Γιατί παραιτήθηκε ο Αντόνιο Κόστα- Το σκάνδαλο διαφθοράς που γκρέμισε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό- “Δεν είμαι ένοχος, έχω εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη”

 Γιατί παραιτήθηκε ο Αντόνιο Κόστα- Το σκάνδαλο διαφθοράς που γκρέμισε τον Πορτογάλο πρωθυπουργό- “Δεν είμαι ένοχος, έχω εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη”

Ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε την Τρίτη (7 Νοεμβρίου) αφού ανακοινώθηκε ότι διενεργείται έρευνα για διαφθορά που σχετίζεται με παραχωρήσεις εξόρυξης και ενέργειας, μετά από επιδρομές στην επίσημη κατοικία του και σε δύο υπουργεία, καθώς και αρκετές κρατήσεις υψηλού προφίλ.

Η έρευνα εναντίον του Κόστα, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από τον Νοέμβριο του 2015, ανακοινώθηκε αρχικά από τα μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών προέκυψε, εξάλλου, ότι οι ύποπτοι ανέφεραν το όνομα και την εξουσία του πρωθυπουργού και την παρέμβασή του για ξεμπλοκάρισμα διαδικασιών. Τέτοιες αναφορές θα αναλυθούν ανεξάρτητα στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς αυτό είναι το αρμόδιο βήμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα. 

Ο Κόστα είπε ότι ο Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα έκανε δεκτή την παραίτησή του.

«Θέλω να πω, κατάματα, στον πορτογαλικό λαό ότι δεν είμαι ένοχος για κανένα παράπτωμα ή ακόμη και για οποιαδήποτε κατακριτέα πράξη. Όπως πάντα, έχω απόλυτη πίστη στη δικαιοσύνη και στο πώς λειτουργεί. Το σύστημα δικαιοσύνης που υπηρέτησα σε όλη μου τη ζωή και του οποίου την ανεξαρτησία πάντα υπερασπιζόμουν», είπε ο Κόστα σε ομιλία του στον Τύπο.

Φωτό: Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (με τον οποίο συνεργάστηκε στο πλαίσιο της ομάδας των μεσογειακών κρατών και με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο διατηρούσε στενή πολιτική σχέση όσο ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός, αλλά και μετά στο πλαίσιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις διασκέψεις των οποίων προσκαλούνταν.

«Ωστόσο, καταλαβαίνω ότι η αξιοπρέπεια του ρόλου του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία ακεραιότητας ή καλής συμπεριφοράς του και ακόμη λιγότερο με την υποψία ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια. Επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της δημοκρατίας».

Ήταν φαβορί για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Κόστα θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους για να αντικαταστήσει τον Σαρλ Μισέλ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου. Η θέση απονέμεται συνήθως σε έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό από ένα από τα 27 κράτη μέλη.

Η παραίτηση του Κόστα μπορεί να βυθίσει την Πορτογαλία σε πολιτική αβεβαιότητα: ο Πρόεδρος Ρεμπέλο ντε Σόουσα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει στους σοσιαλιστές του Κόστα να σχηματίσουν νέο υπουργικό συμβούλιο ή να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Αναμένεται να κοινοποιήσει την απόφασή του μετά από συνομιλία με όλα τα πολιτικά κόμματα αυτή την εβδομάδα.

Παρόλο που οι Σοσιαλιστές κατέχουν επί του παρόντος μια άνετη πλειοψηφία, πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κόμμα της αντιπολίτευσης PSD (EPP) μόλις τρεις μονάδες κάτω από τους Σοσιαλιστές στο 28,9%. Ακολουθεί από κοντά η ακροδεξιά Chega!, στο 13,7%.

Η αστυνομία διεξήγαγε περίπου 40 έρευνες την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, του Παλατιού Σάο Μπέντο και των Υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα.

Εκτός από την προηγούμενη σύλληψη του επιτελάρχη του Κόστα , οι υπουργοί περιβάλλοντος, Ντουάρτε Κορντέιρο, και υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα, καθώς και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ζοάο Πέδρο Μάτος Φερνάντες, θα αντιμετωπίζονται ως πρόσωπα ενδιαφέροντος για την διερευνήσεις.

Η έρευνα για τη διαφθορά εξετάζει τις παραχωρήσεις εξερεύνησης λιθίου στα ορυχεία Montalegre και Boticas, καθώς και την παραχώρηση για ένα έργο μιας μονάδας παραγωγής πράσινης ενέργειας υδρογόνου στο Sines.

Το εργοστάσιο υδρογόνου θεωρείται έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που λαμβάνει κοινοτικά κονδύλια.

Πηγή: EURACTIV

Σχετικά Άρθρα