Ισραήλ/Γερμανικό Πρακτορείο: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων και “εξπρές” κατάπαυση πυρός

 Ισραήλ/Γερμανικό Πρακτορείο: Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων και  “εξπρές” κατάπαυση πυρός

Διαπραγματεύσεις διεξάγονται για την απελευθέρωση ομήρων, που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με μια διήμερη έως τριήμερη κατάπαυση του πυρός, γνωστοποίησε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο πρόσωπο που γνωρίζει για τις συνομιλίες αυτές. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ και σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε η πηγή. Οι συνομιλίες αφορούν την «απελευθέρωση 10 ως 15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση 48 έως 72 ωρών» στις μάχες.

Η είδηση έρχεται μερικές ώρες μετά τις νέες δηλώσεις Νετανιάχου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αν δεν απελευθερωθεί το σύνολο των ομήρων, παρά μόνο μικρές «παύσεις».

«Θα ήθελα να σταματήσω κάθε είδους ψευδείς φήμες που ακούμε από κάθε είδους κατευθύνσεις και να επαναλάβω ένα ξεκάθαρο πράγμα: δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είπε ο Νετανιάχου.

Κλειστό σήμερα το πέρασμα της Ράφα

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου έκλεισε το πέρασμα της Ράφα με αποτέλεσμα κανένας παλαιστίνιος τραυματίας, αλλοδαπός ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα να μην καταφέρει να περάσει από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο.

Η διέλευση, η μοναδική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παρέμεινε κλειστή εξαιτίας της άρνησης των ισραηλινών αρχών να εγκρίνουν τον κατάλογο των τραυματιών που επρόκειτο να διακομιστούν από τις αρχές της Χαμάς στην Αίγυπτο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακο.

Το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό την 3η και την 4η Νοεμβρίου, για τον ίδιο λόγο.

Όπως και την προηγουμένη, δημοσιογράφος του AFP είδε χθες το πρωί πολύ κόσμο να συρρέει στην περιοχή όπου βρίσκεται η διέλευση, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να περάσει στην Αίγυπτο.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι φρικιαστική», εξήγησε ο Μάζεν Ντανάφ, ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στην περιοχή, ο οποίος έχει εκτός από την παλαιστινιακή και τη γερμανική υπηκοότητα. «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», εξήγησε.

Η διέλευση στη Ράφα άνοιξε ξανά την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα που αποκλείστηκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος πολιορκείται και σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Έπειτα από τρεις ημέρες που παρέμεινε ανοικτό, επιτρέποντας τη διακομιδή δεκάδων παλαιστινίων τραυματιών και τη φυγή εκατοντάδων κατόχων ξένων διαβατηρίων, η Χαμάς έκλεισε το φυλάκιο για δυο ημέρες, προτού το ανοίξει ξανά.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς είχαν εξηγήσει πως το Ισραήλ αρνήθηκε να διακομιστούν στην Αίγυπτο πολλοί τραυματίες τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε κατάλογο που διαβιβάστηκε στις αιγυπτιακές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως την 3η Νοεμβρίου έπληξε ασθενοφόρο μπροστά στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε πως το «χρησιμοποιούσε πυρήνας τρομοκρατών της Χαμάς». Ο βομβαρδισμός αυτός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 60, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Το όχημα που μετατράπηκε σε στόχο ήταν μέρος οχηματοπομπής ασθενοφόρων που ετοιμαζόταν να διακομίσει τραυματίες στη διέλευση στη Ράφα ώστε να μεταφερθούν από εκεί σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα