ΗΠΑ: Η πρόταση στο Ισραήλ για το “μέλλον” της Γάζας – Οι κόκκινες γραμμές και οι παραχωρήσεις
Οι ΗΠΑ επιμένουν πως η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ είναι ένα μεγάλο λάθος. Μπορεί ΗΠΑ και Ισραήλ να έχουν σημαντικές διαφωνίες αναφορικά με την επόμενη ημέρα στην Λωρίδα της Γάζας και μέχρι σήμερα, έναν μήνα και μία ημέρα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του IDF στην περιοχή, η Κυβέρνηση Νετανιάχου να έχει δύο φορές αρνηθεί τις «παροτρύνσεις» της Ουάσιγκτον αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έχει περιθώριο να αφήσει και πάλι πίσω στη Μέση Ανατολή μία «βόμβα» με ημερομηνία «έκρηξης».
Από την Ιαπωνία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, σκιαγράφησε το αμερικανικό σχέδιο – και προς το παρόν – πρόταση προς το Ισραήλ κάνοντας μάλιστα και κάποιες υποχωρήσεις από την αρχική τοποθέτηση που και ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε μεταφέρει στις βαλίτσες του κατά την διάρκεια του ιστορικού του ταξιδιού στο Τελ Αβίβ.
Τα «αδιαπραγμάτευτα» δεδομένα του Αμερικανικού σχεδίου
Το αμερικανικό σχέδιο είναι σαφές πως έχει αρκετές και σημαντικές κόκκινες γραμμές.
- Η πιο κόκκινη από αυτές έχει να κάνει με τις σημαντικές αντιρρήσεις για παραμονή του Ισραήλ και κατοχή των εδαφών της Γάζας μετά την εκκαθάριση της περιοχής από τη Χαμάς.
Για τους Αμερικανούς μία μικρή και πολύ συγκεκριμένη περίοδος μετάβασης είναι το μόνο που αντιπροτείνουν στο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το «επ’ αόριστον» με το οποίο τοποθέτησε χρονικά σε συνέντευξή του την παραμονή στρατευμάτων στην περιοχή.
Για την Ουάσιγκτον υπάρχει όντως θέμα διασφάλισης της ειρήνης και αποκοπείς της ζώνης από οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση που θα επιχειρήσει και πάλι να αποτελέσει πόλο συγκέντρωσης δυνάμεων αλλά και κεφαλαίων από την Τεχεράνη, αλλά δεν είναι τυχαίο πως για την αμερικανική διπλωματία είναι μη αποδεκτή συνθήκη η κατοχή εδαφών της Γάζας.
Το παράδειγμα, του Αφγανιστάν, που ως επίκληση είχε παρουσιάσει ο Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ δείχνει πως για τις ΗΠΑ η μακρόχρονη παραμονή στρατευμάτων σε μία ζώνη δημιουργεί μόνο μεγαλύτερα προβλήματα.
- Ακόμη ένα σημείο που για τους Αμερικανούς είναι αδιαπραγμάτευτο είναι πως τα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει μετά το πέρας των επιχειρήσεων να είναι λιγότερα.
Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν σήμερα πως δεν θα γίνει αποδεκτή μία μικρότερη Γάζα και μάλιστα μέσω πηγών από το State Department φαίνεται να επιδιώκουν μία μεγαλύτερη περιοχή για το «αύριο» των αμάχων Παλαιστίνιων.
Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει τη Μέση Ανατολή ίσως καλύτερα από κάθε άλλον ηγέτη του κόσμου και δεν θα αφήσει κανένα εποικιστικό σχέδιο να «βαφτιστεί» σχέδιο ασφαλείας και σταθερότητας στο συγκεκριμένο σημείο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιλαμβάνεται πως η ασφυξία των Παλαιστινίων στην περιοχή δημιουργεί μόνο «τέρατα» και αυτά με την σειρά τους φέρνουν μόνο αίμα, πόνο και πόλεμο.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσιγκτον φαίνεται πως επιχειρεί να φέρει και ακόμη μία νέα συνθήκη στην ζώνη, μία που φαίνεται να αποτελεί μη επιτρεπτό όριο περισσότερο για τους ακραίους εταίρους του Ισραηλινού Πρωθυπουργού παρά για τον ίδιο: την οριστική διάλυση του τείχους της Γάζας και την παράλληλη δέσμευση πως η περιοχή δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει ενεργειακά και υλικοτεχνικά «δέσμια» του Ισραήλ.
Αυτή η γραμμή σήμερα μπορεί να μην βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αμερικανικών προτάσεων αλλά αναλυτές σημειώνουν πως η Ουάσιγκτον έχει φροντίσει να μην την κρύβει πίσω από λέξεις και περίπλοκους όρους καθώς θέλει να μπουν οι βάσεις για μία πραγματικά νέα αρχή στην περιοχή.
Οι μικρές παραχωρήσεις
Ουσιαστικά μέσα από τα όσα έχει διαρρεύσει το περιβάλλον του Άντονι Μπλίνκεν από την Ιαπωνία δεν υπάρχουν σημαντικές εκπλήξεις.
- Αυτό που ίσως να αχνοφαίνεται και αποτελεί ίσως αμερικανική υποχώρηση στον αρχικό σχεδιασμό είναι το γεγονός πως οι ΗΠΑ συμφωνούν στην παραμονή κλιμακίων του Ισραήλ εντός της Γάζας με την προϋπόθεση πως αυτή η παραμονή θα έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους, δεν θα είναι μαζική και το σημαντικότερο θα έχει προκαθορισμένη διάρκεια.
Ο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται πως η εξάλειψη της Χαμάς από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα και το κυριότερο έχει την πεποίθηση, ή την σκληρή γνώση από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, πως κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα είναι απίθανο να επιτευχθεί σε απόλυτο βαθμό.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει σήμερα πρόβλημα να δώσει στο Νετανιάχου κάτι για να κρατήσει μία κάποια συνοχή στην κυβέρνησή του αλλά θα ζητήσει αυτό να γίνει με τους δικούς του όρους.