν μαχητές από τη Χαμάς. Οι απαιτήσεις να δώσει το Ισραήλ προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία έχουν αυξηθεί, με τις οικογένειες όσων κρατούνται στη Γάζα να διαδηλώνουν έξω από την κατοικία του Νετανιάχου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα