Τουρκία: Αποχωρεί από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις (CFE)

 Τουρκία: Αποχωρεί από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις (CFE)

Μετά την αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) την Τρίτη (7/11) οι χώρες του ΝΑΤΟ σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στην Συνθήκη. Μια από τις πρώτες χώρες του ΝΑΤΟ που ανακοίνωσε την αναστολή της εφαρμογής της CFE είναι η Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνεται ότι «εκφράζουμε τη λύπη μας για την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, της οποίας η CFE αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους, διαβρώνεται σταδιακά, ιδίως από το 2007 και μετά».

«Δυστυχώς, η ουσιαστική εφαρμογή της Συνθήκης από τα άλλα συμβαλλόμενα κράτη έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη από τότε που η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την CFE τέθηκε σε ισχύ στις 7 Νοεμβρίου 2023. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία, μαζί με τους άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλα Κράτη Μέρη της CFE, αναγκάστηκε να αναστείλει την εφαρμογή της Συνθήκης για το χρονικό διάστημα που μπορεί να χρειαστεί».

«Η απόφαση αυτή είναι ουσιαστικά ανακλητή» επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για τα θεμέλια και τις βασικές αρχές της νομικά δεσμευτικής φύσης της CFE, με το υποπεριφερειακό της σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος των πτερύγων, και τους αριθμητικούς περιορισμούς της, που εξασφαλίζουν ισορροπία, διαφάνεια και προβλεψιμότητα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων. Η επικαιροποίηση που μπορεί να χρειαστεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας κατά την προσεχή περίοδο μπορεί να οικοδομηθεί μόνο σε αυτά τα θεμέλια».

Καταλήγοντας το Τουρκικό ΥΠΕΞ, σημειώνει ότι «από την άποψη αυτή, θα συνεχίσουμε τις επαφές μας για το θέμα αυτό με όλα τα αρμόδια μέρη» προσθέτοντας ότι «στην έκτακτη περίοδο που διανύουμε, η επιστροφή στην πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων για τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι πιο σημαντική από ποτέ για τη διεθνή ασφάλεια».

Νωρίτερα οι χώρες του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναστείλουν επ’ αόριστον τη συμμετοχή τους στη Συνθήκη CFE με το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση ελήφθη σε σχέση με την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη

«Ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συνθήκη, οι χώρες της συμμαχίας που συμμετέχουν στη συνθήκη προτίθενται να αναστείλουν την CFE για όσο διάστημα χρειαστεί, σύμφωνα με το δικαίωμά τους βάσει των διεθνών κανόνων. Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται πλήρως από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Σχετικά Άρθρα