WSJ: ΗΠΑ και Ισραήλ διαφωνούν ως προς τα μακροπρόθεσμα σχέδια για τη Γάζα

 WSJ: ΗΠΑ και Ισραήλ διαφωνούν ως προς τα μακροπρόθεσμα σχέδια για τη Γάζα

Ένα άρθρο στο οποίο αναλύονται οι εκ θεμελίων διαφορές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ ως προς τα μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα σχέδια σχετικά με τη Γάζα, δημοσίευσε η WSJ.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν σαφώς την υποστήριξή τους στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ενώ το Ισραήλ θεωρεί τη Χαμάς ως «υπαρξιακή απειλή».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, που υποστηρίζουν το Ισραήλ, στοχεύουν να κρατήσουν τους «συμμάχους» τους ενωμένους απέναντι στο Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα και επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν άλλαξε την πολιτική του μετά από «επικριτικές φωνές που ακούστηκαν από το ίδιο του το κόμμα».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «ανάγκασε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να εξαπολύσει πιο στρατηγικές επιθέσεις με στόχο τους ηγέτες της Χαμάς».

Μακροπρόθεσμα, τονίστηκε ότι ο Μπάιντεν υποστήριζε μια λύση «δύο κρατών», ενώ το Ισραήλ «επιδιώκει την καταστροφή της Χαμάς».

Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, ο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις στις χώρες τους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος αρχικά επαινέθηκε για την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, δέχθηκε κριτική από μέλη του κόμματός του, ιδίως νέους ψηφοφόρους, μουσουλμάνους και Αραβοαμερικανούς, οι οποίοι ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στη Γάζα και καλούν την κυβέρνηση να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ακόμη και μέλη του Κογκρέσου, που είναι υποστηρικτές του Ισραήλ και υποστηρίζουν τη στρατιωτική βοήθεια, δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση στη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν δήλωσε πως «νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα», απαντώντας στην έκκληση για κατάπαυση του πυρός από μια γυναίκα ονόματι Τζέσικα Ρόζενμπεργκ, η οποία αυτοπροσδιορίστηκε ως «ραβίνος». Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει «παύση», απάντησε, αναφερόμενος στους αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Χαμάς: «Παύση σημαίνει να δώσουμε χρόνο στους αιχμαλώτους να βγουν έξω».

Σχετικά Άρθρα