Γάζα: Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι 8 Έλληνες στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου
Στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στο κέντρο της Γάζας εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι οι οκτώ Έλληνες εν μέσω βομβαρδισμών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί τους. Τα ονόματα και των Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, έχουν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.
Πρόκειται για Έλληνες υπηκόους, που δεν θέλησαν να αποχωρήσουν για την Αίγυπτο, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, όταν πριν από λίγες ημέρες άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα.
Ο Αλέξανδρος Φαγιάντ κατάφερε να απεγκλωβιστεί και βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, όμως θυμάται οικογένεια Ελλήνων που παρέμεινε πίσω. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1:
«Την ώρα που περιμέναμε στο πέρασμα εκεί, να περάσουμε, μας είπαν ότι υπήρχαν και άλλοι Έλληνες που δεν θέλανε να φύγουν. Δεν θέλανε γιατί ο ένας ήταν βαριά άρρωστος, δεν ήθελε να φύγει και ο αδελφός του, που ήταν μαζί του, έκατσε μαζί για να τον φροντίζει».
Τα δυο αδέλφια με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκαν καταφύγιο στην ιστορική μονή του Αγίου Πορφυρίου. Ο ναός και το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου βρίσκονται ακριβώς στην μέση της Λωρίδας της Γάζας. Εκεί, όπου σύμφωνα με το Ισραήλ, στρατεύματα προχωρούν στην καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης. Το μοναστήρι στις 19 Οκτωβρίου βομβαρδίστηκε, οι ιερείς και το προσωπικό όμως έμειναν πίσω να βοηθήσουν τους αμάχους.
Ο Επίσκοπος Αλέξιος έχει μείνει πίσω, ώστε να προσφέρει βοήθεια σε περίπου 500 Χριστιανούς Ορθοδόξους Άραβες, που έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και ακόμη 7 άνθρωποι με ελληνική υπηκοότητα, που δεν θέλησαν να φύγουν όταν πριν λίγες ημέρες άνοιξε το πέρασμα της Ράφα.
«Ο Επίσκοπος Αλέξιος είναι στη Γάζα, στην εκκλησία, δεν έφυγε. Δεν ήθελε να φύγει. Όλοι εδώ είναι Χριστιανοί, είναι μέσα στο μοναστήρι, με κλειστές πόρτες. Όλη την ημέρα βομβαρδίζουν» λέει στενός συνεργάτης του Επισκόπου.
Όπως λένε οι εγκλωβισμένοι άμαχοι, η κατάσταση έξω από τις αμπαρωμένες πόρτες του μοναστηριού είναι τραγική. Χωρίς φαγητό και νερό, με την μαύρη αγορά να έχει κυριαρχήσει σε κάθε συναλλαγή.
Ο συνεργάτης του Επισκόπου Αλεξίου επισημαίνει ότι «το βυτίο που φέρνει νερό είναι πια πολύ ακριβό. Μια μικρή δεξαμενή κοστίζει 400 – 500 δολάρια. Πριν από τον πόλεμο, μια δεξαμενή νερού κόστιζε 70 δολάρια».
Ο ναός του Αγίου Πορφυρίου ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και σε κάθε σύρραξη του παρελθόντος, λειτουργούσε ως καταφύγιο αμάχων Παλαιστινίων Χριστιανών.