Εξάρχεια: Πορεία διαμαρτυρίας και επεισόδια για την κοπή δέντρων – Η απάντηση της “Ελληνικό Μετρό” και η σφοδρή αντίδραση Δούκα (εικόνες)

 Εξάρχεια: Πορεία διαμαρτυρίας και επεισόδια για την κοπή δέντρων – Η απάντηση της “Ελληνικό Μετρό” και η σφοδρή αντίδραση Δούκα (εικόνες)

Νέα πορεία διαμαρτυρίας σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στους δρόμους των Εξαρχείων με τους κατοίκους της περιοχής και συλλογικότητες να αντιδρούν στην κοπή των δέντρων από την πλατεία. Ουσιαστικά, οι κάτοικοι εμμένουν και ζητούν να μην κοπούν τα δέντρα λόγω των εργασιών για τη δημιουργία του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Οι διαμαρτυρόμενοι για τα έργα του μετρό στην περιοχή, μετά την παρέμβαση το πρωί στο χώρο των εργασιών, έδωσαν ραντεβού το απόγευμα για πορεία στη γειτονιά όπου πραγματοποιήθηκε πορεία με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο της πορείας στα Εξάρχεια:

Ένταση μετά την ολοκλήρωση της πορείας διαμαρτυρίας

Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (6/11) στην πορεία διαμαρτυρίας για το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν σε σύγκρουση με διαδηλωτές στις οδούς Βαλτετσίου και Μπενάκη, εκεί όπου έβαλαν φωτιές σε κάδους.

Στο σημείο δημιουργήθηκε ένταση με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να απωθούν τους διαδηλωτές και προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδό τους προς την πλατεία Εξαρχείων.

Η απάντηση της “Ελληνικό Μετρό” για τα κομμένα δέντρα στα Εξάρχεια

Τη θέση της ότι τα δέντρα που θα κοπούν από την πλατεία Εξαρχείων θα μεταφυτευθούν σε χώρους πρασίνου πλησίον της πλατείας και ότι κατά την αρχική φάση έναρξης των εργασιών θα φυτευτούν 2.000 νέα δένδρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων, επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή της η «Ελληνικό Μετρό» ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας όταν συνεργεία του υπουργείου Υποδομών βρέθηκαν εκεί εκτελώντας απόφαση να κοπούν περίπου 70 δέντρα. Η απάντηση των ΜΑΤ στους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι ήταν η ρίψη χημικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Ελληνικό Μετρό», στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της υφιστάμενης εργοταξιακής περίφραξης, προκειμένου να μεταφυτευθούν προσωρινά σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΕΠΟ και τις υποδείξεις και την εποπτεία της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων.

Εν συνεχεία τα δέντρα αυτά αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, θα μεταφυτευθούν από την Εταιρεία Ανάπλασης Α.Ε. σε χώρους πρασίνου πλησίον της εν λόγω πλατείας σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και της Ανάπλασης Α.Ε.

«Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε., πρόκειται για πρώτη φορά στην κατασκευή έργων Μετρό στην Ελλάδα, κατά την αρχική φάση έναρξης των εργασιών να φυτευτούν 2.000 νέα δένδρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων, επιπλέον αυτών που η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει υποχρέωση να φυτεύσει σύμφωνα με την εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου στο πλαίσιο αποκατάστασης της Πλατείας για τη διατήρηση του ισοζυγίου».

Όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρία επισημαίνει ότι το Μετρό αποτελεί το πιο φιλικό μέσο μεταφοράς για το περιβάλλον σε μεγαλουπόλεις. Όταν θα λειτουργήσει, θα εξυπηρετούνται 340.000 επιβάτες ημερησίως, 53.000 λιγότερα αυτοκίνητα την ημέρα θα κυκλοφορούν στους δρόμους, 17.000 λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως θα εκλύονται στην ατμόσφαιρα, 1.216 MWh ενέργειας θα εξοικονομούνται καθημερινά.

Προσθέτει ότι κατά τη σύνταξη των μελετών για τη δημοπράτηση των έργων που αφορούν τα επίπεδα οδού, δηλαδή τις αναπλάσεις των πλατειών, εντάσσει τις κατασκευές (είσοδο, ανελκυστήρα, φρέατα αερισμού, κλίμακες, κ.λ.π.) στην αρχική φιλοσοφία των πλατειών, με γνώμονα τον τοπιακό σχεδιασμό, διατηρώντας τα κυρίαρχα στοιχεία τους, όπως παιδικές χαρές, σιντριβάνια, αγάλματα/προτομές και βεβαίως το πράσινο αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και εκσυγχρονίζοντας το σύνολο του εξοπλισμού. Σέβεται δηλαδή τον αρχικό σχεδιασμό και τον εμπλουτίζει με τις απαιτήσεις και τα νέα δεδομένα της υπόγειας παρουσίας σταθμού μετρό. Για την πλατεία Εξαρχείων – σημειώνεται στην ανακοίνωση – οι απολήξεις αυτές καταλαμβάνουν αρκετά λιγότερο από το 10% της επιφάνειας της πλατείας. Συγκεκριμένα στον σταθμό «Εξάρχεια» η επιφάνεια των εγκαταστάσεων Μετρό (σκάλες, ασανσέρ, φρεάτια εξαερισμού, κ.λ.π.) θα είναι 243,00 μ2 από τα 2.984 μ2 της πλατείας.

Η ανακοίνωση της «Ελληνικό Μετρό» καταλήγει αναφέροντας πως «η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το έργο κράτησε ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα (8 μήνες) από 02.02.2017 έως 06.10.2017 και ότι κατά το διάστημα της δημόσιας διαβούλευσης δεν υποβλήθηκε στο πλαίσιο αυτής οποιαδήποτε αντίρρηση για την κατασκευή του σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων».

Σφοδρή αντίδραση από τον νέο Δήμαρχο Αθηνών, Χάρη Δούκα

Συνεχίζεται η κόντρα για τα δέντρα στα Εξάρχεια για τα έργα του μετρό. Ο Χάρης Δούκας επιμένει στην κριτική του, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση. «Δεν μπορεί ένα φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό έργο, όπως είναι το Μετρό, να συνδέεται με την καταστροφή πρασίνου» τόνισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Ο κ. Δούκας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, αναφορικά με τα δέντρα που απομακρύνονται από την πλατεία Εξαρχείων, όπου κατασκευάζεται ο νέος σταθμός του Μετρό ανέφερε ακόμη πως «καλώ όλους τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν πως κάθε δέντρο που χάνεται στην πλατεία Εξαρχείων αντικαθίσταται άμεσα στην περιοχή. Αυτή είναι και η δέσμευσή μου από 1η Ιανουαρίου που αναλαμβάνω».

Νωρίτερα, ο κ. Δούκας σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε για το θέμα:

«Κανένα χαμένο δέντρο στην Αθήνα. Άλλο ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης. Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους. Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή».

Σχετικά Άρθρα