ΟΗΕ: Έξαρση αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς
Τη λύπη του για την «έντονη αύξηση του μίσους», όπως είπε, στον κόσμο, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εξέφρασε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, ο Τουρκ εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας και άλλων ρητορικών μίσους.
“I call on all leaders to speak out against antisemitism, anti-Muslim bigotry and hate speech of all kinds.”
— @antonioguterres says that dehumanizing language that incites violence is never acceptable. pic.twitter.com/iVs3YxjFL4
— United Nations (@UN) November 3, 2023
«Ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης (…) έχει επιπτώσεις παντού, καθιστώντας ταυτόχρονα απάνθρωπους τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Εβραίους. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση στη ρητορική μίσους, τη βία και τις διακρίσεις, ένα βαθύτερο κοινωνικό ρήγμα και πόλωση, καθώς και την άρνηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάνθροισης. Έχω ακούσει Εβραίους και Μουσουλμάνους να λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και αυτό με λυπεί», είπε ακόμη ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο ίδιος είπε ότι σε όλο τον κόσμο, «η ισλαμοφοβική και αντισημιτική παρενόχληση, οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους έχουν αυξηθεί, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διαμαρτυριών που σχετίζονται με συγκρούσεις».
“We must stand up to the forces of antisemitism, anti-Muslim bigotry and all forms of hate.”
— @antonioguterres speaking this past week at Security Council meeting on the situation in the Middle East. pic.twitter.com/6PHrJKzuPa
— United Nations (@UN) October 28, 2023
Κατήγγειλε, ακόμη, την «εμπρηστική, τοξική και ρητορική μίσους» που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες. «Ο χείμαρρος της ρητορικής μίσους που χρησιμοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι απεχθής», σχολίασε.
«Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές σε αυτό το θέμα. Απαγορεύεται κάθε ενθάρρυνση σε εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος που συνιστά υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας», κατέληξε.