Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα – Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

 Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα – Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA αναφέρει ότι έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκάζι, με πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το Al Jazeera που επικαλείται νοσοκομειακές πηγές, αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά.

Στην Άγκυρα σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά το Τελ Αβιβ και το Αμάν όπου συνάντησε τους ομολόγους του, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και συμφώνησαν ότι ο έλεγχος της Χαμάς στη Γάζα δε μπορεί να συνεχιστεί. Στο μεταξύ ο Ερντογάν με νέο ξέσπασμα κατά του Νετανιάχου, είπε ότι δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Άγκυρας και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ισραήλ.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για για την βοήθεια του δοκιμαζόμενου Παλιστινιακού λαού. Στην Γάζα ζούν με δύο Αραβικές πίτες την ημέρα, ενώ υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη έλλειψη νερού. Τη Δευτέρα ένα C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρει φάρμακα και νερό, την πρώτη ελληνική ανθρωπιστική αποστολή για τη Γάζα. Παράλληλα υπο διερεύνηση είναι σχέδιο για ανθρωπιστικό διάδρομο από θαλάσσης, σε συνεργασία με την Κύπρο και την Γαλλία.

Για ”πρόοδο” στην επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης μιλά ο Μπάιντεν

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος στην επίτευξη της «ανθρωπιστικής παύσης» στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, που ζητεί η Ουάσιγκτον, προκειμένου η παύση αυτή να συμβάλει στην προστασία των αμάχων και στην προώθηση περισσότερης βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει πρόοδος σε αυτό το θέμα, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε «ναι», καθώς έβγαινε από μια εκκλησία στο Ντέλαγουερ και προτού μπει στο αυτοκίνητό του, κι ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Σχετικά Άρθρα